"Baietii destepti" si afacerile lor cu energia ieftina au fost luati in colimator, insa nimeni nu a avut de suferit. Asta fiindca "baietii destepti" cumparau energie ieftina de la stat pe baza unor contracte preferentiale. Iar in spatele afaceristilor cu "lumina" stateau oameni politici, cu influenta.

Reteta "baietilor destepti" inseamna un sistem complicat de firme, construit pe un nucleu de oameni politici si, uneori, cu sprijin de la serviciile de informatii.

Green Energy este o societate al carei nume a aparut mai tarziu in scandalul energiei. Aceasta a cumparat energie de la Complexul Turceni, la un pret de 95 de lei/MW, in conditiile in care pretul de productie la acel complex este de 124 de lei/MW.

In datele de bilant de la Registrul Comertului, Green Energy are o cifra de afaceri de 15.992.510 RON, iar profitul este de 3.355.817 RON. Asta in conditiile in care societatea are doi (!) salariati. Firma are un istoric interesant - in urma cu un an Green Energy nu exista in domeniu. Pe atunci exista doar MEC Media si se ocupa de publicitate.

In actionariat se numara Alina Gorghiu, asociata la vremea respectiva intr-o alta firma cu Bogdan Olteanu, presedinte al Camerei Deputatilor. Alina Gorghiu - in prezent, actionar al unei firme de consultanta cu sediul la aceeasi adresa unde functioneaza si PNL Bucuresti - a cedat mai tarziu actiunile pe care le avea la MEC Media.

In acelasi timp MEC Media s-a transformat in Green Energy, iar obiectul de activitate al firmei s-a transferat in sectorul aflat in subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Ciudat este ca, desi schimbarea de nume si obiect de activitate se face la jumatatea anului 2005, in urma cu cateva zile, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a acordat un premiu pentru "cea mai buna microintreprindere din domeniul producere, transport si distributie a energiei electrice" firmei desfiintate MEC Media!

Dupa ce Alina Gorghiu - aleasa ca membru in Curtea de Onoare si Arbitraj a PNL pe care o conduce Bogdan Olteanu - si-a dat actiunile de la Green Energy, actionariatul s-a schimbat radical. Noii actionari par alesi pe spranceana pentru a rezista in domeniul dificil al distributiei de energie electrica. Unul este Andrei Ursarescu, fiul deputatului PNL de Neamt Dorinel Ursarescu.

Altul este Stefan Gabriel, fiul lui Gheorghe Stefan, primar liberal al orasului Piatra Neamt si patron al echipei Ceahlaul (printre sponsorii "Ceahlaului" se numara, de altfel, si Green Energy). Un alt actionar al firmei cu contracte de la stat este Lucian Badescu. Acesta este fiul lui Dumitru Badescu care, pana nu demult, era cunoscut ca unul dintre cei mai puternici oameni din SRI.

Dumitru Badescu a fost seful Diviziunii Contrainformatiilor Economice din Serviciul Roman de Informatii in mandatul lui Virgil Magureanu. Apoi, generalul a ocupat alte functii de conducere in cadrul SRI pana in septembrie 2006, cand, curios, a cerut sa se pensioneze.

Pe langa numele grele din spatele actionarilor Green Energy mai frapeaza si sistemul care a fost pus la punct in jurul firmei cu contracte speciale de energie.

Integral in Gandul