Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit si ieri in forta pe piata valutara interbancara, "ajutand" la deprecierea monedei nationale fata de cea europeana cu inca 782 de unitati. Astfel, raportul de schimb a fost stabilit ieri la 35.389 lei vechi (3,5389 RON) pentru un euro.

Reamintim ca si in ziua precendenta banca centrala a efectuat cumparari in urma carora moneda nationala s-a depreciat cu 585 unitati fata de cea europeana. In cele doua zile, moneda nationala s-a depreciat cu 1.367 de unitati fata de euro. Leul s-a intors astfel la nivelul inregistrat in ultima saptamana a lunii iulie.

Ieri, BNR a cumparat de pe piata valutara interbancara aproximativ 200 milioane de euro, iar miercuri si joi cate 100 milioane de euro, apreciaza specialistii bancilor.

Astfel, totalul sumelor cumparate de BNR se cifreaza la aproximativ 400 milioane de euro. Mai mult, joi si vineri, banca centrala a intervenit nu numai prin intermediul bancilor comerciale, ci si direct, afisand ordine de cumparare.

Dolarul, resuscitat o data cu euro

Dealerii bancilor comerciale afirma ca ieri BNR a fost permanent prezenta in piata.

Si cotatia dolarului american a urcat ieri cu 480 de unitati, pana la nivelul de 28.378 lei vechi (2,8378 RON). In ziua precedenta, moneda americana a castigat alte 484 de unitati. In consecinta, si in fata acestei valute, leul a pierdut 964 de unitati.

Cotatiile euro vor reveni sub 3,5 RON

"BNR va mai intra in piata, dar frecventa va fi mai redusa si amplitudinea va fi diferita de la o interventie la alta", apreciaza analistul financiar Florian Libocor. "Obiectivul final al bancii centrale nu este si nici nu va fi protejarea unui nivel de curs, ci pastrarea unui ritm de apreciere a monedei nationale in corelatie cu ritmul de revenire al economiei", adauga Libocor.

Evolutia cotatiilor euro/leu ar putea urma sablonul din decembrie 2004 si februarie 2005, adica sa revina saptamana viitoare la nivelele anterioare interventiei BNR.

La sfarsitul anului, cotatia euro /leu se va situa, in cel mai probabil caz, in intervalul 3,35- 3,45 lei, apreciaza Libocor, fara a exclude insa deprecierea monedei europene sub nivelul de 3,35 lei.

De asemenea, si dealerii bancilor apreciaza ca moneda europeana se va deprecia in perioada urmatoare, fara a indica insa cotatii.

In februarie, BNR a cumparat circa 600 milioane de euro in doua zile

In luna februarie a acestui an, BNR a cumparat 600 milioane de euro de pe piata valutara interbancara in numai doua zile. Cea mai mare suma, peste 300 milioane de euro, a fost cumparata de banca centrala indirect – prin intermediul bancilor comerciale. "Nu BNR determina cursul, ci piata.

Totusi, suntem constienti ca prin interventia noastra influentam cursul", a comentat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu acele interventii. Efectul interventiei BNR a vizat si atunci deprecierea monedei nationale.