Primăria Capitalei vrea să reabiliteze Parcul Cișmigiu, valoarea lucrărilor fiind estimată la circa 10 milioane de euro

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 26 iulie 2019, 10:08 Actualitate | Administratie Locala


Cismigiu
Foto: USER UPLOADED
Primăria Capitalei vrea să reabiliteze Parcul Cișmigiu, monument istoric. Potrivit indicatorilor tehnico-economici ce vor fi supuși aprobării Consiliului General la ședința de pe 31 iulie, lucrările sunt estimate la circa 47 milioane lei inclusiv TVA, iar termenul de execuție este de 36 luni. Parcul are 15,7 ha și este monument istoric. Parcul este în acest moment neîngrijit, iar de-a lungul timpului a pierdut o parte din arborii valoroși plantați inițial.

Lucrările propuse sunt, potrivit proiectului de hotărâre:

- Refuncţionalizarea modului de utilizare al parcului cu prezervarea şi punerea în valoare a compoziţiilor de mare calitate ale parcului cum ar fi: ansamblul Cetății, ansamblul Movilei, ansamblul Terasei trandafirilor, ansamblul Rondului Roman cu terasele de meditație, în concordanta cu cerintele de conservare şi cu cerinţele societăţii actuale;
- Revitalizarea peisageră a parcului prin aplicarea unor măsuri eficente şi ştiinţifice de înlocuiri, toaletări, plantări, cu punerea în valoare reciprocă atât a vegetaţiei cât şi a ansamblurilor construite şi a oglinzii de apă, element definitoriu al parcului Cişmigiu;
- Conservarea şi punerea în valoare a tuturor elementelor şi pieselor istorice inventariate;
- Conservarea şi protejarea speciilor şi exemplarelor deosebite de vegetaţie şi arbori.

”Intervenţiile şi folosinta Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evolutia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elemntelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare. Toate obiectivele şi obiectele aflate în cadrul acestui ansamblu sunt sub incidenta de protecție dată de Legea 422/2001 şi trebuie tratate cu atenţie pentru a aduce un aport echilibrat în cadrul parcului. Documentația de reabilitare a parcului istoric Grădina Cişmigiu prezintă avantajele asigurării unui confort sporit şi o calitate deosebită a spaţiului parcului, care va duce la înfrumusetarea edilitară a întregii zone a oraşului, posibilitatea desfaşurării de activităţi recreative, educationale şi sportive într-un ansamblu peisager de valoare”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul Gabriela Firea.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi vizează construirea unui pod pietonal în Parcul Herăstrău, lângă calea ferată, acolo unde armata a construit un pod metalic provizoriu după ce în zonă mai mulți oameni care traversau pe calea ferată au fost călcați de tren. Valoarea lucrărilor este estimată la 2,2 milioane lei, iar timpul de execuție 8 luni.

”Investitia este propusă a se realiza în zona de nord a municipiului Bucureşti, amplasat pe diagonala verde albastră constituită de lacurile râului Colentina, respectiv pe lacul Herăstrău. In prezent există amenajată o trecere provizorie din elemente metalice de inventar închiriată de la Ministerul Apărării Naţionale care însa nu asigură posibilitatea deplasării ambarcatiunilor pe sub podul CF. Tipurile de lucrări prevăzute a fi executate au fost stabilite din punct de vedere tehnic şi economic cu scopul menţinerii viabilităţii, conservarea şi adaptarea structurii pietonale existente şi de siguranţă a circulaţiei la nivelul actual şi de perspectiva traficului atât pietonal cât şi cel al ambarcaţiunilor de agrement din dotarea A.L.P.A.B.”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul Gabriela Firea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2742 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Colegiul Gheorghe Sincai se va Prabusi (Vineri, 26 iulie 2019, 10:13)

  un domn [utilizator]

  Dar DUamna Gabi vrea sa vada panselutele de pe fereastra PMB
 • +10 (10 voturi)    
  Trebuie desfiintate toaletele "ecologice" (Vineri, 26 iulie 2019, 10:24)

  D-or [utilizator]

  Toaletele ecologice isi au rostul la spectacole, pe santiere, oriunde e o locatie provizorie.

  Dar Parcul Cismigiu e de sute de ani si nu pleaca nicaieri. El are si toalete subterane, doar ca sunt inchise.

  Chestia cu "ecologia" e o mare minciuna-escrocherie.

  Acele toalete, pe linga faptul ca imput alei intregi care devin astfel nefrecventabile, vidanjarea lor e si mai poluanta.
  Noaptea ( si uneori chiar ziua) vin niste masini care huruie si afuma crunt cu niste tulumbe si efectiv pulverizeaza in aer continutul toaletei.

  Ce-o fi "ecologic" in acest proces, in afara de costul de intretinere mult mai mare decit pentru o toaleta racordata la canalizare?
  • +5 (5 voturi)    
   In Voluntari (Vineri, 26 iulie 2019, 10:34)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Principele Pandele a Brevetat asta, apoi Printzesa Albinutza a dat LIKE si pentru Bucuresti
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 30 iulie 2019, 15:26)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui D-or

 • +3 (3 voturi)    
  Neîngrijit sub nasul lui Gabi. (Vineri, 26 iulie 2019, 10:37)

  asavreau [utilizator]

  Așa-i Parcul Cișmigiu.Și dacă va fi reabilitat tot neîngrijit va fi,dacă va fi tot Gabi firea Primar General.Firea nu face nimic și nici nu angajează oameni care să muncească.Subalternii lui Firea o pupă în dos și nu se aude nimic despre vreo realizare a lor.Dar leafă încasează.
  • +4 (4 voturi)    
   Reabilitare prin betonare?.. (Vineri, 26 iulie 2019, 11:48)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Ce lucrari de "reabilitare" poti sa faci intr-o gradina? Se da verde la defrisat, pus platani si panselute?

   Singurul lucru de care are nevoie parcul ala este un administrator real, care stie ce face. Dupa 3 ani de mandat madam pandele ne spune ca parcul pe care il are in grija va trebui reabilitat? Deci recunoaste direct ca pana acum s-a degradat?
 • +5 (5 voturi)    
  Mare munune- (Vineri, 26 iulie 2019, 10:42)

  florian3619 [utilizator]

  o intentie dar inca nerealizabila a primaritei FiRea. Sunt din nordul Moldovei si vara, cand ajung in Bucuresti intre 5-6 dimineata fac un mars fortat din Gara de Nord, sau din autogara Obor, pana pe la Magazinul Unirea, prin Splai - Opera in Cismigiu. Constat cu tristete degradari si mizerii inca ramase de pe vreurrile lui Oparescu, chiar si ale lui V Lis. Si parcul are o intrare peste drum de sediul Primariei. Bine ca abia acum s-a vazut mizeria si din birourilr recent renovate. Vorba veche - vin ai vostri, placa ai nostri - parcul ramane cu prostii.
 • +4 (4 voturi)    
  Reabilitare Cismigiu (Vineri, 26 iulie 2019, 11:31)

  emilclick [utilizator]

  Total de acord in privinta toaletelor ecologice. Sunt o adevarata monstruozitate in peisajul parcului.
  In ce priveste reabilitarile, un obiectiv omis este Podul Mare, care este intr-o stare jalnica ce s-e deterioreaza constant.
  Toate elementele ornamentale sunt distruse. Legatura intre structura podului si rampele de acces s-a deteriorat. Rampele s-u tasat. Balustrada originala a crapat, s-a deplasat si inclinat, parca sta sa cada.
  Pacat ca acest pod, un adevarat monument istoric, este lasat in paragina. Podul trebuie reabilitat si restaurat artistic si rebotezat, ''Podul Carol''. Aceasta lucrare trebuie pusa in capul listei.
  Nici Podului de Nuc nu-i e mai bine.
  Despre Cetatuie nu avem nici o informatie. Originea si istoricul acestor ruine. Cum au aparut ele si eventuala legatura cu Schitul Magureanu.
  Dar aspectul care trebuie total restructurat este modul cum sunt contractate serviciile externe in acest parc.
  Paza este supra dimensionata din dorinta clara de a stoarce cat mai multi bani de la bugetul administratiei parcului, intr-o evidenta situatie de coruptie si atentat la banul public.
  Vezi o multime de paznici, cam jalnici, unii abia se taraie. total inutili, atata vreme cat nu au nici o responsabilitate fata de distrugerile vandalice de mobilier. Majoritatea vorbesc in continuu la telefon in scopuri personale.
  Plateste firma de paza aceste daune? Nu, atata vreme cat firma prietenului administratorului este angajata doar sa mulga banii publici si sa-i imparta dupa bunul plac, intr-o profunda stare de coruptie.
  La fel se procedeaza si cu conractarea serviciului de curatenie si intretinere a spatiilor verzi. Vezi turme intregi in salopete verzi de la Romprest care zac pe banci ore in sir, lasand echipamentele, tomberoane, greble, etc. in mijlocul drumului, trebuind sa le ocolesti, ele fiind ocupate cu fumatul si vorbitul la telefon despre ultimele barfe din cartier. Si asta o mare afacere de muls banii publici. Coruptie pe fata
 • +4 (4 voturi)    
  Toaletare (Vineri, 26 iulie 2019, 11:38)

  xanathos [utilizator]

  Gata, s-a zis si cu parcul asta. O sa aajunga complexul de alei astfaltate Cismigiu. Fara copaci, termenul "parc" nu-si mai are rostul.
  • +4 (4 voturi)    
   Da (Vineri, 26 iulie 2019, 12:12)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui xanathos

   Si musai borduri cu trei niveluri.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu nu nu (Vineri, 26 iulie 2019, 12:03)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Mai lăsați-l un an, vă rog, să treacă și alegerile alea și pe urmă vedem noi ce facem. Dar nu Firea, nu.
 • +1 (1 vot)    
  de stat nu de muncit (Vineri, 26 iulie 2019, 12:44)

  TrueBlue [utilizator]

  Parcul Herastrau rebotezat Mihai I este la fel de neingrijit - sau "in faliment nedeclarat" - de cand madame Pandele este primareasa. Bine ca a infiintat intreprinderi de stat ca ne trebuise mai mult de un deceniu sa scapam de ele si acum trecem din nou la "timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim".
 • +2 (2 voturi)    
  o problema f mare a parcului (Vineri, 26 iulie 2019, 13:00)

  bancher [utilizator]

  sunt stolurile de ciori care ii dau tarcoale, si care isi varsa excrementele peste tot: pe banci, pe terase, pe locurile de joaca ale copiilor, pe alei, pe mesele de la terase etc.
  Ei bine, degabea faci reabilitare daca vin pasarile iar...intai sa scape de ele (adica sa cheme vanatorii sa le impuste), apoi sa faca reabilitare
  De fapt, cred ca nici nu ar mai fi nevoie de reabilitare, o simpla curatare ar fi suficienta.
 • +2 (2 voturi)    
  ? (Vineri, 26 iulie 2019, 15:05)

  albastru de Romania [utilizator]

  stie cineva un producator de sarme, dar serios?
 • +1 (1 vot)    
  Copiaza Clujul (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 1:10)

  calinsab [utilizator]

  Dupa ce Firea a vazut ca Clujul a atras fonduri europene pentru parcuri , acum hop si Firea.... copiaza pe Boc


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by