Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a declarat marți că războiul cu Moscova a intrat într-o "fază prelungită", în timp ce rușii încearcă să obțină controlul total asupra regiunii Donbass și să ocupe sudul țării, potrivit AFP.

Oleksii ReznikovFoto: Volodymyr Tarasov/UKRINFO / Sipa Press / Profimedia

"Rusia se pregătește pentru o operațiune militară pe termen lung", le-a spus el miniștrilor apărării din Uniunea Europeană (UE) și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Războiul intră într-o fază prelungită", a adăugat el în acest discurs, care a fost postat pe contul său de Facebook.

Potrivit lui Reznikov, trupele rusești își fortifică în prezent pozițiile în teritoriile pe care le ocupă în regiunile Zaporojie și Herson, pentru a "trece la modul defensiv dacă va fi necesar".

"În prezent, principalele eforturi ale Kremlinului se concentrează asupra încercărilor de a încercui și distruge gruparea forțelor armate ucrainene din regiunile Donețk și Lugansk", în estul țării, care se află parțial în mâinile separatiștilor pro-ruși, a continuat el.

Reznikov a citat, de asemenea, ca obiectiv al Moscovei "crearea unui coridor terestru care să lege Rusia de Crimeea", peninsulă pe care a anexat-o în 2014, și ocuparea "sudului Ucrainei".

El a făcut apel la aliații occidentali ai Ucrainei să se coordoneze mai mult în livrarea de arme către Kiev, "pentru a ne elibera teritoriile cât mai curând posibil".

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat în raportul său de seară de marți că forțele rusești desfășoară "ofensive de-a lungul întregii linii de contact" în regiunea Donețk și parțial în Luganskul vecin.