Trustul de Clădiri Metropolitane București a început lucrările de modernizare la peroanele liniei de tramvai 41 de la stația Brașov, iar de luni, 1 august 2022, va demara execuția peroanelor stației Orșova, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.

Lucrări peroane linia 41Foto: PMB

Modernizarea peroanelor este necesară pentru noile tramvaie Astra, care nu încap în aceste stații, fiind mai lungi. Tramvaiele au fost cumpărate mai lungi în mod intenționat, deoarece este nevoie de o capacitate mai mare de transport.

Conform graficului de lucrări, urmează peroanele stațiilor Agronomiei, Parc Drumul Taberei, Cașin. Pe durata desfășurării lucrărilor, tramvaiele nu vor opri în stațiile la care se lucrează.

Modernizarea celor 14 peroane de pe linia tramvaiului 41, care necesită adaptarea la noile tramvaie Imperio produse de Astra Vagoane, are o valoare de aproximativ 4.500.000 lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 4 luni, plus două luni pentru recepție.

Lucrările presupun extinderea peroanelor, accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilități, instalarea de garduri de protecție pentru călători, semne de circulație, mobilier urban.

Proiectul privind modernizarea peroanelor pe traseul liniei de tramvai 41 a fost adoptat de Consiliul General pe 2 iunie.

Din cele 22 de peroane ale liniei 41, STB a reconfigurat în anii trecuți 8 peroane, restul de 14 urmând a fi reconfigurate.

Statiile de tramvai la ale căror peroane se vor realiza lucrări de reconfigurare sunt: Agronomie – ambele sensuri, Casin – ambele sensuri, Podul Ciurel – ambele sensuri, Orsova – ambele sensuri, Drumul Taberei- ambele sensuri, Parc Drumul Taberei – ambele sensuri, Brasov – ambele sensuri.

Primul tramvai fabricat la Astra Arad, din lotul de 100 contractat de municipalitatea din Bucureşti, a ajuns în Capitală la finalul lunii mai și a fost scos pe traseu doar pentru probe.

Până la final de an ar trebui să ajungă 16 tramvaie din cele 100, a declarat în luna mai Nicușor Dan, primarul Bucureștiului. Contractul semnat în 2021 cu Astra are o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro​.