Guvernul a modificat Strategia de privatizare a BCR, printr-o Hotarare de Guvern aprobata in sedinta de astazi.

Noua strategie prevede vanzarea catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau unui grup de investitori strategici a unui pachet de cel putin 50% plus o actiune din capitalul social total al BCR, cota reconstituita din cota partiala sau totala ramase in proprietatea statutului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de BERD si IFC.

Strategia anterioara prevedea vanzarea a 51% din capitalul social al BCR.

Vanzarea se va face prin negociere, cu selectie de oferte, iar procedura de selectie va fi transparenta, deschisa si competitiva, bazata pe practicile internationale in materie. Premierul Calin Popescu-Tariceanu estimeaza ca BCR va fi vanduta pana la sfarsitul acestui an.

„In ceea ce priveste criteriile de selectie a investitorului, acestea sunt: viitorul partener sa fie un partener strategic si sa fie o banca care sa aiba experinta in activitatea de retail - pentru ca vrem sa pastram specificul actual al BCR-ului. Al treilea criteriu va fi maximizarea pretului", a declarat pentru presa premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Modificarile aprobate de Guvern vor permite maximizarea veniturilor obtinute prin vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat, dar si implicarea pietei de capital in realizarea ofertei publice pentru vanzarea unui eventual pachet de actiuni rezidual.

Potrivit Hotararii, pretul de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar nu va putea fi mai mic decat pretul pentru o actiune platit pentru rascumpararea totala sau partiala a actiunilor vandute catre a actiunilor vandute catre BERD si IFC, in conformitate cu OUG nr. 28/2003.

Prin tranzactia incheiata in urma cu doi ani, cele doua institutii bancare au achizitionat 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR.

Daca nu se vand toate actiunile detinute de catre stat, ce ramane va fi vandut pe piata interna sau externa de capital, insa pachetul de actiuni nu trebuie sa fie mai mare de 11,8825% din capitalul social al BCR.

In prezent, structura actionariatului este urmatoarea: BERD si IFC detin 25% plus doua actiuni din capitalul social total al BCR, Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane detine 8%, SIF-urile 30%, iar AVAS 36,8825%.

Privatizarea BCR a inceput in 2003, prin vanzarea pachetului de actiuni catre BERD si IFC. In cursul anului 2003, BCR a fost lansata la privatizare de doua ori.

Privatizarea BCR este unul din obiectivele Guvernului Tariceanu. Este de asemenea un punct important convenit cu FMI.