Petrom a anuntat in cursul zilei de vineri ca a cesionat toate pretentiile referitoare la creantele asupra rafinariei Rafo S.A catre Calder-A International BV, companie inregistrata in Olanda. Intr-un comunicat remis BVB, oficialii Petrom mentioneaza ca pretul acestei cesiuni este de 44 de milioane de dolari si considera ca toate aspectele legale privind Rafo S.A. au fost finalizate.

Firma Calder International a anuntat recent ca a ajuns la un acord cu Balkan Petroleum, detinatorul Rafo, pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al rafinariei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va trebui sa-si dea acordul asupra acestui contract in asa fel incat Calder-A Internatioanal sa preia de asemenea si obligatiile pe care si le-a asumat Balkan Petroleum in momentul privatizarii Rafo.

Nici in anul 2005 Rafo Onesti nu a reusit sa iasa din gaura financiara in care se afla. Potrivit bilantului companiei, in 2005 pierderile s-au ridicat la 153,7 milioane de lei, ce-i drept cu aproape 60% mai mici decat in anul 2004 cand valoarea deficitului a fost de 372 de milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de 1,805 miliarde de lei.