Bugetul Romaniei a inregistrat un deficit redus in prima jumatate a anului, dar foarte probabil se va plasa in jurul pragului europeand e 3% din PIB pe intregul an, pe masura ce guvernul Tariceanu se angajeaza intr-un program masiv de proiecte sociale si de infrastructura, apreciaza Economist Intelligence Unit intr-o ampla analiza citata de

href="http://www.economist.com/daily/news/displaystory.cfm?story_id=9570380" TARGET="_blank">The Economist. Potrivit acesteia, optimismul tintei de venituri pentru 2007 nu este fundamentat, fapt pentru care EIU apreciaza ca deficitul fiscal pentru 2007 va fi de 3,1% din PIB in acest an.

Citeste pe blogul lui Emil Stoica: Economist Intelligence Unit despre bugetele 2007 si 2008 ale Guvernului Tariceanu

Comparand deficitul de 0.19% din PIB inregistrat in semestrul 1 din 2006 (1.6%) cu cel de anul acesta, rezultatele de acum sunt impresionante, apreciaza EIU. In conditiile de crestere economica de acum, nu este nevoie de masuri guvernamentale de stimulare a economiei. Totusi, guvernul Tariceanu tocmai asa ceva propune, noteaza sursa citata.

EIU aminteste ca oficialitatile de la Bruxelles nu sunt foarte convinse ca Executivul de la Bucuresti va mentine un deficit in limita de 3% din PIB, apreciind ca acesta se va ridica la 3,2% in 2007.

Economist Intelligence Unit apreciaza ca planurile lui Tariceanu de a intreprinde un “mare salt” pentru a ajunge din urma Europa Occidentala in domeniile infrastructura si asistenta sociala poarta o serie de riscuri pentru Romania.

In primul rand, ele ameninta sa mareasca deficitul de cont curent, in conditiile in care acesta este in crestere, iar capacitatea tarii de a acoperi golul prin investitii straine directe s-a diminuat.

In al doilea rand, Romania se indeparteaza de criteriile Tratatului de la Maastricht privind aderarea la euro. “Cateva noi state membre se lupta cu problemele fiscale mostenite de la guvernele precedente; problema ce se contureaza in Romania tine strict de prestatia actualului guvern”, noteaza EIU.

In al treilea rand, probabil cel mai important, exista un risc major de a provoca o accelerare a inflatiei. “Progresul Romaniei pe acest front, scrie EIU, a fost anevoie obtinut”, fiind una dintre ultimele state admise in UE care au redus inflatia sub 10%.

Cererea foarte puternica de pe piata interna sio politicile fiscale ce absorb importuri ar putea propulsa inflatia din nou, scrie sursa citata.

Pus cap la cap, aceasta prevede o crestere a PIB de 6,5% in 2007 si de 5,5% in 2008. Dar continua cresterea economica va conduce la un dezechilibru macroeconomic mai pronuntat. Deficitul de cont curent se va extinde la 11,4% din PIB in 2007 si la 13,1% in 2008 si nu va scadea sub 12% inainte de 2010.