Zilele ce urmeaza vor fi dedicate in buna masura debarcarii celor doi presedinti ai Camerelor, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, acuzati ca de la inaltimea prezidiului lor incurca serios treburile actualei coalitii guvernamentale.

Daca nu ar fi primit mana de ajutor nesperata din partea fostilor aliati ai PSD de la PUR - partid aflat la guvernare impreuna cu PNL, PD si UDMR -, Nastase si Vacaroiu ar fi fost deja istorie...

De o buna bucata de vreme Dan Voiculescu nu mai poate sa doarma, el fiind constient de rezultatul ce-i plaseaza formatiunea la 0,75% si de consecintele minusculului procent. In unele nopti are vise urate despre remanierea lui Codrut Seres. In alte nopti are cumplite cosmaruri despre alegeri anticipate.

Procentul de 0,75 inseamna ca ar putea fi votat de mai putin de o suta de mii de alegatori, probabil majoritatea angajati ai trustului sau de presa si putinii membri ai partidului. Acum liderul PUR/PC este in mare incurcatura. Si-a dat cuvantul de doua ori, in doua parti diferite! O data le-a promis celor de la PSD ca ii va sustine pe Nastase si Vacaroiu.

A doua oara le-a promis liberalilor si democratilor ca va aproba in Parlament toate actiunile Aliantei DA. A facut ceea ce nici un lider politic nu reusise pana la el: a reusit sa demonstreze electoratului ce inseamna cu adevarat imoralitate politica. Cazul sau ar putea constitui obiect de studiu si predat ucenicilor intr-ale stiintei politice.

Electoratul sanctioneaza sever imoralitatea in politica indiferent in dauna cui ar fi, chiar si a PSD.

Schimbarea celor doi presedinti de Camere parlamentare este cu siguranta o solutie benefica Aliantei, ai carei lideri spun, pe buna dreptate: lucrarile Legislativului nu mai trebuie sa fie conduse de reprezentanti ai opozitiei, care lucreaza conform programului si ritmului propriu, impiedicand puterea sa-si atinga obiectivele.

Inlocuirea celor doi se impune pana la urma si ca o solutie de bun-simt. Voiculescu a fost convins de partenerii de guvernare sa voteze alaturi de ei de aceasta data macar.

A spus ca o va face, demonstrand inca o data, daca mai era nevoie, ca este oricand gata sa-si calce in picioare cuvantul dat. De asta data taberei adverse! Liderul PUR/PC s-a asezat singur in penibila situatie.

Putea sa n-o faca. Putea inca de la inceput sa le spuna pesedistilor ca, dat fiind ca nu-l mai leaga de ei nici un protocol, nu voteaza pentru Vacaroiu si Nastase. Dar acestia i-au reamintit probabil de faptul ca ei au fost cei care il ajutasera sa acceada la varful puterii in legislatura trecuta...

Un lucru e cert: ametiti de piruetele lui Voiculescu, putinii sai alegatori vor aduce partidul de la categoria tantar la categoria euglena (nevertebrata unicelulara).

Chiar si atunci cand incerca sa convinga ca ar fi devenit mare opozant al PSD, cordonul ombilical cu oamenii lui Nastase nu fusese taiat. "O sa-l anuntam si pe Dan ca o sa ma iau putin de el, asta e viata, si el se ia de noi in fiecare zi la Antena 1", spunea in iunie 2004 Viorel Hrebenciuc. Aceasta avertizare prieteneasca demonstreaza ca undeva la varf existau intelegere si colaborare.

Iar PUR ataca PSD de fatada, pentru procente, neatingandu-se de punctele nevralgice. Insa a reusit sa pacaleasca cu stratagema sa vreo cativa naivi, care s-au grabit sa creada in transformare.

Un slujbas al lui Voiculescu, pus sa realizeze o emisiune ce s-a dovedit a fi sub nivelul celebrei emisiuni culturale "Ciao Darwin" de la acelasi post, ramanand fara chibrituri si deci fara sursa de incalzire, s-a lipit de sobita calduta a Antenei 1 si ii ataca pe toti cei care nu-i lauda patronul.

Baietelul cu chibriturile nu stie poate ca de fapt cel mai slugarnic catelus al presedintelui Traian Basescu a devenit tocmai patronul sau. Din cauza cosmarurilor...