Michigan a fost furtuna perfectă pentru democrați în 2016 - o creștere a prezenței la vot în mediul rural, alegătorii ”sindicatelor albe” întorcându-se la Donald Trump și o participare slabă în rândul alegătorilor de culoare - l-au făcut pe președintele Trump să străpungă așa-numitul „zid albastru” în drumul său către o neașteptată victorie, potrivit CNN.

Donald Trump in MichiganFoto: Captura YouTube

Joe Biden trebuie să ia înapoi statul pentru a câștiga președinția și sondajele arată că este pe cale să facă acest lucru: un sondaj CNN publicat la sfârșitul lunii octombrie l-a găsit pe Biden cu un avans de 12 puncte procentuale.

Fostul vicepreședinte și-a angajat campania pentru reconstruirea acelui zid albastru în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania. Republicanii au recunoscut când Biden a fost nominalizat că apelul său în fața alegătorilor din clasa muncitoare albă l-a făcut mult mai redutabil în state precum Michigan și fostul vicepreședinte și-a concentrat campania pe acest lucru.

Fostul președinte Barack Obama s-a alăturat lui Biden pentru două evenimente în stat în ultimul weekend al campaniei, urmărind în mod clar participarea la vot a tinerilor și persoanelor de culoare care au rămas acasă în 2016.

”Rust Belt” reprezintă, pe scurt spus, ceea ce a fost inima industrială a SUA până în 1980 când a intrat în declin. Președintele Trump a resuscitat așteptările aici în 2016, deoarece a promis să revitalizeze regiunea în dificultate și să creeze locuri de muncă și prosperitate. Patru ani mai târziu, aceste promisiuni sunt pe buletinul de vot pentru mulți din regiune, iar sondajele ar trebui să-l îngrijoreze pe președintele american, scrie Thomas O Falk, pe insideover.com.

Zona Rust Belt începe în statul New York și merge spre vest prin Pennsylvania, Ohio, Maryland, Indiana și Michigan. Se termină în nordul Illinois, estul Iowa și sud-estul Wisconsin. A însemnat anterior găzduirea celor mai importante și mai mari industrii din America, cum ar fi industria oțelului și a autovehiculelor, și a compus odată centrul industrial al națiunii. Cu toate acestea, a cunoscut o scădere accentuată în ultimele decenii, datorită costului crescut al forței de muncă interne și al producției cu capital intensiv.