Ordonanta de Urgenta nr. 69 din 13 septembrie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

• Plata pensiei se face lunar.

• Pensia se plateste personal titularului, mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala sau reprezentantului legal al acestuia, in functie de optiune, prin mandat postal, cont curent sau cont de card, in conditiile negociate prin conventiile incheiate de CNPAS cu Compania Nationala «Posta Romana» - S.A., respectiv cu banci.

• In situatia in care beneficiarii au optat pentru plata drepturilor banesti in cont curent sau cont de card, casele teritoriale de pensii efectueaza plata acestor drepturi la banca pentru care s-a optat.

• Cheltuielile generate de transferul in strainatate al drepturilor banesti, inclusiv cele legate de schimbul valutar, se suporta de catre beneficiari, cu exceptia situatiilor in care prevederile instrumentelor juridice cu caracter international la care Romania este parte dispun altfel.

• Plata pensiei se suspenda si in cazul in care taloanele de plata au fost returnate la casa teritoriala de pensii. Suspendarea opereaza incepand cu luna urmatoare celei de-a treia luni consecutive de returnare a taloanelor.

• Reluarea in plata a pensiilor suspendate se efectueaza, la cerere, incepand cu luna urmatoare depunerii acesteia. Odata cu reluarea in plata se achita si pensiile restante, cuvenite si neincasate, cu respectarea termenului general de prescriptie