Primaria sectorului 6 a redeschis duminica Parcul Drumul Taberei dupa ce in ultimele trei saptamani cetatenii au protestat in fiecare duminica, cerandu-i acest lucru primarului Rares Manescu. Luni dimineata insa, parcul a fost inchis la loc, la intrare fiind pusa o pancarta pe care scria "Parcul inchis pentru reabilitare". Pe 28 martie cetatenii au anuntat pe Facebook un nou protest, cerand din nou redeschiderea parcului.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Reprezentantii Primariei sector 6 spun ca parcul a fost deschis duminica pentru copiii unor gradinite din Sectorul 6, nu din cauza protestelor cetatenilor.

"Duminica, 22 martie, Parcul Drumul Taberei a fost deschis temporar pentru copiii unor gradinite din Sectorul 6 care, impreuna cu parintii, au fost invitati sa viziteze noile locuri de joaca. Evenimentul a fost dedicat celor mici, o mini zi a portilor deschise. Actiunea a primit acordul conducerii institutiei in cursul saptamanii trecute. Speculatiile potrivit carora deschiderea temporara a parcului s-ar fi facut la diverse presiuni ale unor protestatari sunt eronate si rau intentionate. Administratia publica locala actioneaza in baza si in spiritul legii, deci activitatea primariei nu poate iesi din cadrul legal. Intelegem nerabdarea cetatenilor, insa procedurile de implementare a proiectelor derulate prin fonduri europene trebuie respectate cu strictete, in asa fel incat amenajarea Parcului Drumul Taberei sa se incheie cu succes, cat mai curand posibil. Diseminarea unor informatii potrivit carora deciziile sunt luate altfel decat prin respectarea legislatiei in vigoare reprezinta o incercare de manipulare a cetatenilor de buna credinta", se arata intr-un comunicat trimis de Primaria sector 6.

Reprezentantii institutiei spun ca lucrarile se apropie de final. "Dupa cum au putut sa observe membrii comunitatii Sectorului 6 pe parcursul zilei de ieri, ne indreptam spre finalizarea lucrarilor. Urmeaza sa verificam conformitatea acestora, sa facem receptia si sa deschidem parcul pentru cetateni. Acest proces trebuie sa urmeze pasii legali si reglementarile specifice proiectelor realizate prin fonduri europene nerambursabile. Lucrarile sunt in termen si, inca o data, facem apel la informarea corecta si completa a cetatenilor", se mai arata in comunicatul primariei.

...................................................................................

Reprezentantii Primariei sector 6 au declarat in mai multe randuri ca vor redeschide parcul cand se vor finaliza lucrarile de modernizare, iar cetatenii din zona au fost anuntati de primarie ca spatiul verde va fi redeschis in aceasta primavara.

Lucrarile de reamenajare a parcului au inceput in mai 2012, iar din mai 2013 parcul a fost inchis pentru continuarea acestora. Termenul de finalizare al lucrarilor este de 391 de zile lucratoare, de la data inceperii, la care se adauga sambetele, duminicile, sarbatorile legale si intarzierile cauzate de vremea nefavorabila. Initial, Primaria sectorului 6 a promis ca parcul va fi redeschis pana la sfarsitul anului 2014, insa nu a respectat acest termen.

"Lucrarile in Parcul Drumul Taberei continua conform graficului. Toate companiile implicate in asocierea din acordul-cadru lucreaza zilnic cu cate 3 - 4 echipe formate din minimum 20 oameni. Locurile de joaca pentru copii au fost finalizate. Spatiile de recreere destinate celor mici nu se limiteaza la obisnuitele leagane si balansoare, ci presupun si ansambluri de joaca de tipul casutelor, turnurilor, labirinturilor, ce au un rol important in dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor copiilor. In imediata vecinatate a locurilor de joaca vor putea fi regasite atat cismele cu apa potabila si toalete ecologice, cat si locuri de odihna pentru insotitorii celor mici. Locurile de joaca sunt imprejmuite cu gard din lemn finisat rotund", a informat Primaria sector 6 la inceputul acestui an.

Dupa modernizare, parcul va semana cu o gradina englezeasca si avea sere exotice, un labirint, o pasarela care va servi drept belvedere, pista de karting si locuri de joaca pentru copii.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Primariei, de cele 15 milioane de euro vor fi reamenajate spatiile verzi din parc, vor fi plantati arbori, se vor reface aleile, sistemele de irigatii, sistemul de iluminat si se vor amenaja noi spatii de agrement. Mai exact, parcul va mai fi dotat cu fantani arteziene, foisoare pentru practicarea jocurilor de societate, sere pentru plante exotice, labirint, pista de karting, debarcader, piste pentru biciclete si role, spatii de joaca pentru copii, zona de fitness si spatii de joaca pentru caini. In mijlocul lacului se va amplasa o fantana arteziana, iar in zona estica a parcului se va construi o pasarela care va servi drept belvedere. In ceea ce priveste mobilierul urban se vor monta 245 de cosuri de gunoi si 320 de banci cu un picior.

Pentru amenajarea parcului, Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci, dar a plantat alti 950. Defrisarile, dar si faptul ca in parc s-a construit o sera de ctiva mii de metri patrati, dar si mai multe poduri, a atras critici din partea societatii civile.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, sustine insa ca Primaria ar fi taiat de fapt circa 400 de arbori. Dan Trifu spune ca nu era nevoie de asemenea constructii "megalomanice" in parc.

Acesta sustine si ca Primaria sector 6 nu respecta proiectul aprobat initial pentru reamenajarea parcului si a cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, sa verifice ce se intampla in acest caz. HotNews.ro a scris despre acest subiect aici.

FOTOGALERIE Parcul Drumul Taberei a fost redeschis duminica

Foto: Facebook/Salvati Parcul Drumul Taberei

Parcul Drumul Taberei - luni