Scutul american antiracheta care urmeaza sa fie amplasat in Europa de Est risca sa divizeze Alianta Nord-Atlantica.

Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, a avertizat ca in cadrul Aliantei pot aparea divergente din cauza ca sistemul nu protejeaza toate statele europene de eventualele rachete balistice iraniene, relateaza Financial Times.

Oficialii NATO sustin ca programul initiat de Statele Unite va lasa descoperite tarile din sud-estul continentului, mai ales Turcia, Grecia si Italia, unde va fi nevoie de amplasarea unui sistem cu raza mai scurta de actiune din cauza distantei reduse fata de Iran.

"Atunci cand vine vorba de apararea antiracheta, nu se poate vorbi de liga intai si liga secunda in cadrul NATO. In ceea ce ma priveste, principiul de baza este indivizibilitatea securitatii", a subliniat de Hoop Scheffer intr-un interviu acordat publicatiei britanice.

De Hoop Scheffer a sugerat ca proiectul american ar putea fi suplimentat de o serie de planuri derulate de NATO in prezent privind amplasarea unui sistem de aparare antiracheta pana in 2010.

"Inregistram progrese privind dezvoltarea unor sistemelor care sa asigure protectie in special a trupelor dislocate si mai putin a oraselor si a anumitor teritorii", a precizat secretarul general NATO.

O serie de state europene si-au exprimat rezervele in privinta scutului american antiracheta din cauza reactiei Moscovei. Presedintele francez Jacques Chirac a avertizat, saptamana trecuta, ca initiativa Washingtonului risca sa genereze din nou tensiunile din timpul Razboiului Rece.

Cancelarul Merkel vrea sa vorbeasca "deschis"cu presedintele Putin

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a facut apel la "o discutie deschisa" cu Rusia in legatura cu scutul antiracheta pe care SUA vor sa-l instaleze pe teritoriul european, in pofida ostilitatii manifestate de Moscova, relateaza AFP.

"Noi preferam o solutie in cadrul NATO si, de asemenea, o discutie deschisa cu Rusia'', a declarat dna Merkel, care va efectua o vizita in Polonia la sfarsitul saptamanii viitoare.

AFP precizeaza ca Germania pledeaza pentru ca NATO sa se ocupe de dosarul scutului antiracheta si solicita pe aceasta tema o concertare deplina a eforturilor in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

Elemente ale scutului antiracheta sunt deja instalate in SUA, Marea Britanie si Groenlanda si Washingtonul negociaza extinderea planului in Polonia si in Republica Ceha cu capitalele respective pe baza bilaterala si nu multilaterala.

Polonia a anuntat oficial sa este gata sa negocieze cu Washingtonul in acest domeniu.