Banca Comerciala Romana a decernat marti, 4 octombrie 2005, premiile "BCR - Perseverenta in Excelenta - 2005".

Laureatii acestei a patra editii a premiilor BCR sunt Academicianul Anghel Rugina si Prof. Univ. Dr. Ing. Vitalie Belousov. Prestigioasa activitate a academicianului Anghel Rugina a fost prezentata publicului prezent la ceremonie de catre Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, dl Mugur Isarescu.

"Am crezut si credem cu tarie ca valorile, excelenta, trebuie recunoscute, apreciate si incurajate, inclusiv ca putere de exemplu pentru toti cei din jur, indiferent de domeniul in care actioneaza si se manifesta.

Este la fel de important ca aceste valori sa se confirme, sa persevereze in excelenta, sa se autodepaseasca, sa dea mereu mai mult pentru societate", a declarat Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR.

Premiul "Perseverenta in Excelenta" instituit de Banca Comerciala Romana in decembrie 2001, este menit sa evidentieze constanta in performanta, rezultat al muncii asidue de inalta calitate si profesionalism. BCR este, pana acum, singura companie din Romania si printre putinele din lume care acorda un astfel de trofeu.

"Premiile anuale "BCR – perseverenta in Excelenta" confirma maturitatea unei corporatii de prestigiu – Grupul BCR – care isi asuma si isi respecta rolul de lider in comunitate si responsabilitatea sociala corporativa", a adaugat Nicolae Danila.

Trofeul "Perseverenta in Excelenta" decernat de BCR este o sculptura din sticla creata de renumitul artist plastic Alexandru Ghildus. Trofeul este insotit si de un premiu in bani, de circa 100 milioane de lei.

Profesorul Anghel Rugina este unul dintre cei mai cunoscuti economisti romani de talie internationala.

Si-a inceput activitatea in cadrul Bancii Nationale a Romaniei sustindu-si teza de doctorat la Academia din Bucuresti, cu profesorul Victor Slavescu, in anul 1942. Tot atunci a fost trimis de Banca Nationala pentru studii de specilizare la Universitatea din Berlin.

In 1944 s-a transferat la Universitatea din Freiburg, unde a lucrat cu profesorul Walter Eucken, un economist de renume mondial, in 1947 obtinand un al doilea doctorat cu profesorul Euken. Doi ani mai tarziu, publica prima sa carte in limba germana: Geldtypen und Geldordnungen Fundamente fur eine echte all-gemeine Geld - und Wirtschaftstheorie.

Acest volum i-a adus in anul 1950 o invitatie de a profesa in Statele Unite si astfel a inceput sa predea cursuri de economie politica la Universitatea din Portland, Oregon.

Dupa trei ani, a obtinut o bursa care-i permitea sa-si continue cercetarile stiintifice la Biblioteca Congresului SUA si la institutiile financiare federale din Washington, cat si la Fondul Monetar International.

In 1954 a fost chemat sa predea cursuri la Niagara University din statul New York iar patru ani mai tarziu primea catedra de Economie si Finante de la Northeastern University din Boston unde a ramas pana la retragerea la pensie. Intre anii 1965-70, a indeplinit functia de presedinte al Comisiei de Experti Economici ai statului Massachusetts.

Anghel Rugina si-a format gandirea si conceptiile sale economice sub calauza unor profesori si economisti exceptionali, ca Virgil Madgearu, Ion Raducanu si Grigore Mladenatz, iar de la Victor Slavescu si Cezar Partheniu a invatat sa cerceteze si alte stiinte si sa examineze critic operele

altor ganditori din domeniul stiintelor economice, in Germania, sub indrumarea lui Walter Eucken, profesorul Rugina a dezvoltat o metoda de cercetare simultana de echilibru fata de dezechilibru.

A dat o forma definitiva ideilor sale pregatind ceea ce numeste el „Tabela de orientare", prin care incerca sa demonstreze ca metodologia sa noua avea aplicare nu numai in economie politica si in stiintele sociale, dar si in stiintele naturale, inclusiv logica si etica.

La al IV-lea Congres Mondial de Economie Sociala sustinut la Toronto, in august 1986, in onoarea lui Anghel Rugina, tema principala a fost: „Drumul inainte - a treia revolutie in gandirea economica". Economisti din lumea intreaga l-au omagiat pe savantul roman, recunoscand meritele sale inovatoare in gandirea economica.

Anghel Rugina este membru al Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte si a primit la Congresul de la Montreal Diploma de onoare a acestei academii.

Dintre numeroasele sale lucrari mentionam: Programme de Stabilisation Economique, Financiare et Sociale pour la France, 1959, An End to the Agony of the American Dollar? A Plan for Stable Equilibrium Conditions of the American Monetary System, 1970, A Reorganization Plan of the International Monetary Fund, 1973, A Plan for Monetary, Financial, Economic and Social Stabilization for

Greece, 1975, A Plan for Monetary, Financial and Economic Stabilization of Italy, 1977, Principia Oeconomica: New and Old Foundations of Economic Analysis, 1986, Principia Metodologica 1: A Bridge from Economics to all other Natural Sciences. Toward a Methodological Unification of all Sciences, 1989.

Profesor Universitar Doctor Inginer Vitalie Belousov detine peste 120 brevete de inventie in tara si in strainatate (pentru mai mult de 100 de inventii), cu lucrari brevetate in Statele Unite, Germania, Franta, Italia si Elvetia, stabilind, in 1993, un adevarat record: la Salonul mondial « Eureka » de la Bruxelles, a prezentat 10 lucrari toate medaliate cu aur.

Vitalie Belousov este intemeietorul scolii romanesti de inventica (definita ca stiinta a creatiei tehnice), el insusi fiind liderul inventatorilor in domeniul prelucrarilor mecanice si al dispozitivelor, din Romania.

Membru al Academiei de stiinte tehnice din Romania si presedintele Comisiei de inventica a Academiei Romane, profesorul Belousov se bucura de o larga recunoastere interna si internationala a activitatii - 90 de medalii, cupe si diplome, ordine si titluri, intre care mentionam Steaua Romaniei in grad de cavaler, Ordinul Meritul european si Premiul Oskar pentru inventica.

Este « Doctor Honoris Causa » al unor universitati si Membru al mai multor Academii internationale din Belgia, Italia, India si Franta, fiind desemnat de catre Institutul Biografic American « om al anului 1997 » si recunoscut, in 1998, ca « personalitate de varf a secolului XX » de catre Institutul Biografic International Cambridge.

A fost Rectorul Universitatii iesene Gh Asachi precum si Fondator si director al Institutului National de Inventica de la Iasi, institutie care a propulsat peste 500 de studenti inventatori. De asemenea, a elaborat mai mult de 340 lucrari stiintifice publicate (manuale, articole, lucrari, brevete, inventii).