Un ONG din Iași a lansat campania ”Parchez, nu blochez!” pentru a-i determina pe șoferii care parchează pe trotuar să lase spațiu și pentru pietoni. Voluntarii ies pe teren împreună cu Poliția Locală și discută cu cetățenii, explică de ce nu este bine să ocupe trotuarele, stațiile de autobuz și trecerile de pietoni. Scopul este ca atât șoferii cât și autoritățile locale să conștientizeze această problemă și să devină mai responsabili.

HotNews.roFoto: Hotnews

Campania #parcheznublochez a fost inițiată de Grow Up Romania, iar la Iași a ajuns prin intermediul Asociației Civica. Partener este și Poliția Locală.

În prima fază, polițiștii locali dau avertismente. Anca Gherasim, reprezentanta departamentului de mobilitate din cadrul asociației Civica, a declarat pentru HotNews.ro că ulterior, șoferii care parchează ilegal vor primi amenzi dacă îngreunează accesul pietonilor. Aceasta a mai declarat că această campanie se adresează atât șoferilor, cât și autorităților care nu pun la dispoziție suficiente locuri de parcare.

Reacțiile șoferilor au fost împărțite, mulți dintre aceștia găseau scuze sau dădeau vina pe autorități, dar proiectul s-a bucurat de sprijin din partea pietonilor, spune Anca Gherasim.

”Autoritățile trebuie să conștientizeze că există o problemă de mobilitate urbană, iar politicile de parcări moderne să fie puse în aplicare”, a explicat Anca Gherasim.

Campania de adresează în principal persoanelor nevăzătoare, celor în scaun cu rotile sau mamelor cu cărucior care nu pot folosi trotuarul din cauza mașinilor parcate și sunt nevoiți să folosească carosabilul, ceea ce le pune viața în pericol.