Zeci de clujeni din Someseni au protestat miercuri seara deoarece Primaria Cluj Napoca a inceput sa depoziteze gunoaiele colectate din oras, intr-o parcare aflata in proprietatea Regiei Autonome a Domeniului Public, aflata la circa 50 de metri de un bloc de locuinte si mai multe case, potrivit monitorulcj.ro. Oamenii au blocat drumul si au amenintat ca vor da foc gunoaielor daca autoritatile vor continua sa le depoziteze acolo, deoarece nu mai suporta mirosul neplacut. Primarul Emil Boc si-a facut aparitia in zona si le-a explicat oamenilor ca depozitarea gunoaielor pe platforma RADP este o solutie temporara. Spiritele insa s-au incins si mai tare. Clujul este nevoit sa duca gunoiul la zeci de km distanta, la Oradea, deoarece groapa de gunoi a fost inchisa, iar cea noua va fi gata abia in 2017.

Emil BocFoto: Agerpres

"Sunt revoltata pentru ca se aduce si se depoziteaza gunoiul aici la noi in cartier. Nu vrem sa se depoziteze gunoiul la noi in cartier ca oricum suntem batuti de Dumnezeu ca avem aici o gramada de tigani. Nu se poate asa ceva. Suntem de 50 de ani in cartierul acesta. In cartierul acesta in afara de apa si lumina nimic nu s-a facut. Nu se poate depozita gunoiul in alta parte? Nu sunt dealuri sau alte zone unde sa-l duca unde nu sunt oameni? Noi nu o sa putem sa iesim din casa de miros. Deja miroase seara. Cluj-Napoca este in 2015 capitala europeana a gunoaielor. Daca Boc nu duce gunoiul de aici o sa anunt televiziunile si aici o sa-mi dau foc. De o saptamana se depoziteaza aici gunoaiele. Va fi plin de tantari, microbi, sobolani, ce suntem noi? Noi nu suntem groapa de gunoi a orasului", a spus o femeie care a participat la protest, citata de monitorulcj.ro.

Emil Boc le-a explicat oamenilor ca solutia este una provizorie.

"Am venit sa le risipesc temerea ca aici ar fi un depozit de gunoaie. Exclus acest lucru. Gunoaiele se duc la Oradea incepand de astazi. Aici, temporar, pana cand se betoneaza o platforma la Pata Rat, dureaza 21 de zile, doar se depun gunoaiele jos din gunoiere si se incarca in TIR-uri si se duc la Oradea. Deci, nu se stocheaza, nu se depoziteaza niciun gunoi aici si am venit sa le explic oamenilor acest lucru ca aici doar se transbordeaza temporar gunoaiele pentru ca nu putem ramane cu gunoaiele in strada. Dupa 21 de zile vom avea si o alta platforma la Pata Rat in apropierea rampei care s-a inchis", a spus Boc, citat de aceeasi sursa.

Groapa de gunoi din Cluj, ce apartine de Consiliul Judetean, a fost inchisa, iar noua groapa de gunoi, ecologica, construita tot de CJ,se va finaliza abia in 2017. Solutia propusa de Consiliul Judetean de a amenaja o rampa temporara a fost respinsa de Ministerul Fondurilor Europene.

Initial, gunoiul a fost dus la o groapa din Alba Iulia, iar acum s-a gasit solutia sa fie dus la Oradea pana se va amenaja o platforma la Pata Rat.

Criza gunoaielor a facut ca miercuri, Consiliul Local Cluj Napoca sa voteze o majorare cu 18 la suta a pretului de colectare a deseurilor menajere.