În ultimii 5 ani, în București, au fost construite doar 3 creșe noi, care în total oferă circa 570 locuri, deși cererea este foarte mare, iar primarii recunosc acest lucru. Alte patru, cu circa 600 de locuri, sunt în lucru, urmând să fie finalizate anul acesta sau anul viitor.

CresaFoto: Agerpres

Primăriile au mai extins grădinițele existente, fiind făcute grupe pentru copiii de 2-3 ani, circa 1.000 de locuri, în total, în tot Bucureștiul, însă acestea nu au titulatura oficială de creșă, deoarece se acceptă doar copii de la 2 ani. Teoretic, oficial anul acesta 7 copii au fost respinși la înscrierea la creșă, din lipsă de locuri, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, însă cifra nu este reală deoarece după etapa de reînscriere, părinții nu au putut să depună dosarele dacă nu mai erau locuri la creșa respectivă.

Anul trecut, deficitul era de peste 2.000 de locuri. Astfel, părinții care doresc/trebuie să se întoarcă la muncă sunt obligați să scoată din buzunar între 2.500 și 3.000 de lei pentru o creșă privată medie sau o bonă, asta deși plătesc taxe și impozite la stat.

Cele mai multe locuri disponibile, în Sectorul 3

„Pentru anul şcolar 2023-2024, în creșele cu personalitate juridică şi în grădinițe de stat cu grupe de antepreşcolari din Municipiul Bucureşti, au fost înscriși 5.519 copii (2.054 reînscriși și 3.097 nou înscriși) și au fost respinse 7 solicitări, fapt datorat lipsei locurilor”, se arată în răspunsul transmis de Inspectoratul Școlar al Municipiului București la solicitarea HotNews.ro.

Situația defalcată pe sectoare este:

  • Sectorul 1 - 55 locuri (7 reînscriși, 48 înscriși). La acestea se adaugă alte 634 de locuri gestionate de Primăria de Sector, la centre de zi tip creșă, care nu apar în evidența ISMB. În total sunt 689 locuri.
  • Sectorul 2 - 461 locuri (139 reînscriși, 309 înscriși).
  • Sectorul 3 - 2.154 locuri (788 reînscriși, 1.191 înscriși), 1 copil respins din cauza lipsei locurilor.
  • Sectorul 4 - 1.060 locuri (363 reînscriși, 567 înscriși).
  • Sectorul 5 - 784 locuri (251 reînscriși, 492 înscriși), 5 copii respinși din cauza lipsei locurilor.
  • Sectorul 6 - 1.005 locuri (506 reînscriși, 490 înscriși), 1 copil respins din cauza lipsei locurilor.

Asta nu înseamnă însă că toată lumea a prins loc și sunt locuri suficiente la creșele din București, ci, după etapa de reînscriere, părinții nu au putut să depună dosarele dacă nu mai erau locuri la creșa respectivă, astfel că nu există cereri respinse fiindcă nu au putut fi depuse.

Anul trecut, de exemplu, când nu era acest sistem, peste 2.000 de copii nu au prins loc la creșă.

Trebuie menționat că, de actul educațional se ocupă Ministerul Educației, iar de infrastructura școlară (modernizarea clădirilor și a curților, construirea de noi creșe, igienizare, dotare) se ocupă administrația locală, respectiv Primăriile de Sector la nivelul municipiului București. Pe lângă acestea, copiii între 2 și 3 ani pot fi înscriși de câțiva ani și la grădinițe, la grupa mică, dacă mai rămân locuri libere.

Câte creșe sunt în sectoare și câte au fost construite de Primăriile din București în ultimii ani

  • Sectorul 1

Primăria Sectorului 1, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC Sector 1), administrează cinci centre de zi de tip creșă cu o capacitate totală de 634 de locuri:

  • Centrul de zi „Vrancei” – 180 locuri, pentru înscriere fiind anul acesta 52 locuri, restul fiind ocupate de reînscriși.
  • Centrul de zi „Sf. Andrei” – 144 locuri, pentru înscriere fiind anul acesta 63 locuri, restul fiind ocupate de reînscriși.
  • Centrul de zi „Jiului” – 160 locuri, pentru înscriere fiind anul acesta 60 locuri, restul fiind ocupate de reînscriși;
  • Centrul Româno-Danez pentru Educație Integrată „Rodacie” – 30 locuri, pentru înscriere fiind anul acesta 15 locuri, restul fiind ocupate de reînscriși.
  • Centrul de zi din cadrul C.S.S. „Sf. Nicolae” – 120 locuri, pentru înscriere fiind anul acesta 50 locuri.
  • Acestora se adaugă creșa Zebra Zou, arondată Grădiniței Steaua, care are 55 locuri.

În ultimii 5 ani, a fost construită o sigură creșă de la zero - Centrul de zi „Sf. Nicolae” cu 120 locuri, acesta fiind deschis la finalul lunii august 2018, potrivit datelor comunicate de Primăria Sectorului 1.

În prezent, Primăria Sectorului 1 mai construiește o creșă, pe str. Pajurei, pentru a reloca Centrul de zi „Jiului”, aceasta însă nu este gata.

„În prezent au loc lucrări de consolidare și refuncționalizare a clădirii din str. Pajurei nr. 15A, având ca scop relocarea Centrului de zi „Jiului” și suplimentarea capacității, astfel încât noua locație va avea capacitatea de 250 locuri. Conform indicatorilor aprobați prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 158/24.10.2022, totalul investiției este de 21.485.570 lei, iar până la data de 31.07.2023 a fost cheltuită suma de 9.282.069,35 lei”, se arată în răspunsul transmis de instituție la solicitarea HotNews.ro.

Nicio creșă nu a fost modernizată în ultimii 5 ani.

Întrebați dacă mai construiesc și alte creșe, reprezentanții instituției spun că „intenționează să înființeze noi centre de zi cu grupe de copii antepreșcolari, urmând a se efectua demersuri pentru identificarea de spații adecvate în zona centrală a Sectorului 1, precum zona Bd. Banu Manta, Bd. Iancu de Hunedoara, Bd. Nicolae Titulescu, Piața Victoriei, Piața Romană și Calea Dorobanților”.

  • Sectorul 2

Primăria Sectorului 2 are în administrare 4 creșe, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro.

  • Creșa „Teiul Doamnei” - 95 locuri, din care 75 au fost disponibile după etapa de reînscrieri;
  • Creșa „Ciobănașului” - 185 locuri, din care 127 au fost disponibile după etapa de reînscrieri;
  • Creșa „Sinaia” - 70 locuri, din care 49 au fost disponibile după etapa de reînscrieri;
  • Creșa „Margareta” - 50 locuri, din care 34 au fost disponibile după etapa de reînscrieri.

Datele despre numărul de locuri sunt de pe pagina ISMB.

În 2019, în curtea a două grădinițe au fost construite corpuri noi pentru antepreșcolari, dar acestea nu au oficial titulatură de creșă. Este vorba despre Creşa „Bambi” din cartierul Pantelimon, aflată în cadrul Grădiniţei nr. 23 și Creșa „Tom Degeţel” din cartierul Colentina, în incinta Grădiniţei nr.137.

Numărul de locuri disponibile pentru anul acesta:

  • Grădinița 23 - 24 de locuri, din care 3 au fost disponibile după etapa de reînscrieri;
  • Grădinița 137 - 20 de locuri, din care 15 au fost disponibile după etapa de reînscrieri;

Primăria Sectorului 2 nu a construit și nici nu a modernizat vreo creșă în ultimii 5 ani.

Acum construiește două creșe, care vor avea în total 150 de locuri.

„Ținând cont de cererea crescută de locuri și oferta redusă din sector, extinderea infrastructurii de educație timpurie a fost și este o prioritate a mandatului Primarului Radu Mihaiu. Astfel, am aplicat pe PNRR și am atras fonduri europene pentru construcția a 2 creșe noi în sector: Creșa de pe str. Ion Vlad (capacitate 110 locuri) și Creșa de pe Str. Garibaldi nr. 11 (capacitate 40 locuri)”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 2.

Lucrările la creșa Ion Vlad au început deja, fiind construită de CNI, iar termenul de finalizare este finalul lui 2024.

„Vorbim de o creșă mare, cu o capacitate de 110 locuri, cu o suprafață construită de 2.409 mp, dotată cu propria spălătorie, bucătărie și cabinet medical. De asemenea, are o sală multifuncțională și toate spațiile administrative necesare. La finalul lucrărilor, în jurul clădirii se vor amenaja locuri de joacă. Totodată, clădirea pasivă este construită cu materiale de ultimă generație. Valoarea lucrărilor fiind de 21.293.271,50 lei cu TVA”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 2 la solicitarea HotNews.ro.

În ceea ce privește creșa din Str. Giuseppe Garibaldi nr. 11, în cadrul Liceului Teoretic C.A. Rosetti, lucrările încă nu au început. Valoarea investiției este estimată la 11.892.760,73 lei cu TVA, iar banii ar urma să vină din PNRR.

În ceea ce privește modernizarea celor 4 creșe, anul acesta se va face o evaluare a condițiilor și cele care au nevoie de modernizare, vor fi modernizate, spun reprezentanții instituției.

„Până în 2023, creșele au fost în administrarea DGASPC Sector 2. Acestea au fost preluate în administrare de către D.G.A.P.I. Sector 2 în urma reglementărilor cuprinse în Legea educaţiei naţionale. După această perioadă de tranziție, DGAPI analizează stadiul creșelor preluate și le va include într-un program de modernizare pe cele ce necesită intervenții de consolidare și modernizare”, a transmis instituția.

Primăria cere și dezvoltatorilor imobiliari să facă creșe, atunci când construiesc un număr mare de apartamente într-o zonă.

  • „Un aspect deloc de ignorat este schimbarea filosofiei legată de investițiile pe care le face mediul privat în infrastructura de educație. Am mizat pe o planificare urbană în care toate facilitățile de interes, îndeosebi cele ce țin de educație, să fie la o distanță de mers pe jos.
  • Astfel, proiectele de investiții în dezvoltarea imobiliară trebuie să includă, printre altele, și facilități de educație pentru a răspunde nevoilor și priorităților locuitorilor Sectorului 2. Astfel, sunt proiecte private în Sectorul 2 ce contribuie la extinderea rețelei de educație timpurie. De exemplu, o creșă pe Str. Baicului nr. 31 și spații de educație creșă, grădiniță, școală - Ziduri Moși nr. 25.
  • Sectorul 3

În Sectorul 3 sunt 8 creșe cu o capacitate de 1.460 de locuri, potrivit datelor transmise de Primăria Sectorului 3 la solicitarea HotNews.ro. Acestea sunt dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani:

  • Creșa Alex - 55 locuri;
  • Creșa Ariale - 215 locuri;
  • Creșa Trapezului - 255 locuri;
  • Creșa Ghiocelul - 160 locuri;
  • Creșa Greierașul - 270 locuri;
  • Creșa Cerceluș - 60 de locuri;
  • Creșa Potcoava - 250 locuri;
  • Creșa Titan - 195 locuri.

În ultimii 5 ani, Primăria Sectorului 3 a extins 7 grădinițe, cu corpuri noi, pentru primirea copiilor între 2 și 3 ani:

  • La Grădinița 24 - o unitate cu 100 de locuri
  • La Grădinița 68 - o unitate cu 45 de locuri
  • La Grădinița 69 - o unitate cu 80 de locuri
  • La Grădinița 70 - o unitate cu 30 de locuri
  • La Grădinița 196 - o unitate cu 180 de locuri
  • La Grădinița 239 - o unitate cu 40 de locuri
  • Grădinița Peștișorul de aur - o unitate cu 18 de locuri

Valoarea investițiilor este de peste 100 milioane lei, potrivit datelor transmise de Primăria Sectorului 3.

În ultimii 5 ani, Primăria Sectorului 3 a construit o singură creșă de la zero, Creșa Trapezului (255 locuri), valoarea investiției fiind de 11.753.589 lei, potrivit datelor transmise de Primăria Sector 3 la solicitarea HotNews.ro.

În ceea ce privește lucrările de modernizare, în ultimii 5 ani a fost modernizată doar Creșa Greierașul, valoarea lucrărilor fiind de 963.974,27 de lei.

  • Sectorul 4

În Sectorul 4 sunt 5 creșe, care au în totat aproape 1.100 de locuri. Niciuna nu a fost modernizată în ultimii 5 ani, potrivit datelor transmise de Primărie.

În ceea ce privește creșele noi, Primăria a amenajat anul acesta o creșă de 200 de locuri, în zona Piața Reșița, într-un fost cămin de bătrâni.

Foto: Primăria Sectorului 4

Până la finalul acestei luni, administrația locală promite că va amenaja o nouă creșă cu 120 de locuri, în zona Nițu Vasile, în fostul sediu al Directiei Generale de Taxe si Impozite.

„Având în vedere numărul foarte mare al solicitărilor familiilor tinere, care locuiesc, în momentul de față, în Sectorul 4, în special în cartierele rezidențiale recent date în folosință și nu numai, autoritatea locală intenționează să dubleze capacitatea celor 1.000 de locuri disponibile în cele cinci creșe din sector, sens în care, 5 proiecte de reconversie a unor clădiri/spații cu funcționalitate de birouri, administrate de Primăria Sectorului 4 se află în curs de implementare, în vederea transformării lor în creșe, cu o capacitate totală de 800 de locuri. Două dintre aceste creșe urmează sa fie date în folosință în cursul acestei luni”, a transmis Primăria sectorului 4 la solicitarea HotNews.ro.

  • Sectorul 5

În Sectorul 5 sunt 3 creșe:

  • Creşa "Sf. Stelian" cu o capacitate totală de 120 de locuri.
  • Creşa "Sf. Andrei" cu o capacitate de totală de 60 de locuri.
  • Creşa "Ariel şi Aurora" cu o capacitate totală de 120 de locuri.

În ultimii 5 ani în Sectorul 5 nu a fost construită nicio creșă nouă, însă au fost modernizate cele vechi.

„Creșele au functionat in subordinea Directiei Generale de Asistentă Socială până în luna august 2022, când prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 106/04.08.2022 au fost arondate unitătilor de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică. Până la data arondării creșelor unitătilor de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridicä, Direcția Generală de Asistență Socială Sector 5 nu a construit și nu a deschis unități de educatie timpurie noi”, se arată în răspuns.

Lucrările de modernizare făcute se ridică la aproape 4 milioane lei:

  • La creșa "Sf. Stelian" s-au realizat lucrări de modernizare în valoare de 2.272.100 lei fără TVA;
  • La creșa "Sf. Andrei" s-au realizat lucrări de modernizare in valoare de 383.889,63 lei fără TVA;
  • La creșa "Ariel și Aurora” s-au realizat lucrări de modernizare în valoare de 1.326.875,15 lei fără TVA;
  • Sectorul 6

Primăria Sectorului 6 are în administrare trei creșe, cu un total de 980 de locuri:

  • Creșa Neghiniță - 390 de locuri;
  • Creșa Pinocchio - 250 de locuri;
  • Creșa Harap Alb - 340 de locuri.

În ultimii 5 ani, Primăria nu a construit nicio creșă nouă, dar le-a extins pe cele vechi.

„Cele trei creșe care funcționează în prezent în Sectorul 6 au fost supuse unui proces de extindere și modernizare, o parte din finanțare fiind obținută prin intermediul fondurilor europene nerambursabile (3.108.114 lei). Astfel, au fost construite și dotate trei noi corpuri de clădiri. În urma acestui proces, capacitatea creșelor Harap Alb, Pinocchio și Neghiniță a crescut de la 680 la 980 locuri”, se arată în răspuns.

Foto: Primăria Sectorului 6

În ceea ce privește corpurile vechi, în ultimii 5 ani, Primăria nu a făcut lucrări de modernizare, dar reprezentanții instituției spun că nici nu ar fi nevoie.

„În prezent, cele trei creșe sunt modernizate și îndeplinesc toate standardele în domeniu. În fiecare an se execută lucrări de igienizare, dotare și modernizare, după caz. Toate creșele sunt funcționale”, se mai arată în răspuns.

O creșă nouă se construiește abia acum, pe strada Rușețu, din Cartierul Crângași.

  • „Este prima creșă construită în ultimii 46 de ani de către Primăria Sectorului 6. Clădirea va fi dată în folosință la sfârșitul anului 2023. Valoarea totală a investiției este de de 9.987.752,64 lei, din care: 3.556.526,66 lei provin din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, finanțat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR); 800.218,50 lei - contribuția Guvernului României; restul investiției, în valoare de 5.631.007,48 lei, care reprezintă peste 55% din totalul cheltuielilor, se asigură de la Bugetul Local al Sectorului 6.
  • Creșa va dispune de un număr total de 130 de locuri pentru copii cu vârste între 1 și 3 ani. Vor fi create 13 grupe, cu un număr de 8-10 copii la fiecare grupă. Un număr de 30 de locuri vor fi alocate copiilor proveniți din categorii sociale defavorizate, alte 15 vor fi ocupate de copii cu dizabilități”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Sectorului 6 la solicitarea HotNews.ro.

Foto: Primăria Sectorului 6

Primăria mai are în plan să construiască încă două creșe, însă lucrările nu au început deocamdată.

  • „Prima va avea un regim de înălțime S+P+1E și va fi amplasată în Bd. Iuliu Maniu nr. 11B.
  • Creșa va avea 60 de locuri, valoarea totală a obiectivului de investiții fiind de 22.408.811 lei (inclusiv TVA). Documentația a fost transmisă către CNI (Compania Națională de Investiții) pentru derulare. Cea de-a doua creșă va fi situată în Bd. Timișoara nr. 89 și va avea 70 de locuri.
  • Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 22.768.753 lei (inclusiv TVA), la momentul actual, se derulează etapa de autorizare a construirii. În cazul ambelor obiective de investiții durata lucrărilor este de 24 de luni de la momentul debutului acestora”, se arată în răspuns.