UPDATE Mercedes Romania si Karsan Otomotiv au contestat rezultatul licitatiei organizate de Primaria Capitalei pentru achizitia celor 400 de autobuze / Gabriela Firea: Din cauza acestor contestatii, bucurestenii nu beneficiaza in cel mai scurt timp de un transport public modern

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 15 martie 2018, 13:10 Actualitate | Administratie Locala


Otokar Kent C
Foto: Otokar
Doua companii, respectiv MERCEDES-BENZ ROMANIA si KARSAN OTOMOTIV SANAYII E TICARET AS au contestat rezultatul licitatiei organizate de Primaria Capitalei pentru achizitia celor 400 de autobuze, care declara castigatoare  asocierea Otokar Europe Sas - Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA, potrivit informatiilor de pe site-ul Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor. Cei doi agenti economici cer anularea deciziei prin care s-a stabilit castigatorul licitatiei si reevaluarea ofertelor. Mercedes cere si eliminarea ofertei KARSAN.

Valoarea atribuita a achizitiei este de 458.100.826 lei fara TVA, adica 100 milioane euro, respectiv 250.000 euro + TVA per autobuz.


Citeste aici contestatia Mercedes.

Citeste aici contestatia Karsan."Dupa comunicarea rezultatului procedurii transmise in data de 19.02.2018, doi operatori economici au formulat notificari prealabile in data de 28.02.2018 si respectiv 01.03.2018. Conform art. 6 alin. (1) din Legea 101/2016, inainte de a formula Contestatie, ofertantii au obligatia sa transmita notificari prealabile entitatii contractante sub sanctiunea respingerii contestatiei ca inadmisibila. PMB a transmis celor doi ofertanti punctele de vedere la Notificarile prealabile in data de 05.03.2018 si respectiv 06.03.2018. In data de 14.03.2018 si in data de 15.03.2018 au fost primite doua contestatii", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Potrivit documentelor urcate pe SEAP, printre lucrurile contestate de cei doi operatori economici se numara:

documente
(15 Mar 2018) PDF, 2MB
- oferta declarata castigatoare este neconforma, intrucat aceasta nu respecta documentele achizitiei;

- nerespectarea cerintei privind dimensiunile generale constructive ale autobuzului. "Potrivit documentatiei de atribuire, in cap. 6.3. Dimensiuni generale constructive ale autobuzului,  autobuzele din gama 10 m trebuie sa aiba lungimea totala minim 9.400 mm-maxim 10.700 mm, autobuzele din gama 12 m trebuie sa aiba lungimea totala 12.000 mm +/- 350 mm, autobuzele din gama 18 m trebuie sa aiba lungimea totala 18.000 mm+/- 400 mm. Fata de aceste cerinte ofertantul declarat castigator a formulat mai multe solicitari de remediere, in sensul admiterii unei lungimi maxime pentru autobuzele din gama 10 m de 10,78 m, iar pentru autobuzele din gama 18 m de 18,75", se arata in una dintre contestatii.

- nerespectarea cerintei privind documentatia de omologare a autobuzelor;

- nerespectarea cerintei privind deschiderea libera a usilor pentru calatori;

- Incalcarea principiului transparentei prevazut in mod expres de art.2 alin. (2) din Legea 98/2016 privind achizitiile publice;

Contestatie 15.03.2018
Foto: Hotnews
- Neconformitatea ofertelor depuse de catre Asocierea OTOKAR EUROPE SAS - OTOKAR OTOMOTIV VE SAVUNMA SANAYI A.S. si KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S. fata de cerintele de calificare la procedura de atribuire astfel cum au fost stabilite prin Caietul de sarcini;

Daca CNSC va admite una dintre contestatiile depuse de cele doua firme, atunci PMB va putea ataca decizia la Curtea de Apel Bucuresti sau va putea sa reevalueze oferta firmei respective.

Daca CNSC respinge contestatiile, cele doua firme se vor puea adresa ulterior Curtii de Apel Bucuresti.

UPDATE Ce a declarat Gabriela Firea dupa contestatia depusa de Mercedes Romania si Karsan Otomotiv: Din cauza acestor contestatii, bucurestenii nu beneficiaza in cel mai scurt timp de un transport public modern
 
Primarul general al Bucurestiului, Gabriela Firea, a reactionat acuzand ca, din cauza acestor contestatii, "bucurestenii nu beneficiaza in cel mai scurt timp de un transport public modern, la standarde europene, in ciuda tuturor eforturilor depuse de Primaria Capitalei".

"Contestarea unor licitatii importante nu reprezinta un caz singular, mai ales ca sunt avocati care, urmarind castiguri substantiale, isi indeamna clientii sa conteste licitatiile, in detrimentul clar al cetatenilor care au nevoie de un transport public civilizat", sustine Firea, intr-un comunicat.

Totodata, primarita ameninta cu aducerea in fata justitiei a persoanelor "care fac afirmatii defaimatoare in spatiul public si compara in mod tendentios achizitia de la Bucuresti cu achizitia de autobuze din Malta", vorbind despre "prejudicii grave de imagine atat Primariei Municipiului Bucuresti, cat si Primarului General".

Gabriela Firea spune ca "nu se poate face o comparatie cu Malta, despre care se spune ca 'acelasi model de autobuz a fost cumparat cu doar 182.000 euro bucata', pentru ca, in cadrul acestei proceduri, Primaria Municipiului Bucuresti achizitioneaza trei tipuri de autobuze: 30 de autobuze de 18 metri, 50 autobuze de 10 metri (destinate traseelor de noapte si rutelor care includ zone cu carosabil mai ingust) si 329 de autobuze de 12 metri".

"Facem precizarea ca pretul comunicat de Municipalitate, adica 250.000 euro per bucata, reprezinta un pret mediu, acesta variind in functie de dimensiunile acestora", sustine aceasta.

Gabriela Firea a afirmat din nou ca va cere modificarea legislatiei privind achizitiile publice, "in sensul responsabilizarii celor care depun contestatii, pentru ca actuala legislație le permite unor contestatari 'de profesie', sa actioneze contra interesului cetatenilor prin intarzierea sau chiar suspendarea unor proceduri esentiale si sa prejudicieze, nefondat, imaginea Municipalitatii".

In comunicat se mai arata ca din comisia de evaluare de 11 membri, care a analizat ofertele, "au facut parte specialisti in domeniile economic, tehnic si juridic si a beneficiat de suportul expertilor tehnici cooptati, profesori universitari de la Politehnica din Bucuresti, precum si de supravegherea reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), care au asistat la toate sedintele comisiei".
Cine a castigat licitatia organizata de Primaria Capitalei

Primaria Capitalei a anuntat pe 19 februarie castigatorul licitatiei pentru furnizarea celor 400 de autobuze noi: Asocierea Otokar Europe Sas - Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA.
Valoarea atribuita a achizitiei este de 458.100.826 lei fara TVA, adica 100 milioane euro, respectiv 250.000 euro + TVA per autobuz.


OTOKAR EUROPE si OTOKAR OTOMOTIV sunt companii turcesti care fac parte din conglomeratul de firme Koc Holding, cel mai mare conglomerat industrial din Turcia. Koc Holding detine si producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti. Fabrica unde sunt produsele autobuzele OTOKAR este amplasata in orasul Sakarya.

In cadrul procedurii de licitatie au fost depuse 4 oferte: Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret A.S, Man Truck&Bus AG, Mercedes Benz Romania SRL si Asocierea Otokar Europe Sas - Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA.
Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca licitatia  s-a derulat respectand princiipiile transparentei si avand toate avizele ANAP.
Conform caietului de sarcini, toate cele 400 de autobuze vor avea  o garantie de opt ani, in acest interval, manopera completa, inclusiv reviziile, intrand in sarcina furnizorului. Mai mult decat atat, in primii 4 ani, mijloacele de transport in comun vor avea o garantie extinsa, adica inclusiv in ceea priveste consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manopera de revizie tehnica, intretinere etc).

Totodata, autobuzele vor fi dotate cu echipamente electronice pentru control si monitorizare, care includ numarerea calatorilor, supraveghere video interior-exterior, verificarea si monitorizarea conditiilor de microclimat in interior, A/C si incalzire, conexiune online cu dispeceratul, echipamente moderne de taxare, care sunt conectate online cu dispeceratul, un sistem de informare calatori, cu display, care ofera informatii asupra traseului, reclame, informatii turistice etc.

Autobuzele vor fi dotate, de asemenea, cu panouri de afisaj in exteriorul autobuzului, pe care pot rula reclame sau informatii de interes public, fara sa afecteze aspectul si integratitatea caroseriei, spre deosebire de colantarile existente in prezent.

Mijloacele de transport public prezinta imbunatatiri IT care realizeaza monitorizarea tuturor echipamenteleor din punctul de vedere al diagnozei si autodiagnozei, oferind informatii esentiale atat pentru conducatorul auto cat si pentru cei care realizeaza mentenanta acestora.

Oferta financiara reprezinta doar jumatate din punctajul licitatiei, restul fiind partea tehnica:
Pretul ofertei - 50 puncte
Calitate - 50 puncte

 •     Puterea specifica instalata pentru tractiune - 3,5 puncte
 •     Puterea litrica - 3,5 puncte
 •     Consumul mediu - 8,5 puncte
 •     Nivel de zgomot exterior - 2,5 puncte
 •     Nivel de zgomot interior - 2 puncte
 •     Raportul dintre masa utila si masa proprie - 2,5 puncte
 •     Suprafata vitrata pentru ventilatie - 1 punct
 •     Confort termic pasageri, capacitatea de incalzire pe iarna - 2,5 puncte
 •     Confort termic salon pasageri si post sofer - 2,5 puncte
 •     Capacitatea de transport, nr. total de pasageri - 2,5 puncte
 •     Capabilitatea de livrare in primul an de contract - 5 puncte
 •     Fiabilitate - numarul de ore necesare pentru mentenanta - 5 puncte
 •     Coeficientul de disponibilitate peste 95% - 3,5 puncte
 •     Criteriu social (personal angajat in regiunea Bucuresti - Ilfov) - 5 puncte
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12460 vizualizari

 • +51 (55 voturi)    
  POLUAREA de ce nu e un criteriu pt licitatie??? (Joi, 15 martie 2018, 13:19)

  Boham [utilizator]

  in toata Europa primariile se lupta sa inlocuiasca transportul public pe MOTORINA cu unul electric sau hibrid, doar in Romania e invers

  in multe capitale europene masinile pe motorina vor avea restrictii de circulatie inorase din 2020 in timp ce in bucuresti PSD aduce SUTE de autobuze pe MOTORINA...care polueaza in loc sa cumpere autobuze HIBRIDE de la Mercedes
  • +28 (30 voturi)    
   corect, plus (Joi, 15 martie 2018, 16:16)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   de ce nu si troleibuze si tramvaie?
   astea sunt complet electrice. Ar trebui indesite, vin cam rar tramvaiele, si multe sunt de pe vremea comunismului.
  • -14 (18 voturi)    
   Da bre (Joi, 15 martie 2018, 19:02)

   Landser [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Probabil ca iti luasi si tu o pocnitoare benzinara cu cilindree de masina de tuns iarba si acu' toti ceilalti trebuie interzisi!
   Nu toti vrem sa devenim sclavi la pompa si nu toti vrem sa mergem cu paritoare benzinare pe post de masini!Motoarele serioase pe benzina sunt de la 3 litri in sus !
   Oricum viitorul va fi tot diesel nu electric si nu benzina!Va trece aceasta isterie!
   • +8 (10 voturi)    
    Te inseli, in Romanica viitorul va fi pe... (Vineri, 16 martie 2018, 8:59)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Landser

    carbuni, daca lucrurile merg "decat'' in directia stiuta....!
  • +9 (9 voturi)    
   Se stie de ce se procedeaza asa...! (Vineri, 16 martie 2018, 8:57)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Pana cand alegatorul PSD nu va tusi funingine din toti rarunchii, probabil ca nimic nu se va schimba...!

   Sa avem rabdare, pentru ca nu mai dureaza asa mult...!
  • +10 (10 voturi)    
   Este modern să iei ghișeft. (Vineri, 16 martie 2018, 9:10)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Este trendy.Vă dați seama ce râsete ar fi în PSD dacă Firea lua autobuzele de la Mercedes și nu primea ghișeft?În plus,trebuia să pună de la ea cota parte care revenea PSD.
 • +53 (55 voturi)    
  Bravo, Fireo (Joi, 15 martie 2018, 13:19)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Si scumpe si neconforme.
  Acum, pe lista cu "alti" vinovati de traficul din Capitala o sa-i puna si pe multinationalii si sorosistii de Mercedes-Benz?
 • +50 (54 voturi)    
  Ne umplem de diesel in Bucuresti (Joi, 15 martie 2018, 13:25)

  Frankie [utilizator]

  In tarile civilizate a inceput eliminarea diselul-ui din orase, la noi se baga din ce in ce mai mult.
  • +36 (36 voturi)    
   Noxe mari + pensionare mai tarzie = (Joi, 15 martie 2018, 13:58)

   Johanis [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   = am rezolvat problema fondului de pensii!
   • +6 (6 voturi)    
    Va astept cu drag...! (Vineri, 16 martie 2018, 9:00)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

    ....
 • +41 (45 voturi)    
  Conform, neconform, ordinul e ordin! (Joi, 15 martie 2018, 13:35)

  Johanis [utilizator]

  Ciudata apropierea politicienilor romani de cei turci!

  Firea - Ponta - Dragnea ---- Erdogan.

  Chiar si politicile statului nostru tind catre cele totalitariste ale lui Erdogan!

  Atat ca la noi inca n-au inceput arestarile defaimatorilor!

  Pacat, toate autobuzele puteau fi livrate de catre o fabrica romaneasca, la costuri mai mici, cu forta de munca de la noi!
  • -23 (33 voturi)    
   probabil, ai lipsit din tara in ultimii 25 de ani. (Joi, 15 martie 2018, 14:48)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   ...toate fabricile romanesti de autobuze au fost inlocuite de malluri.
   • +32 (32 voturi)    
    a (Joi, 15 martie 2018, 15:32)

    adrian67 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Probabil nu ai aflat, aia cu care votezi tu le-au demolat.
   • +22 (22 voturi)    
    N-am lipsit, dar nici n-am dormit, ca tine! (Joi, 15 martie 2018, 15:37)

    Johanis [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Citeste si matalutza aici!

    https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22300146-foto-producatorul-roman-autobuze-bmc-truck-bus-nu-putut-participa-licitatia-organizata-primaria-capitalei-pentru-achizitionarea-400-autobuze.htm
   • +17 (17 voturi)    
    foarte corect... (Joi, 15 martie 2018, 20:37)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    stii cine lea inchis/vandut?! PSD!
    uimitor te oftici ca s-au vandut fabricile , dar votezi in continuare pe cei ce le-au inchis
   • +5 (5 voturi)    
    Pentru ce trebuiau sa le mai tina (Vineri, 16 martie 2018, 9:05)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    deschise, ca sa aiba unde sa dea nea Gogu la mandrina...?
   • +3 (3 voturi)    
    hai sa mori tu? (Vineri, 16 martie 2018, 13:33)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    poti sa enumeri care erau "toate" fabricile romanesti de autobuze? erau mai multe? erau faimoase? Exportau de miliarde de dolari?
  • +20 (20 voturi)    
   Poate merge Vasilica Viorica in vizita in Turcia (Joi, 15 martie 2018, 17:56)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   Eu cred ca PSD a dat contractul asta turcilor ca sa cumpere o vizita pt VASILICA la turci
  • +5 (5 voturi)    
   Pe Suleyman Magnificul l-ai uitat...? (Vineri, 16 martie 2018, 9:02)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   Ca de fapt, de la el a plecat totul....
  • +5 (5 voturi)    
   asa e.. (Vineri, 16 martie 2018, 9:06)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   .. circula vorba ca turcaletii dau cel mai mare comision...
 • +32 (32 voturi)    
  Altfel spus (Joi, 15 martie 2018, 13:42)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O mânăreală tipică a pesedistei pentru afinitățile evidente într PSD și Erdogan. Trenuie să fii idiot,, răuvoitor, mafiot, incompetent sau similar să iei marfă turcească în loc de autobuze de la firme de prestigiu. Dar politica PSD e furtul (șpaga) și bătaia de joc pe banii publici.
  • +5 (5 voturi)    
   Cateodata ma gandesc, oare ce o fi mai (Vineri, 16 martie 2018, 9:15)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   bine sa devenim, pasalac sau gubernie....?

   Dar nu cred ca ne lasa pe noi Tatuca pe mana osmanlailor....!
 • +24 (24 voturi)    
  Partea si mai proasta (Joi, 15 martie 2018, 14:02)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E ca cei 9% se duc pe clientela bugetara si jaful PSD+ALDE+UDMR. Dezastrul se apropie cu pasi repezi
 • -20 (32 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 martie 2018, 14:07)

  [anonim]

  • +13 (15 voturi)    
   muhahahah (Joi, 15 martie 2018, 20:39)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   o aberatie mai mare nu am auzit...

   dupa principiu asta ubisoft e a sefului studiopului din romania, gameloft la fel, EA la fel,,, Microsoft la fel...
   si uite cate firme care valoreaza sute de miliarde detine romania... pai hai sa le vindem si in 5 ani de zile facem numai zgarie nori pe aici...
 • +17 (17 voturi)    
  49.5 tehnic (Joi, 15 martie 2018, 14:30)

  gg_frone [utilizator]

  Au uitat pe undeva o juma de punct tehnic...

  Si chiar sunt curios cum au pus la criteriu tehnic:
  "Criteriu social (personal angajat in regiunea Bucuresti - Ilfov) - 5 puncte "

  care are, totusi, ceva pondere in nota finala... 5 puncte
 • +17 (17 voturi)    
  ...atehnicii primăriei București... (Joi, 15 martie 2018, 14:32)

  baligosul [utilizator]

  Nu mă apuc să dau cu presupusul, legat de ce a făcut unul sau altul contestație, dar de cum e scris în Caietul de sarcini elaborat de primăia Bucureștiului da, redau un fragment care e cîș : ,,autobuzele din gama 12 m trebuie să aibă lungimea totală de 12000 mm +/- 350 mm".
  S-au folosit la detaliul lungime ,,metru" și apoi s-a folosit o subdiviziune a metrului, milimetrul. Nu e bine. În ziua de azi sunt mulți care nu știu cîți milimetri, sau cîți centimetri are un metru.
  • +11 (13 voturi)    
   Conditie tehnica (Joi, 15 martie 2018, 15:04)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Asta face parte din criteriile de calificare tehnica. Cine trece proba e bun.
  • +12 (12 voturi)    
   xxxxl (Joi, 15 martie 2018, 21:55)

   vorbeste lumea [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   ce conteaza ... singura treaba limpede e bacsisu' catre cine trebuie ... restu': da-i in pastele mamii lor de locuitori ...
  • +7 (7 voturi)    
   35 cm cu tot cu bara sau fara? (Vineri, 16 martie 2018, 4:49)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   oare la consumul de carburant, costuri de intretinere au fost la fel de specifici?
 • 0 (12 voturi)    
  Bucureștenii primesc Otokare de la Înalta Poartă (Joi, 15 martie 2018, 19:59)

  Nyk1 [utilizator]

  Niciun dușman al Fanarului nu va putea periclita buna prietenie între Istanbulul de pe Bosfor și Micul Istanbul, cel de pe Dâmbovița!
  • +1 (3 voturi)    
   ce sa-i faci mai Nykolai (Vineri, 16 martie 2018, 14:02)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Daca Poarta Iadului, pardon Rusia, stie sa produca rachete hipersonice dar nu stie sa faca un prapadit de autobuz la standarde europene.
   PS - n-am inteles cu Fanarul care-i treaba? Yandex-ul sau ce naiba folositi voi nu are si un translate?
   • +2 (2 voturi)    
    Ati sunat cumva la poarta, sau mi s-a (Vineri, 16 martie 2018, 14:26)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    parut....? Si daca ati sunat, sunteti pregatit pentru proba de ...foc, sau doriti un ragaz suplimentar....?! (Glumesc, bineinteles! Fara resentimente, OK?)
 • +12 (12 voturi)    
  lol (Joi, 15 martie 2018, 20:35)

  liviu_ [utilizator]

  "Din cauza acestor contestatii, bucurestenii nu beneficiaza in cel mai scurt timp de un transport public modern"

  deci pt ca e vorba de bucuresteni... trebuie sa se inghita orice galusca si orica incaslcare a legii ca altfel suparam bucurestenii, da?!

  at de penibila poate sa fie panaramana asta de voluntari...

  PS: daca ar fi sa scapat de fam pandele din Bucuresti pt totdeauna, ar merge si cu autobuze ceausiste...
  • +3 (3 voturi)    
   satuc din moldova (Vineri, 16 martie 2018, 8:34)

   sun [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Pardon doamna a crescut la tara si nu prea are in fibra acest oras! Bine daca esti ticalos cum a fost precedentul poti fi nascut si in Bucuresti ca nu conteaza
 • -11 (13 voturi)    
  Procedura (Joi, 15 martie 2018, 22:07)

  naftuli [utilizator]

  „democratică” a contestației își face iar de cap, și asta cu actori străini.
  • +3 (3 voturi)    
   procedura e legala (Vineri, 16 martie 2018, 14:21)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui naftuli

   nu are de-a face cu democratia.
   Asta daca nu cumva ti-e dor de "democratia populara" cunoscuta si sub numele de "dictatura proletariatului" sau "ciuma rosie"
 • +15 (17 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 15 martie 2018, 23:02)

  tenere [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   de ce urlati.. (Vineri, 16 martie 2018, 9:09)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui tenere

   nu voi i-ati votat? sau n-ati fost la vot?
  • +4 (4 voturi)    
   aaa. (Vineri, 16 martie 2018, 9:10)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui tenere

   n-ati fost la vot ca ati fost la mall sau pe valea prahovei plecat... atunci luati cu paine.
 • +12 (12 voturi)    
  eu cred ca licitatiile pe bani publici (Vineri, 16 martie 2018, 4:43)

  Coco Whistle [utilizator]

  ar trebui sa fie f transparente ca si caietele de sarcini care trebuiesc sa nu fie 'la comanda'. poate doar contractele militare ar trebui sa nu aiba acelasi detaliu de transparenta dar spre exemplu, contractul cu bechtel ar trebui sa fie public. hei SRI purcelus unde gasiti contractul, nu mai arestati pe nimeni?
  • +3 (5 voturi)    
   nu va fi nimeni acuzat sau arestat (Vineri, 16 martie 2018, 9:57)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   nu va mai faceti iluzii, Bechtel a fost mita data pt aprobarea intrarii in NATO, EADS pt cea in UE. Le platim cu totii.
   Ce, la Bancorex a mai vazut cineva vreun arestat sau sfant innapoi? am platiti cu totii miliardele de euro in perioada 2001-2017, daca nu stiai, era bagata in pretul combustibulului "taxa pt Bancorex"- aparea si in BS capitol distinct de incasari din aceasta taxa. Asa e ca ai platit atatia ani si nu ai stiut? Asa platim si pt Bechtel, eADS, Microsoft si alte parandaraturi de sute de mil de euro, chiar miliarde, fiecare...
   • -1 (3 voturi)    
    o cam dai de gard (Vineri, 16 martie 2018, 14:24)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Poti sa ne spui Bancorex-ul pentru ce a fost dat mita? Dar SAFI? Dar Banca Columna? dar toate combinatele praduite de FSN, PSDR, PSD etc?
 • +4 (4 voturi)    
  TAXE VAMALE ! (Vineri, 16 martie 2018, 8:30)

  sun [utilizator]

  Turcia este in afara u.e. si trebuiesc platite taxe vamale ! sau le aduc pe facturi subevaluate cum fac si chinezii si cei de la ANAF se fac ca ploua!
  Cat despre comisiile invocate pot sa va asigur ca asa cum sunt si celelalte comisii din primarii ( ex comisii de fond funciar, etc) toate fac parte dintr-un circuit mafiot ce urmaresc doar servirea clienelei primarului ! Dar avem o justitie independenta ! Aleluia
 • +5 (5 voturi)    
  Intarzie spaga domana Firea, aia e. La puscarie. (Vineri, 16 martie 2018, 9:30)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Nu v-ar fi rusine obrazului, sa declarati castigatori niste producarori de mana a 7 ptea si sa refuzati Mercedes.
  Chiara asa ?
  Se vede mita d epe luna.
  Nu va mai saturati de hotii. Dupa aia ne spuneti ca va prigoneste DNA si voi furati zeci de miliaone.
  Mai Fireo, spune-mi te rog un singur produs in acre turcii sunt mai bini decat nemtii. Unul singur, ceva cu tehnologie avansata la acre turicii sunt superiori.
  Nu mai spun ca actualele autobuze si-au facut treaba cu brio, intr-un oras aglomerat ca Bucurestiul.
  Super autobuze, ar fi trebuit sa le dati o sansa sa continue.
  Sunt Mercedes, nu Auto nus tiu ce...
  La puscarie cu voi, hotilor.
 • +3 (3 voturi)    
  teleormaneza de moldova bucuresteanca (Vineri, 16 martie 2018, 10:42)

  programatoru [utilizator]

  cea mai periculoasa si veninoasa specie de politician ... normal ca atat a dus-o mintea ... normal ca era singura fraza "logica" care putea sa o spuna ... pe principiul "dai in mine dai in tine dai in fabrici si uzine"

  de ce apar contestatiile? pentru ca lucrurile nu sunt transparente si clare

  de ce nu sunt transparente si calre? parca nu stim
 • +6 (6 voturi)    
  Contestatie (Vineri, 16 martie 2018, 10:52)

  adrian77 [utilizator]

  Interesant daca aveti rabdare sa cititi contestatie. Firea nu zice nimic legat de ce aia au contestat. Oamenii aia au aratat negru pe alb ca licitatia nu a fost corecta. Anumite reguli din caietul de sarcini au fost incalcate de firma castigata.
  • +8 (8 voturi)    
   Nu continutul conteaza (Vineri, 16 martie 2018, 11:30)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui adrian77

   Primarita nu contesta continutul contestatiei, doar se revolta contra tupeului de a depune contestatie.
   Asta ne tine pe loc! Nu incompetenta celor care fac caietele de sarcini dublata de interesele personale ...

   De acum incolo, contestatia va fi considerata ofensa la adresa autoritatii ("contractante") si se va pedepsi cu puscaria si interdictia de a mai participa la alte licitatii daca contestatarul nu-si vede de treaba.
   Plus ca va deveni obligatoriu ca licitatiile sa fie castigate de firmele de stat daca "statul" nu are vreo alta preferinta personala. Ordin de la MF.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by