Guvernul de la Bucuresti ar fi platit o rascumparare pentru eliberarea celor trei jurnalisti luati ostatici in Irak, potrivit editiei de luni a cotidianului britanic "The Times”, care citeaza documente aflate in posesia unor oficiali din cadrul securitatii de la Bagdad.

In conditii similare, varianta rascumpararii a fost adoptata si de autoritatile din Franta, Germania, Italia, Suedia sau Turcia, ca si de catre unele companii americane care aveau contracte in Irak.

Desi ostaticii si reprezentantii guvernelor in cauza, inclusiv cel de la Bucuresti, au negat in mai multe randuri plata unei rascumparari, publicatia britanica sustine ca a consultat lista platilor si ca sumele variaza intre 2,5 si 10 milioane de dolari pentru fiecare persoana eliberata.

Lista amintita a fost vazuta si de unii diplomati occidentali, care s-au declarat nemultumiti de practica folosita, argumentand ca aceasta incurajeaza crima organizata si rapirea altor cetateni straini.

Peste 250 de straini au fost rapiti dupa invadarea Irakului, in 2003, de catre Statele Unite. Cel putin 44 dintre ei au fost ucisi, 135 au fost eliberati, trei au evadat, sase au fost salvati, iar despre ceilalti nu se stie nimic.

Cat costa o viata

"The Times” nu mentioneaza valoarea presupusei rascumparari platite de autoritatile de la Bucuresti pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti pe 28 martie 2005 la Bagdad.

Potrivit listei de plati, colega de celula a celor trei, Florence Aubenas, ar fi fost insa eliberata in schimbul a 10 milioane de dolari. Guvernul de la Paris, mai scrie "The Times”, ar fi achitat alte 15 milioane pentru eliberarea jurnalistilor Christian Chesnot si Georges Malbrunot.

Articol integral EVZ