A venit sezonul puilor de pasăre și oricare dintre noi poate găsi pe jos, pe trotuar, în curte sau în parc unul. Ce trebuie să facem? Medicii veterinari de la adăpostul pentru animale sălbatice „Visul Luanei” și biologii de la Societatea Ornitologică Română au făcut un mic ghid, ca să ne dăm seama ușor când este mai bine ca puiul să rămână în natură și când trebuie să ajungă în adăpost sau la medic.

Pui de pasareFoto: Cowardlion | Dreamstime.com

„Primavara mulţi pui de pasăre cad sau zboară din cuiburi şi pot fi găsiţi la sol. Acest lucru nu înseamnă că ei sunt bolnavi sau abandonaţi şi că trebuie neapărat să fie “salvaţi”, ci poate să însemne că sunt în procesul natural de învăţare a zborului, iar părinţii lor sunt în apropiere”, au scris medicii de la „Visul Luanei”.

Primul lucru la care trebuie să ne uităm este dacă pasărea este rănită, iar dacă este rănită trebuie dusă imediat la veterinar. Următorul lucru la care trebuie să ne uităm este cât de dezvoltat are penajul.

  • „Pui” sunt considerate păsările fără penaj complet, roz, care nu pot sta încă în picioare şi uneori au ochii închişi. Puii nu trebuie lăsaţi pe sol, iar întoarcerea lor în cuib este de multe ori foarte dificilă. Dacă acesta este cazul, pasărea trebuie preluată şi adusă cât mai repede la un centru de specialitate.
  • „Juvenilii” au penaj complet sau aproape complet şi, în general, se deplasează cu uşurinţă pe sol. Aceste păsări sunt în procesul natural de învăţare a zborului, iar părinţii sunt în zonă, chiar dacă nu pot fi văzuţi pe moment.
  • De exemplu, în cazul unui pui de ciuf de pădure, mierla sau coţofană care are penajul parţial sau complet format şi nu prezintă probleme medicale evidente (fracturi, sângerări, aripi atârnând), cel mai bun lucru este să-l lăsaţi în pace”, au explicat specialiștii de la „Visul Luanei”.

Dar înainte de a lăsa puiul acolo unde este, trebuie să vă asigurați că părinții sunt în zonă și îl vor hrăni și că nu este mâncat de câini sau pisici.

  • „Încercaţi să faceți în așa fel, încât în zonă să nu apară câini, pisici sau copii, care să împiedice părinţii puiului de pasăre să îl hrănească. Dacă vă este imposibil să urcaţi până la cuib, îl puteţi lăsa la înălţime pe o cracă. În mod normal, părinţii se vor întoarce în mai puţin de o oră să îl hrănească.
  • Dacă cuibul a fost dărâmat de o furtună, puteţi încerca să construiţi dumneavoastră un cuib (dintr-o cutie din plastic în care să puneţi bucăţele de hârtie) şi să îl fixaţi în copac, unde să puteţi aşeza puii.
  • Cel mai bine pentru aceștia este să fie lăsați în mediul natural, eventual aşezați într-un loc ferit, din apropiere”, explică medicii veterinari de la „Visul Luanei”.

Dacă puiul de pasăre a fost adus în casă de o pisică sau a fost prins de o pisică, indiferent de circumstanţe, pasărea trebuie să ajungă urgent la un centru de specialitate deoarece saliva pisicilor este purtătoare de Pasteurella spp, o bacterie patogenă, care poate ucide o pasăre mică în doar câteva ore, dacă nu se administrează antibiotic, mai spun medicii de la „Visul Luanei”.

Dacă decideți să luați puiul de pasăre și să-l duceți într-un centru de specialitate, acesta trebuie pus într-o într-o cutie de carton cu găuri pe margini şi un material moale în interior, iar lângă să punem o sticlă cu apă caldă, învelită într-un prosop, pentru că aceştia nu au capacitate de termoreglare.

Cum manipulăm puii de pasăre în siguranță? Ne spune ghidul elaborat de Societatea Ornitologică din România.

  • „În timpul în care așteptați ajutor, luați pasărea în mâini, dar purtați mănuși în permanență. Atenție mare când luați un pui de răpitor, cum sunt vântureii, deoarece vă pot răni serios cu ghearele!
  • Cel mai bine este să îi acoperiți cu o cârpă înainte să îi ridicați și încercați să îi manevrați cât mai puțin. Spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun de fiecare dată când ați atins pasărea cu palmele.
  • Spălați toate obiectele cu care pasărea a luat contact – haina, prosop etc, pentru a preveni răspândirea de boli sau de paraziți pe dvs sau pe animalele de companie pe care le aveți”, se arată în ghidul elaborat de ONG.

După ce l-am pus în cutie, până ajungem la veterinar sau la adăpost, este foarte important să nu hrănim și să nu dăm apă puilor de pasăre.

  • „Nu îi oferiți lichide păsării! De obicei, păsările își procura o mare parte din lichide chiar din hrana pe care o consumă, astfel încât nu au nevoie să înghită lichide foarte des. Și dacă este deshidratată, poate fi periculos să încercați să îi turnați apă în cioc deoarece se poate sufoca foarte ușor.
  • Nu îi oferiți hrană păsării până nu știți ce specie este și care este dieta ei! Există păsări cărora le veți face mai mult rău dacă le veți oferi pâine sau altă hrană decât cea specifică. Cereți sfatul unui specialist înainte de a hrăni pasărea”, se mai arată în ghid.

Dacă doriți să luați puiul de pasăre în grijă, Societatea Ornitologică face următoarele recomandări:

  • identificarea corectă a speciei este esențială pentru deciziile ulterioare legate de soarta puiului! Contactați în cel mai scurt timp posibil specialiștii pentru identificare și sfaturi!
  • dacă vă lipsesc cunoștințele legate de păsări, nu hrăniți și nu dați apă păsării până nu va consultați cu un specialist
  • țineți pasărea într-un mediu cât mai liniștit, ferit de factori de stres (copii, animale de companie etc.)
  • contactați un veterinar dacă pasărea este rănită.

„Nu uitați: cea mai bună șansă de supraviețuire a unui pui în natură sunt părinții săi”, spun însă specialiștii.

Sursa foto: dreamstime.com