Invitata in cadrul emisiunii "100%" (Realitatea TV), ministrul Justitiei, Monica Macovei a acuzat Secretariatul General al Guvernului ca unele legi sufera modificari pe drumul dintre Guvern si Monitorul Oficial al Romaniei. Ministrul Justitiei a dat drept exemplu ordonanta OPSPI, a carei varianta adoptata de Guvern nu este aceeasi cu texul publicat in Monitorul Oficial.

“Eu sunt convinsa ca este o poveste veche in Guvern si la SGG. Am inteles si din minister. Pe drumul spre publicare actele normative mai sufera modificari”, a declarat Monica Macovei.

Ministrul Justitiei a declarat ca daca cineva propune revocarea sa, ea va pleca, insa pana atunci nu va face acest lucru. Intrebata daca in momentul de fata mai vrea sa mai faca parte din cabinetul Tariceanu, ministrul Justitiei a raspuns ca ar dori sa finalizeze codurile si informatizarea, dar ii este clar ca nu va mai avea timp pentru a le realiza.

Referitor la relatia sa cu colegii din Guvern, Monica Macovei a spus ca aceasta este una normala, insa a avut disensiuni cu acestia in legatura cu avizarea proiectelor de legi. PenInvitata in cadrul emisiunii "100%" (Realitatea TV), ministrul Justitiei, Monica tru aceste proiecte, ultimul aviz de legalitate este dat de ministrul Justitiei.

Au fost momente in care Secretariatul General al Guvernului si-a asumat raspunderea de a trimite la Monitorul Oficial (MO) proiecte neavizate. Premierul isi asuma raspunderea daca un proiect nu are avizul de legalitate. Daca in spatele acelui proiect sunt fapte de natura penala atunci se pune problema de ce nu a existat avizul de legalitate, a mai spus Macovei.

“De exemplu, in 2005 a existat o Hotarare de Guvern legata de privatizarea Midia Navodari catre Rompetrol, pe care nu am avizat-o si MO nu a publicat-o.

In 2006, Teodor Atanasiu, pe atunci ministrul Apararii, a venit cu un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care vroia sa faca o incredintare directa pe o suma foarte mare de bani, cateva sute de milioane de dolari, sa cumpere ceva legat de sitemul de aparare.

Dar acea incredintare directa se facea prin exceptare de la Legea achizitiilor publice, si nu am fost de acord”, a declarat ministrul Justitiei.

“In cazul OPSI nu am dat aviz de legalitate, dar s-a publicat”, a continuat Macovei.

In cazul proiectului de amanare a alegerilor europarlamentare, era trecut la initiator ministrul de Interne, Vasile Blaga, care insa nu semnase acest proiect. “Eu cum sa avizez un proiect care nu este semnat de initiator? Un proiect care nu are initiator nu exista”, a spus ministrul Justitiei.

Potrivit Monicai Macovei, in momentul de fata aceasta Ordonanta de Urgenta este valabila pentru ca a fost publicata in MO. In Constitutie se spune ca un proiect intra in vigoare cand este publicat in MO. Pe de alta parte, avem legi care reglementeaza procesul legislativ pana la publicare in MO.

Aceste norme au fost incalcate, dar odata publicat in Monitor el este in vigoare, dar in spate sunt etape de nelegalitate. Deci nu este semnat de initiator si nu este contrasemnat de Ministerul de Interne.

O actiune in instanta de contencios administrativ sau sesizarea Curtii Constitutionale de catre Avocatul Poporului, sunt cateva dintre posibilitatile prin care se pot indrepta aceste neregului, conform ministrului Justitiei.

Monica Macovei a mai declarat ca este posibil ca legea ANI sa fie adoptata pana la sfarsitul lunii martie. In forma actuala a legii, ANI nu este independenta, ci este subordonata Senatului si are puteri putine si extrem de limitate.

“In raportul catre UE, legat de CSM, voi inregistra problemele conflictelor de interese, problemele de etica, unificarea jurisprudentei si responsabilizarea CSM”, a declarat ministrul Justitiei.

Legat de Directia Generala Anticoruptie din cadrul MAI si demiterea lui Santion, Macovei a spus ca este posibil ca unii din chestori sa aibe probleme cu DGA, si ca atare sa se fi incercat o actiune de eliminare a acestuia din aceasta structura.

UPDATESecretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a calificat ca fiind nefondate acuzatiile aduse de ministrul Macovei. Mai mult, Stroe a acuzat-o pe Monica Macovei ca avizeaza actele normative dupa bunul sau plac. "Ma gandesc foarte serios sa ii cer demisia!" a declarat Stroe, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri dupa-amiaza.