Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis astazi, 09 iunie a.c., Parlamentului Romaniei, cererea de reexaminare privind Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, urmand ca Legislativul sa decida forma finala a acestei Legi, informeaza biroul de presa al administratiei prezidentiale.

Presedintele Basescu atrage atentia ca scopul modificarilor si completarilor operate era pe de o parte, de armonizare a legislatiei romanesti in domeniu cu aquis-ul comunitar, iar pe de alta parte, de eliminare a unor inadvertente create de textele confuze din lege.

„Avand in vedere ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, bunurile culturale mobile ilegal exportate din Statele Membre si gasite pe teritoriul Romaniei vor trebui returnate conform procedurii prevazute in Legea nr. 182/2000, consideram ca este necesar ca aceasta lege sa fie in deplina concordanta cu Directiva 93/7/CEE”, se arata in adresa transmisa Parlamentului Romaniei.

Astfel, seful statului propune o serie de modificari necesare armonizarii legislatiei la aquis-ul comunitar si eliminarea unor inadvertente:

a) Art. 582 din Legea nr. 182/2000 desemneaza categoriile din care face parte un bun cultural. Acest text nu cuprinde insa si referinta temporala precizata la art.1, alin.2 din Directiva 93/7/CEE. De aceea, este nevoie de o preluare exacta a dispozitiilor Directivei europene in legislatia noastra nationala;

b) Notiunile de ,,posesor’’ si ,,detinator’’ definite in art. 1, punctele 5 si 6 din Directiva se regasesc in legislatia Romaniei in prevederile Codului civil. Conform Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, este necesar ca in Legea nr.

182/2000 sa se sublinieze conexiunea legislativa cu Codul civil, ca norma de trimitere;

c) Masurile interimare la care fac referire punctele 5 si 6 ale art. 4 din Directiva se regasesc in legislatia Romaniei in prevederile Codului de procedura civila. Conform Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, este necesar ca in Legea nr. 182/2000 sa se sublinieze conexiunea legislativa cu Codul de procedura civila, ca norma de trimitere;

d) Art. 3 alin. 2 din Legea nr. 182/2000 enumera bunurile care alcatuiesc patrimoniul cultural national mobil. In Directiva, in cadrul anexei, odata cu enumerarea respectivelor bunuri este prevazuta si vechimea lor, ca element definitoriu in considerarea unui bun ca fiind cultural mobil. Aceste mentiuni trebuie sa se regaseasca si in Legea romana nr. 182/2000.

e) Art.43 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative prevede ca in situatia actelor normative care transpun direct norme comunitare in dreptul intern, dupa partea dispozitiva a acestora se face o mentiune care sa cuprinda elementele de identificare a actului comunitar care a fost preluat dupa modelul prevazut la acest articol.

Daca printr-un act normativ se transpune doar partial un act comunitar, respectivul act trebuie sa specifice in detaliu textele (sectiuni/articole/paragrafe, dupa caz) transpuse. Astfel si Legea nr. 182/2000 trebuie sa contina una din mentiunile mai sus prezentate.