Primăria Capitalei: Au fost respinse contestațiile depuse de Mercedes și Karsan la licitația pentru achiziția celor 400 de autobuze / Firea: Vom semna cât de curând contractul cu Otokar

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 9 mai 2018, 22:00 Actualitate | Administratie Locala


Autobuz produs de firma turca Otokar
Foto: Otokar
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins contestațiile depuse de companiile Mercedes și Karsan, în legătură cu licitația organizată de Primăria Municipiului București pentru achiziționarea celor 400 de autobuze noi, anunță municipalitatea într-un comunicat de presă. Reamintim că după încheierea licitației internaționale, asocierea Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S. a fost declarată câștigătoare. Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat că va semna cât de curând contractul cu firma declarată câștigătoare.

"Mă bucur că astăzi, CNSC a făcut dreptate! Prin respingerea contestațiilor celor două companii participante la licitație se demonstrează, încă o dată, că toate acuzele și insinuările tendențioase din spațiul public legate de această achiziție au fost nefondate și că procedura organizată de Primăria Municipiului București a fost transparență, imparțială și perfect legală. Toate așa-zisele neconformități legate de dimensiunile autobuzelor sau de alte caracteristici tehnice au fost respinse de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, astfel încât vom semna cât de curând contractul cu firma declarată câștigătoare. Îmi doresc ca, în această vară, să avem primele autobuze noi și moderne în Capitală. Subliniez faptul că, prin decizia de astăzi, s-a demonstrat clar că astfel de contestații neîntemeiate nu fac altceva decât să blocheze dezvoltarea orașului, împiedicând implementarea unor proiecte vitale pentru cetățenii Capitalei, fapt care sper că va fi remediat cât mai rapid, prin modificarea legii achizițiilor publice", a declarat primarul Gabriela Firea.

Reamintim faptul că Primăria Municipiul București a inițiat procedura de licitație deschisă pentru achiziția a 400 de autobuze urbane EURO 6 prin publicarea în SEAP și JOUE a unui anunț de participare în data de 18.08.2017. Valoarea estimată a fost 510.488.400 lei, fără TVA, sursa de finanțare fiind bugetul local. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 10.11.2017. În cadrul procedurii au depus oferte un număr de 4 operatori economici. Evaluarea ofertelor s-a desfășurat într-o perioadă de 61 de zile lucrătoare, respectiv 86 de zile calendaristice. În urma licitației contractul de furnizare a autobuzelor a fost atribuit Asocierii Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S.. Oferta desemnată câștigătoare a avut o valoare de 458.100.826 lei fără TVA și a obținut un punctaj total de 94.06.

După comunicarea rezultatului procedurii și respectiv acceptarea ofertei câștigătoare, au fost depuse la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor două contestații din partea operatorilor economici clasați pe locul 2 și respectiv 3 - Mercedes și Karsan.​

Potrivit documentelor urcate pe SEAP, printre lucrurile contestate de cei doi operatori economici se numără:

- oferta declarată câștigătoare este neconformă, întrucât această nu respectă documentele achiziției;

- nerespectarea cerinței privind dimensiunile generale constructive ale autobuzului. "Potrivit documentației de atribuire, în cap. 6.3. Dimensiuni generale constructive ale autobuzului,  autobuzele din gama 10 m trebuie să aibă lungimea totală minim 9.400 mm-maxim 10.700 mm, autobuzele din gama 12 m trebuie să aibă lungimea totală 12.000 mm +/- 350 mm, autobuzele din gama 18 m trebuie să aibă lungimea totală 18.000 mm+/- 400 mm. Față de aceste cerințe ofertantul declarat câștigător a formulat mai multe solicitări de remediere, în sensul admiterii unei lungimi maxime pentru autobuzele din gama 10 m de 10,78 m, iar pentru autobuzele din gama 18 m de 18,75", se arată în una dintre contestații.

- nerespectarea cerinței privind documentația de omologare a autobuzelor;

- nerespectarea cerinței privind deschiderea liberă a ușilor pentru călători;

- Încălcarea principiului transparenței prevăzut în mod expres de art.2 alin. (2) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice;

- Neconformitatea ofertelor depuse de către Asocierea OTOKAR EUROPE SAS - OTOKAR OTOMOTIV VE SAVUNMA SANAYI A.S. și KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S. față de cerințele de calificare la procedura de atribuire astfel cum au fost stabilite prin Caietul de sarcini;

Citește aici mai mult.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5354 vizualizari

 • +42 (46 voturi)    
  Pacat (Miercuri, 9 mai 2018, 22:17)

  Fanel01 [utilizator]

  Europa construieste autostrada care sa incarce masinile electrice si noi cumparam autobuze diesel. Nu pot sa inteleg,ori nu ii duce capul ori se primeste ciubuc...
  • -32 (48 voturi)    
   poate nu stiti cat costa bateriile la un autobuz.. (Miercuri, 9 mai 2018, 23:37)

   leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   si nici ce inconveniente presupune incarcarea la fiecare capat...
   • +7 (17 voturi)    
    mda (Joi, 10 mai 2018, 8:06)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

    esti praf, stai jos, ai nota 2 pt azi :P
   • +10 (22 voturi)    
    a (Joi, 10 mai 2018, 9:03)

    adrian67 [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

    Poate nu intelegi tu ce implica sa tragi pe nas noxele de la motoarele diesel.
    • -5 (7 voturi)    
     Ha,stiu, dar mai mult dieselurile mici (Joi, 10 mai 2018, 11:01)

     leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

     polueaz ala greu. Afara cu ele din orase ca in UE, pana in 2024.
     Electricul se poate sustine cand calatoria va fi 8 lei nu 1.3 sau cat mai e acuma !!! Ganditi si nu fiti drone eco.
     • +3 (3 voturi)    
      clar (Joi, 10 mai 2018, 16:25)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

      si creierele mici gandesc mai intens, nu? mai ales cand esti in solda primariei.. unde sunt atat de mici incat nu incape decat un singur neuron. restul cutiei craniene e doar nesimtire.
      nici o legatura cu cei care posteaza pe aici...
   • +3 (5 voturi)    
    costurile se amortizeaza (Joi, 10 mai 2018, 14:24)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

    pe durata de viata a unui autobuz, acesta va consuma zilnici sute de litri de combustibil diesel.

    comparativ, incarcarea cu energie electrica ar fi gratuita. in plus, mentenanta la un autobuz diesel este mult mai complexa pentru ca sunt mult mai multe piese in miscare. daca faci un mic efort, vei gasi un studiu facut de universitatea din Columbia (SUA) care spune in 2016, pe date din 2015, ca pretul mai mare al autobuzului electric se amortizeaza in 5-6 ani. fara sa mai punem la socoteala avantajele ecologice!..

    suntem deja in 2018 si tehnologia bateriilor evolueaza rapid. in toate orasele mari din Europa primarii au inceput deja sa converteasca flotele de autobuze, doar familia pandele cauta solutii ieftine ca sa ramana cu bani pentru srl-uri de apartament conduse de rubedenii si prieteni.
  • +11 (19 voturi)    
   ori nu ii duce capul ori se primeste ciubuc... (Joi, 10 mai 2018, 9:01)

   sorance2000 [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   Si una si alta.
  • +4 (4 voturi)    
   hehe (Joi, 10 mai 2018, 10:59)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   Mai e putin si Firea o sa le puna turbanu pe cap !
 • +42 (44 voturi)    
  Asa, si? (Miercuri, 9 mai 2018, 22:26)

  Gojifruit [utilizator]

  Sunteti niste infractori toti si nici dracu nu o creada vreodata ca o licitatie facuta de Firea&co este corecta.
  De fapt, pe Firea nu o cred nici sa-mi zica cat este ceasul.
  • +3 (5 voturi)    
   Oare cat e Paltonul (Joi, 10 mai 2018, 10:03)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gojifruit

   Davai Ceas...Davai Palton...
 • +23 (27 voturi)    
  achizitia de autobuze (Miercuri, 9 mai 2018, 23:04)

  Dizidentul [utilizator]

  mare atentie se pare ca nu au ultima norma de poluare una este EURO 6 si altceva EURO6d
  • +7 (9 voturi)    
   sunt niste diesel-uri poluatoare (Joi, 10 mai 2018, 10:02)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Dizidentul

   sute de dieseluri poluatoare care vor merge 16 ore din 24. Poate sa le lipeasca firuta cate abtibilduri vrea, ca-se eco, ca-s verzi, ca-s euro 7, nu pune nimeni botul.
   • +1 (3 voturi)    
    Autobuzele astea sunt varza (Joi, 10 mai 2018, 14:47)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    ammers cu unul al unei firme private, sunt inalte, cu roti mici, hidoase, zgomotase si neconfortabile.
    Pe bune ca mai confortabil sunt autobuzele Mercedes pe care primaria inca le foloseste...astea Otokar se vede ca sunt facute din saracie si din putin, cum sa dai atat de multi bani pe ele?
  • +6 (6 voturi)    
   cui ii pasa de norme? de poluare? (Joi, 10 mai 2018, 11:06)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Dizidentul

   Haideti sa fim un pic seriosi, este complet ridicol sa vorbesti despre EURO6d, atunci cand la Primarie este o stirista a Varanului!

   Daca doream competenta si seriozitate, atunci nu am fi pus-o taman pe Firutza la Primaria capitalei!
   • -2 (2 voturi)    
    caietul de sarcini (Joi, 10 mai 2018, 11:54)

    Dizidentul [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

    nu s-a respectat in momentul semnari. La timpul semnarii nu au avut omologare pentru lungimile prescrise, nu au avut omologare pentru motoarele care au sa fie montate au promis ca are sa faca omologarea tehnica si de gabarit.Nu au posibilitatea de a asigura asistenta tehnica au inchiriat un garaj mai mare in apropierea aeroportului Baneasa afirmind ca pot aduce mai rapid piese de schimb. speranta de a functiona 16 ore din 24 este cu semnul intrebarii.
 • -20 (32 voturi)    
  in sfarsit... (Miercuri, 9 mai 2018, 23:32)

  leeloo2 [utilizator]

  Sunt faine kent C, circula prin toata UE, si in Franta am vazut, cautati pe youtube. Atat ca sper sa fie dotate cum au promis si cu AC si cu video si cu wifi.
 • +26 (34 voturi)    
  Trezirea, bucuresteni (Miercuri, 9 mai 2018, 23:56)

  outlander [utilizator]

  Unde-s bucurestenii acum? De ce accepta introducerea de autobuze diesel cand, cu gurita lor, se plang de poluare si trafic? De ce nu se fac auziti?
  • +4 (4 voturi)    
   Ce sa mai zica acum. (Joi, 10 mai 2018, 10:25)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui outlander

   "N-am cu cine vota" ! Acum o incaseaza. Absenteismul la urne se plateste mai devreme sau mai tirziu. Ca si domnia si prostia.
  • +3 (3 voturi)    
   is la munca (Joi, 10 mai 2018, 10:35)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui outlander

   .
  • +2 (2 voturi)    
   Care "ACUM"? (Joi, 10 mai 2018, 11:08)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui outlander

   Noi am votat-o pe Firuta cu doi ani in urma, de atunci am arata clar ca nu dorim un management competent al orasului, ca nu ne pasa de pluare si de traficul blocat!

   pe Gabitza am ales-o, de ea avem parte!
 • +7 (13 voturi)    
  ma bucur ca nu se mai cumpara borduri (Joi, 10 mai 2018, 4:43)

  Coco Whistle [utilizator]

  ce imi pare rau e ca in alte tari se incurajeaza si sprijina productia interna ca atare made in romania, ptr ca banii ramin la noi...ptr mine asta ar fi fost criteriul principal. in bucuresti bineinteles s-a mers mult pe idea autobuzelor unguresti si acum turcesti...polonezii construiesc f misto...noi...am ramas suporterii altor economii.
 • +19 (19 voturi)    
  Mercedes ?Cine...e astia ? (Joi, 10 mai 2018, 6:32)

  gigiN [utilizator]

  Si nu ne da nici spaga pentru partid !!!
 • +18 (18 voturi)    
  Vai, ne umplem de DIESEL !!!! Gabrielo !!! (Joi, 10 mai 2018, 7:24)

  Frankie [utilizator]

  Toate orasele civilizate au renuntat sau incep sa renunte la transportul in comun pe diesel. La noi in "Bucurestiul Smart" e fix ca-n Africa.
  Si-asa aerul din orasul asta este practic irespirabil, 400 de motoare diesel ne mai lipsesc !
 • +10 (12 voturi)    
  Consilii naționale (Joi, 10 mai 2018, 7:36)

  Captain Obvious [utilizator]

  Aceste anexe PSD își fac treaba de minune. Cancerul PSD ne termină pe zi ce trece.
  • -1 (1 vot)    
   in acest caz te inseli (Joi, 10 mai 2018, 10:33)

   bokila1 [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   Nu e deloc cazul. La caietul e sarcini publicat rezultatul e corect oricat de prost pentru bucuresteni.
   S+a dorit diesel....asta se primeste.
 • +10 (10 voturi)    
  e bine ! (Joi, 10 mai 2018, 8:16)

  toxx [utilizator]

  n-am evoluat deloc. Intai au fost blugi din Turcia, jachete din piele, guma turbo, muzica, incet incet transformata in manele, turci cu afaceri dubioase si furaciuni. se stie clar ca spaga si mita vine din zona aia si din middle east, acolo e un mod de viata.nu iti face nimeni nimic daca nu dai ceva sau nu cunosti pe cineva. am prieteni egipteni, libanezi, palestinieni si toti imi spun acelasi lucru despre tarile lor. Astia de la otokar sunt singurii care probabil au acceptat sa dea spaga, pt ca asa se face si la ei. ce se intampla in Romania este un manelism national, generalizat, unde oamenii normali la cap sunt in minoritate din ce in ce mai mica si pe picior de plecare. Un singur exemplu: bosorogii de la PSD, cand Bogdan Lungu a adus berea lui dragnea: pai ce domle, aduci la seful de partid bere de 2 lei ? Saracii erau incremeniti in timp, o bere nu mai e 2 lei de 15 ani. Aici se vede mentalitatea romaneasca de fapt
 • +10 (10 voturi)    
  electric my a.. (Joi, 10 mai 2018, 8:19)

  Anonym [utilizator]

  China had about 99 percent of the 385,000 electric buses on the roads worldwide in 2017, accounting for 17 percent of the country’s entire fleet. Every five weeks, Chinese cities add 9,500 of the zero-emissions transporters—the equivalent of London’s entire working fleet

  Go go Romania! :))) Noi suntem contrarieni nu ne luam dupa vrajeala asta cu masini electrice, schimbari climatice :))
  • +1 (1 vot)    
   diferenta (Joi, 10 mai 2018, 11:36)

   lula [utilizator] i-a raspuns lui Anonym

   chinezii nu se vad unul cu altul pe strada din cauza poluarii, bucurestenii inca se vad. asteptam zilele unde nu o sa vedem la doi pasi in fata din cauza smogului si apoi o sa deschida firea licitatie pt electrice.
   • 0 (0 voturi)    
    Beijing (Joi, 10 mai 2018, 16:36)

    hollow [utilizator] i-a raspuns lui lula

    din 2015 pana acum, Beijingul a coborat 100 de locuri din topul celor mai poluate orase din lume, pentru ca iau masuri. Lasa ca-i inlocuim noi.
 • +11 (11 voturi)    
  madam (Joi, 10 mai 2018, 8:20)

  nahir [utilizator]

  crede ca poate sa ne prosteasca.
  Trecand de bla-blaul politic aruncat in media, trebuie totusi sa-i spunem ca au fost facute contestatii de doua firme serioase, in totala opozitie cu afirmatiei ei conform careia au fost acuze tendentioase nin spatiul public. Doar nu o sa spuna ca Mercedes are ceva cu ea personal, dar mai stii?!
  Cat despre solutionarea contestatiilor, probabil ca si acolo aveti obedienti care va onoreaza cererile.Cum explica madam Firea ca a fost acceptata oferta necorespunzatoare caietului de sarcini?
 • +16 (18 voturi)    
  turcii cu Mercedes, noi cu Otokar (Joi, 10 mai 2018, 8:43)

  Andr3iO [utilizator]

  Orasul Istanbul este impanzit de autobuze electrice (dar nu numai) marca Mercedes, noi romanii cu autobuze marca Otokar. Cum vi se pare asta?
  Este oare o intamplare ca orasul Voluntari (unde ghici cine-i primar?) este plin de mici intreprinzatori turci, care au tot felul de legaturi cu Otokar, mare firma turceasca?
  Oare cum si-au impartit "comisioanele" pentru aceasta licitatie?
  • +4 (4 voturi)    
   S-au impartit tovaraseste... (Joi, 10 mai 2018, 10:10)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Andr3iO

   ... in mod echitabil, in asa fel incat sa aiba gura la fiecare ce manca.
   Ajustand putin zicala traditionala - nu turcul, ci contribuabilul plateste.
 • -2 (4 voturi)    
  cand o sa fie calatoria 8 lei... o sa ia electrice (Joi, 10 mai 2018, 11:02)

  leeloo2 [utilizator]

  ... pana atunci e timp sa cerasca salariile :P
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari mult iubitei primarite (Joi, 10 mai 2018, 12:24)

  Itsoc [utilizator]

  in iunie 2016 bucurestenii, cu mic cu mare, vreo 39% au mers la vot si au votat-o pe patzachina lui Dragnea, pe restul de 61% i-a durut in dos.

  Drept urmare, dragi bucuresteni cu acte, ciocul mic si joc de glezne, meritati fiecare nenorocire executata cu maiestrie de stapana voastra. Sper sa fie doar inceputul iar dupa ce firea si psd va termina cu bucurestiul sa se aleaga praful de oras, sa fie comparabil cu gropile de gunoi din america latina.
 • 0 (0 voturi)    
  Noi (Joi, 10 mai 2018, 13:13)

  Arnee [utilizator]

  vom face, vom semna, vom repara... hai ca ne-am saturat deja ;)
 • 0 (0 voturi)    
  turcii au lipici la bucuresti (Joi, 10 mai 2018, 14:19)

  programatoru [utilizator]

  dupa autocare si autostrada / centura .. au dat peste filonul de aur 'erdoganii', pe urma 'erdoganii' ne injura si ne scuipa si ne tin lectii de democratie


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by