Salariul mediu net a crescut in luna mai pana la 310 euro, cu 35% mai mare fata de valoarea medie a anului trecut, inregistrand cel mai mare salt de dupa 1989.

"Daca socotim in euro, aceasta ar putea fi cea mai mare crestere a salariului de dupa 1989. In mod clar, in lei este cea mai mare crestere din ultimii trei ani", a declarat Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Cel mai mare castig salarial mediu pe economie il depaseste de peste sase ori pe cel mai mic, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Cel mai bine platiti romani sunt lucratorii din banci, leasing, case de brokeraj sau societati de transfer de bani, unde castigul mediu este de 1.125 de euro, de sase ori mai mult decat angajatii din industria de prelucrare a lemnului, cu o medie de 180 de euro.

Pe ansamblul intregii economii, salariul mediu net a fost, in mai, de 1.012 lei (circa 310 de euro), cu 15 lei mai putin in comparatie cu luna precedenta. In plus, fata de luna mai din 2006, salariul mediu net a crescut in a cincea luna a acestui an cu aproape un sfert. Mai exact, cu 21,5%.

Angajatii bancilor castiga de 6 ori mai mult decat cei din sectorul forestier

In termeni procentuali, salariul mediu net a scazut in mai, fata de luna precedenta, cu 1,5%, Scaderile din luna mai au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (de Pasti si de vacanta) in luna precedenta si de productia mai scazuta.

In ceea ce priveste salariul mediu brut, acesta s-a ridicat la 1361 lei (410 euro) in mai 2007, cu 1,9% mai mic in comparatie cu luna aprilie a aceluiasi an. Comparativ cu luna octombrie 1990, avansul real al salariului a fost de 5,8%, cu 2,2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2007.

De asemenea, alaturi de industria de prelucrare a lemnului, alte salarii la fel de mici se regasesc in agricultua (687 lei), tabacirea si finisarea pieilor (603), fabricarea articolelor de imbracaminte (606 lei), hote¬luri si restaurante (620).

La polul opus, pe langa activitatile de intermedieri financiare, salarii mari, dar nu de acelasi calibru, sunt in transporturi aeriene (2.268 lei), fabricarea produselor din tutun (2.097 lei), extractia hidrocarburilor si servicii anexe (2.004 lei).

De altfel, in domeniul transporturilor, cele mai bine platite slujbe, din perspectiva salariului mediu, sunt in transporturi aeriene. In celelalte zone ale acestui sector, salariul mediu net este mult mai scazut. De exemplu, in transporturi terestre si transporturi prin conducte, acesta este 1.001 lei, iar in transporturi pe apa 1.214 lei.

Pe sectoare economice, situatia variaza de la agricultura, unde salariul mediu net a fost in mai de 687 lei, la industria alimentara si a bauturilor (767 lei), constructii (848 lei), metalurgie (1.423), minerit (1.498 lei). In domenii sensibile ca invatamantul, salariul era de 1.045 lei, iar in sanatate si asistenta sociala nivelul mediu al salariului net era de 869 lei.

integral in Bussines Standard