Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1436 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 73 lei (-4,8%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Cele mai mari salarii au fost cele din zona bancara - 3620 lei, de 4,5 ori mai mari decat cele din hoteluri si restaurante (803 lei). “In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate”, mai precizeaza comunicatul INS.

In luna aprilie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, cand s-au acordat prime ocazionale (premii

Scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna aprilie a fost cauzata de nerealizari de productii, de somaj tehnic si de dificultati financiare.

Institutul National de Statistica

anuale, al 13-lea salariu pentru anul 2009, prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (tichete cadou). De asemenea, scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna aprilie a fost cauzata de nerealizari de productii, de somaj tehnic si de dificultati financiare.

  • Cele mai mari scaderi salariale au fost in industria tutunului.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (scadere de 30,9%), in intermedieri financiare, extractia carbunelui superior si inferior (intre 15% si 17%) si in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (intre 10% si 14%).

Cresteri ale castigului salarial mediu net in luna aprilie 2010 fata de luna precedenta s-au inregistrat doar in cateva activitati economice si au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv prime de Paste), de realizarea de productii ori incasari mai mari dupa cum urmeaza:

- 8,1% in tranzactii imobiliare, respectiv cu 6,8% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii;

-intre 4% si 5% in telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv i

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net in activitatile de invatamant (-10,7%), administratie publica (-8,6%), sanatate si asistenta sociala (-4,0%) urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati, a stimulentelor, al celui de-al 13-lea salariu, dar si din cauza diminuarii anumitor sporuri ori a dificultatilor financiare.

Institutul National de Statistica

nregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi pe apa, transporturi terestre si transporturi prin conducte.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net in activitatile de invatamant (-10,7%), administratie publica (-8,6%), sanatate si asistenta sociala (-4,0%) urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati, a sumelor din alte fonduri (stimulente) si a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar si din cauza retragerii/diminuarii anumitor sporuri ori a dificultatilor financiare.

Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati au fost obtinute dintr-un esantion de 25.000 unitati economico-sociale.

Unitatile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 92,73% din numarul total al salariatilor din acest sector.

  • In activitatea de administratie publica nu sunt cuprinse toate activitatile secundare desfasurate, de tipul asistentei sociale, activitati culturale s.a.

Datele obtinute din cercetarea statistica lunara privind castigurile salariale si efectivul de salariati sunt agregate dupa activitatea omogena a unitatilor; aceasta inseamna ca in activitatea de administratie publica nu sunt cuprinse toate activitatile secundare desfasurate in administratia publica centrala si locala, de tipul: asistenta sociala, activitati culturale, sportive si recreative, peisagistica si servicii pentru cladiri, agricultura, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, constructii, transport si depozitare, producere si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, inchiriere si sub-inchiriere a bunurilor imobiliare etc.

Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masa).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a: impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati.

Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat.

Indicele castigului salarial nominal brut se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal brut din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial nominal net se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal net din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial real se calculeaza ca raport intre indicele castigului salarial nominal mediu net si indicele general al preturilor de consum al populatiei, exprimat procentual.