Florina Presadă, senator USR, atrage atenția că pe ordinea de zi a Comisiei de Administrație Publică de la Senat se află mai multe proiecte nocive printre care pensiile speciale pentru primari, aprobarea proiectelor care vizează patrimoniul cu votul a doar jumătate plus unu din numărul consilierilor locali, față de două treimi, dar și inițiativa lui Șerban Nicolae (PSD) prin care se crează paradisuri fiscale pentru jocurile de noroc prestate pe insule, grinduri şi ostroave. Primele propuneri au fost adoptate deja prin Codul Administrativ, însă documentul a fost atacat de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională, iar reaprobarea lor ar putea fi o plasă de siguranță.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Ne vom opune adoptării lor, iar dacă sunt adoptate (pentru că în Senat PSD are încă majoritatea), le vom contesta la CCR, așa cum am făcut și în trecut. Aș vrea totuși să cred că nu e vorba de un ultim tun al PSD și că în cadrul ședinței de azi vor arăta că au înțeles mesajul dat de către cetățeni: că își doresc un alt fel de guvernare, onest și în slujba interesului public”, a scris Florina Presadă pe pagina de Facebook.

Proiectele controversate de pe oridenea de zi a Comisiei de Administrație Publică de la Senat sunt:

  • L122/2015: o veche inițiativă a Gabrielei Firea de când aceasta era senator, prin care deciziile privind patrimoniul se iau cu 50%+1 din numărul consilierilor locali în funcție în loc de ⅔ din numărul acestora. ”Prevederea este inclusă și în Codul Administrativ, adoptat prin OUG 57/2019, CCR fiind sesizat pe marginea lui, dând curs cererilor venite inclusiv din partea USR. Au nevoie de o plasă de siguranță în cazul în care CCR spune că OUG este neconstituțional. Mai ales dna Firea are nevoie de această lege pentru a putea opera intrarea în legalitate a companiilor municipale, în urma proceselor câştigate de către consilierul general USR Ana Ciceala”, a explicat Presadă.
  • L591/2018: inițiativă PSD și UDMR pentru instituirea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. ”Prevederea este inclusă și în Codul Administrativ, adoptat prin OUG, CCR fiind sesizat pe marginea lui. Au nevoie de o plasă de siguranță în cazul în care CCR spune că OUG este neconstituțional. Inițiativa a fost retrimisă din plen la Comisie în noiembrie 2018. Am protestat și atunci față de retrimiterea la Comisie, în condițiile în care obţinusem un raport de respingere, clarificând că e vorba despre pensiile speciale pentru primari ascunse în spatele sintagmei „indemnizaţii pentru limită de vârstă”, preluate separat din Codul Administrativ”, a scris Presadă.
  • L483/2019: inițiativă PSD în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice ”Se propune, printre altele, eliminarea participării libere și neîngrădite a operatorilor economici la procedurile de atribuire a acestor servicii. Astfel, consiliile locale și cele județene vor avea posibilitatea de a înființa în subordinea lor servicii sau departamente cu personalitate juridică specializate în furnizarea serviciilor de utilități publice, ceea ce contravine cadrului constituțional și legislativ, întrucât doar unitățile administrativ-teritoriale au capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu, nu și consiliile locale sau județene. Pe de altă parte, propunerile referitoare la atribuirea directă a acestor servicii către propriile societăți comerciale, servicii ori departamente special înființate în acest scop încalcă reglementările în materia achizițiilor publice și contravin cadrului european în domeniu (Directiva 2014/24/UE). Mai mult, unitățile administrativ-teritoriale vor putea încheia contractele de delegare a gestiunii serviciilor de utilități publice cu ofertantul declarat câștigător al procedurii de atribuire, fără adoptarea vreunei hotărâri de aprobare a atribuirii acestor contracte”, a explicat Presadă.
  • L564/2019: inițiativă PSD, Șerban Nicolae, prin care se crează paradisuri fiscale pentru jocurile de noroc prestate pe insule, grinduri şi ostroave. ”Practic, propunerea prevede un regim fiscal derogatoriu pentru activitățile de jocuri de noroc (specifice cazinourilor, poker și bingo) pe ostroave, insule și grinduri, terenuri care „nu produc nimic, stau în paragină” (preluare din Expunerea de motive). Vă mai aduceți aminte de o astfel de inițiativă. Era tot a lui Șerban Nicolae, a fost declarată neconstituțională şi la sesizarea USR. Am fost senatorul care a adus în atenția publică această inițiativă în 2017 și m-am opus adoptării ei. Dl Șerban Nicolae reia inițiativa”, a mai explicat Florina Presadă.