Teroristii ar putea sa-si continue atacurile in Irak inca 12 ani, inainte de a fi invinsi de armata irakiana si dupa ce trupele coalitiei se vor fi retras, a afirmat secretarul american al Apararii. Donald Rumsfeld este convins ca nu americanii vor obtine victoria deplina in Irak: „Nu noi ii vom invinge pe insurgenti.

Poporul irakian ii va invinge. Actiunile insurgentilor vor putea continua un numar de ani: cinci, sase, opt, 10, 12" .

Desi a pus zdrobirea insurectiei pe seama trupelor Bagdadului, secretarul Apararii nu a putut sa ofere o data precisa pentru inceperea retragerii trupelor coalitiei, care ar putea avea loc oricand in urmatorii 12 ani.

Secretarul Apararii a refuzat sa vorbeasca de vreun calendar al retragerii, la fel cum presedintele Bush etichetase ca „prematura" orice discutie pe acest subiect. Mai multi responsabili militari estimasera in ultimele doua saptamani, cu titlu neoficial, ca acest proces ar putea incepe din martie 2006.

Potrivit parerii lui Rumsfeld, rolul american in Irak s-ar reduce la acela de a crea „un mediu in cadrul caruia poporul irakian si fortele de securitate irakiene vor castiga lupta impotriva insurgentilor".

Oficialul american a mers mai departe de atat, afirmand ca „Fortele coalitiei, fortele straine nu intreprind actiuni represive impotriva insurectiei".

Declaratia intra in contradictie cu anunturile din ultima luna ale comandantilor militari din Irak, care au initiat mai multe „ofensive" pentru anihilarea unor teroristi, indeosebi la granita Irakului cu Siria.

Cele cateva sute de morti din randul insurgentilor cu greu ar putea fi privite drept altceva decat rezultatul unor actiuni „represive".

In plus, trupele americane sunt principala tinta a teroristilor, majoritatea celor 1.736 de militari ucisi cazand victime dupa declansarea insurgentei, nu in timp ce trupele SUA luptau cu fosta armata a lui Saddam Hussein.

Daca nu a putut oferi o data pentru retragere, Rumsfeld este convins ca „Progresul politic este atat de inspaimantator pentru insurgenti", incat insurgenta „ar putea deveni mult mai violenta de acum pana la referendumul constitutional si alegerile din decembrie".

Previziunea secretarului Apararii vine in contextul acuzatiilor, emise inclusiv din randurile republicanilor, ca administratia Bush este „rupta de realitate" in ceea ce priveste situatia din Irak.

Maine seara, presedintele ar urma sa tina un discurs la Fort Bragg (Carolina de Nord), intr-un efort de a convinge publicul american ca situatia din Irak este sub control. In acest sens, Rumsfeld a declarat ca „sarcina presedintelui este aceea de a arata ca s-a inregistrat un progres.

Nu e nici o indoiala ca fortele de securitate irakiene devin din ce in ce mai bune si se bucura de increderea poporului irakian".

Declaratia optimista a oficialului american survine criticilor unor congresmeni democrati care pretind ca, dimpotriva, forta insurgentei si ineficienta trupelor irakiene au ramas la fel ca acum sase luni si ca administratia Bush a ramas in pana de idei in ceea ce priveste strategia de urmat in Irak.

Ultimul sondaj comandat de Associated Press-Ipsos arata ca 53 la suta dintre americani privesc interventia in Irak ca pe o greseala, alte sondaje ridicand numarul "pesimistilor" la aproape de 60 la suta.