Doua dintre emisiunile culturale gazduite de canalul 1 al televiziunii publice nu se vor mai regasi in grila din aceasta toamna. Prima vaduvita de intilnirea cu telespectatorii intorsi din concediu este emisiunea gazduita de Ioan T. Morar, „Lumea citeste!“.

„Inainte de a intrerupe emisiunea (n.n. - in luna aprilie), Dana Deac, directorul TVR 1, mi-a spus ca o vom relua neaparat din toamna, ca vrea sa faca din aceasta emisiune o emblema durabila a postului, ceva comparabil cu «Teleenciclopedia», ca o vom promova prin tara“, scria pe blogul sau ziaristul de la „Academia Catavencu“.

Morar a fost insa anuntat la inceputul acestei saptamini ca „Lumea citeste!“ nu va mai prinde toamna.

„Nu a fost scoasa, pur si simplu nu a mai fost propusa de directorul TVR 1. In aprilie, «Lumea citeste!» ii parea Danei Deac o emisiune de mare viitor, de mare potential, care trebuia sa devina emblematica pentru TVR, in vreme ce, in august, fara sa se schimbe cifrele de rating, sa aflu ca emisiunea nu mai are loc in grila, dar ca s-ar putea ca din sezonul doi sa revina.

Tot asa, cu aceleasi cifre de rating de pina acum. Daca a fost scoasa pe motiv de rating, cum sa mi se promita ca e posibila reintroducerea ei? Nu mai exista motivul ratingului?“, mai adauga Ioan T. Morar pentru Cotidianul.

In replica, Dana Deac acuza ca, din contra, emisiunea nu si-a achitat cu brio obiectivele. „Nu se mai regaseste in grila de toamna din mai multe motive. Contractul pentru emisiune s-a incheiat. In plus, ratingul si share-ul nu au fost indeplinite.

Desi era o emisiune costisitoare, TVR 1 a facut eforturi pentru a o pastra in grila“, afirma Dana Deac. Oficialul TVR a refuzat sa ofere clauzele din contract, invocind confidentialitatea.

O alta productie ramasa in afara intereselor imediate ale TVR 1 este emisiunea „Nocturne“. „A avut premiere toata vara, perioada in care majoritatea emisiunilor sint difuzate in reluare. Acum emisiunea va intra intr-o perioada de pauza, pentru a reveni in grila de anul viitor“, a explicat Dana Deac.

Integral in Cotidianul