Premierul Calin Popescu Tariceanu ameninta cu suspendarea alegerilor pentru PE daca Traian Basescu nu renunta la referendumul pe votul uninominal si daca Mircea Geoana nu amana dezbaterile pentru suspendarea presedintelui.

Tariceanu a avertizat, vineri, la finalul discutiei cu liderii partidelor parlamentare, ca face un ultim apel la responsabilitate din partea clasei politice, pentru a evita amanarea datei alegerilor europarlamentare.

El a aratat ca se vede nevoit sa intervina din nou, in calitate de prim-ministru, pe tema alegerilor pentru PE, deoarece situatia politica interna a involuat pe fondul conflictului dintre presedinte si Parlament.

Premierul a facut un apel catre clasa politica, in special catre presedintele Traian Basescu si catre liderul PSD, Mircea Geoana, si le-a cerut "sa lase la o parte jocurile politice si sa se gandeasca la binele romanilor".

"Atrag atentia ca referendumul pe vot uninominal propus de presedintele va duce la un rezultat neconcludent. In acelasi timp ii atrag atentia si liderului PSD, Mircea Geoana, in calitatea sa de fost ministru de externe, ca ar trebui sa stie si sa propuna amanarea dezbaterii pentru suspendarea presedintelui, in favoarea organizarii alegerilor pentru PE", a declarat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu i-a avertizat pe acestia ca, daca nu vor renunta la intentiile de a organiza, in viitorul apropiat, de referendumuri atat pe tema votului uninominal, cat si pe cea de suspendare a presedintelui, va decide amanarea alegerilor pentru PE.

"Daca nu renuntati la aceste teme, domnule presedinte Traian Basescu si domnule presedinte Mircea Geoana, va fac responsabili de faptul ca nu respectati obligatiile pe care ni le-am asumat fata de cetateni si fata de structurile europene.

Daca se continua aceasta lupta politica voi fi nevoit sa decid amanarea alegerilor pentru PE pana cand li se va acorda tentia cuvenita", a avertizat Tariceanu.

Amanarea alegerilor europene, idee liberala

Prima solicitare de amanare a alegerilor parlamentare a venit din interiorul PNL, de la Bogdan Olteanu, care a declarat ca i-a cerut acest lucru premierului in cursul lunii ianuarie.

"Consider necesara decalarea termenului pentru organizarea alegerilor europarlamentare, in conditiile in care la nivelul clasei politice se discuta despre demararea procedurilor de suspendare a presedintelui Romaniei si despre depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului", si-a motivat Olteanu cererea la vremea respectiva.

Demersul a fost imediat criticat de democrati, dar a fost bine primit de reprezentantii PSD. De altfel, acesta a fost primul partid care a decis sa sustina in corpore ideea amanarii pana la toamna a scrutinului pentru Parlamentul European.

Mircea Geoana a facut publica optiunea PSD in cadrul primei runde de consultari cu premierul. Ea a fost adoptata de PRM, care se afla in scadere de aderenta in randul alegatorilor, si de PC, care nu reuseste sa atinga pragul electoral in sondajele de opinie.