​​VIDEO-FOTOGALERIE Primaria sectorului 6 a taiat 160 de copaci din Parcul Drumul Taberei, dar spune ca a plantat 950 in loc. Societatea civila acuza institutia ca a betonat spatiul verde. Voi ce parere aveti de proiect?

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 12 august 2014, 17:22 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Drumul Taberei 9
Foto: Hotnews
Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci din Parcul Drumul Taberei pentru lucrarile de modernizare si reamenajare a spatiului verde si a plantat alti 950, potrivit unui raspuns trimis de institutie la solicitarea HotNews.ro. Pe langa lucrarile de reamenajare a parcului, care erau necesare si implica refacerea spatiului verde, amenajarea unor locuri de joaca, o fantana arteziana si o scena pentru spectacole pe lac, proiectul prevede si construirea unei pasarele si amenajarea unei sere de cateva mii de mp din metal si sticla, arborii fiind sacrificati in principal pentru acestea. Exact pasarela si sera sunt amenajarile contestate de o parte a societatii civile, care le considera "un dezastru". Si localnicii din Drumul Taberei sunt nemultumiti de faptul ca lucrarile incepute in mai 2013 dureaza atat de mult, ele urmand sa se termine in aceasta toamna.

Care sunt noutatile din Parcul Drumul Taberei

La sfarsitul lunii iulie, Primaria sector 6 a prezentat o situatie cu stadiul lucrarilor.
"Fantana existenta in mijlocul lacului va fi reamenajata si modernizata. Se lucreaza intens pentru realizarea unei instalatii noi pentru un jet de apa cu inaltimea de 20 m si un iluminat arhitectural corespunzator. Parcul Drumul Taberei in procente:  amenanjarea terenului si amenajarea pentru protectia mediului - 100%; fantana arteziana - 15%; zona labirint - 100%; zona belvedere - pasarela pietonala Corp A - 85%; zona belvedere - pasarela pietonala Corp B - 85%; zona scena si gradene concert - Corp D - 95%; zona expozitie de plante exotice - Corp E - 40%;  spatii recreere adulti - pavilioane acoperite - Corp F - 90%; spatiu recreere adulti - pavilion sahisti - Corp G - 70%; spatiu recreere - zona caini de companie - 100%;     spatii de recreere destinate copiilor - 95%; zona skate - 55%; montare mobilier specific parcului si dotari - montare 70%; realizare sisteme camere video - montare 92%", se arata intr-un comunicat al Primariei sector 6.


Simulare cum va arata parcul dupa finalizarea lucrarilor de modernizare

Lucrarile de amenajare a parcului au inceput in luna mai 2013, cand s-a inchis si parcul.  Modernizarea celor 11 ha de spatiu verde costa circa 15 milioane de euro, bani proveniti in mare parte din fonduri europene.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Primariei, de cele 15 milioane de euro vor fi reamenajate spatiile verzi din parc, vor fi plantati arbori, se vor reface aleile, sistemele de irigatii, sistemul de iluminat si se vor amenaja noi spatii de agrement. Mai exact, parcul va mai fi dotat cu fantani arteziene, foisoare pentru practicarea jocurilor de societate, sere pentru plante exotice, labirint, pista de karting, debarcader, piste pentru biciclete si role, spatii de joaca pentru copii, zona de fitness si spatii de joaca pentru caini.
In mijlocul lacului se va amplasa o fantana arteziana, iar in zona estica a parcului se va construi o pasarela care va servi drept belvedere. In ceea ce priveste mobilierul urban se vor monta 245 de cosuri de gunoi si 320 de banci cu un picior.


Ecocivica: Au fost defrisati peste 400 de arbori, nu 160. E un dezastru

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, este de parere ca ceea ce s-a intamplat in parc este un dezastru si ca Primaria ar fi taiat de fapt vreo 400 de arbori, circa o treime din parc. Proiectul de amenajare a parcului costa 15 milioane de euro si se realizeaza din fonduri europene.

Dan Trifu spune ca nu era nevoie de asemenea constructii "megalomanice" in parc.
"Uitati-va la pilonul central de la pod, zici ca este pilonul de la podul de la Agigea. Ce cauta asa ceva in parc cand oamenii au nevoie doar de umbra si de aer curat, nu de pasarele pe care sa mearga la 50 de grade in soare si terenuri expuse, fara vegetatie? Uitati la hala aceea care ocupa sute de metri din parc. Noi initial am zis ca este statia de metrou, dar este o sera. Cum sa faci o sera pe un asemenea schelet metalic? Poate ca vor sa faca Palatul Luvru. Nici in statia de metrou de la Moghioros nu a intrat atata metal cat a intrat in aceasta sera. Din informatiile noastre au fost defrisati peste 400 de arbori", a spus Dan Trifu.

Acesta sustine si ca Primaria sector 6 nu respecta proiectul aprobat initial pentru reamenajarea parcului si a cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, sa verifice ce se intampla in acest caz.

Reprezentantii Primariei sector 6 au raspuns la solicitarea HotNews.ro ca respecta avizele emise si ca vor fi plantati arbori in compensare.
"Pentru amenajarea obiectivelor din Parcul Drumul Taberei, au fost defrisati 162 copaci iar plantati 950, conform proiectului. Lucrarile s-au facut in baza, avizului de defrisare emis de Directia de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, cu respectarea avizului ARPM Bucuresti. In completare, au fost plantati in Sectorul 6 al Municipiului Bucuresti un numar de 1000 de arbori", se arata in raspuns.

Primaria: S-au taiat 162 de copaci, s-au plantat alti 950

Si reprezentantii Primariei Capitalei spun ca au emis aviz pentru defrisarea a 162 de copaci.

"In baza solicitarii Primariei Sector 6 si a actelor inaintate la dosar, a rezolutiei Comisiei de Ecologie si Protectia Mediului din cadrul CGMB, in temeiul Legii nr 47/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi, Directia de Mediu a avizat defrisarea unui numar de 162 exemplare arbori din care 26 exemplare arbori uscati 100% , exemplare arbori in declin biologic, cu ramuri uscate, fisurate sau frante, cu scorburi la radacina sau scorburi extinse pe trunchi, cu scoarta exfoliata, infectati cu ciuperci saprofite sau inclinati. Prin avizul de specialitate Directia de Mediu a impus  Primariei Sector 6  protejarea tuturor exemplarelor de arbori si arbusti, a exemplarelor de arbori izolati si arborilor plantati in masive, a gardurilor vii si palcurilor de arbusti si liane, a gazonului si rabatelor de trandafiri, plantelor perene, bienale sau anuale", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Potrivit institutiei, au fost plantati 1000 de arbori tineri cu balot de pamant in toamna anului 2013. "Plantarile in compensare au fost verificate de serviciul de specialitate din cadrul Directiei  de Mediu", se mai arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei.

Nici locuitorii din zona nu sunt foarte multumiti de lucrari si acuza betonarea parcului.

"Este sub orice critica ce se intampla aici. Nu poate sa imi placa. Aici trebuia sa fie  parc. Eu de 41 de ani stau aici si erau copacei. Eu vroiam sa stau in parc cand am iesit la pensie, cu nepoteii. Eu nu inteleg ce s-a facut aici. Nu imi place nimic. Eu vroiam vegetatie, aer", a declarat  Cretu Maria, 65 ani.

Oamenii sunt nemultumiti si de faptul ca din mai 2013 parcul a fost inchis si nu mai au unde sa stea. In lipsa parcului, zeci de mame stau cu copiii pe bancile de pe marginea parcului, iar micutii se joaca in praf. Situatia este cu atat mai grava cu cat in zona mai este si santierul de la metrou.

Reporterul HotNews.ro a cerut Primariei sector 6 permisiunea de a intra in parc pentru a vedea ce lucrari se executa si a lua imagini, insa accesul nu a fost permis, dar au fost furnizate telefonic si in scris toate informatiile cerute.

Lucrarile de amenajare a parcului Drumul Taberei trebuie terminate in aceasta toamna. Din punct de vedere peisagistic parcul va fi amenajat dupa principiile gradinilor englezesti, spun autoritatile.

Potrivit reprezentantilor Primariei sector 6, lucrarile ar urma sa fie gata in 18 luni, de la data inceperii acestora. Costurile aferente proiectului se ridica la 63,5 milioane de lei (circa 15 milioane de euro).  Contractul de finantare prin Programul Operational Regional a fost semnat in septembrie 2011, finatarea nerambursabila fiind de 59,5 milioane lei. Licitatia pentru executarea lucrarilor a fost castigata de asocierea Pergola Gradini Decorative, constructii Erbasu, Promsconcept Grup, Hidrocanal, UTI Trafic, Metabet CF, E - Factor Solutions, anuntul fiind publicat in iunie anul trecut. Firma care realizeaza proiectul peisagistic este Concret Construct CD.

FOTOGALERIE Cum arata in prezent Parcul Drumul TabereiFoto: HotNews.ro si Primaria sector 6


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8689 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Degeaba (Marţi, 12 august 2014, 17:28)

  liviuta2 [utilizator]

  Problema e ca 40% din cei 1000 puieti plantati sunt deja uscati, nu au reusit sa treaca primul an.
 • +7 (7 voturi)    
  dezastru; solutie - institutii independente (Marţi, 12 august 2014, 17:49)

  a4 [utilizator]

  Dupa alegeri, asistem la taieri continue de copaci in Bucuresti, iar varful este reprezentat de sectorul 6 (ex. parc Drumul Taberei, spatiul verde de la P-ta Vteranilor) si sectorul 2 (ex. copacii de-a lungul Sos. Pantelimon).
  Autoritatile, incepand cu cele ce permit acest lucru (Administratia Domeniului Public), continuand cu cele care monitorizeaza administrarea spatiului verde (autoritatile de control), iar in final si cei responsabili de ceea ce se intampla, primarii de sector.
  De ce se intampla aceasta? Permiteti-mi sa cred ca interesele financiare, premise ale promisiunilor redistribuirii profiturilor intre cei interesati, inclusiv cele destinate finantarii campaniilor electorale.

  Acest lucru este posibil deoarece nu exista institutii locale independente. Toate acestea se supun institutiei primarului (ex. Adminstratia Domeniului Public, autoritatile de control), iar indeplinirea responsabilitatilor se rezuma, in final, la decizia primarului. Prin urmare, intodeauna va exista un consens intre aceste institutii subordonate primarului, iar locuitorii se vor plange in zadar.
  • +6 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 12 august 2014, 18:33)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui a4

   • +3 (3 voturi)    
    nu te supara (Miercuri, 13 august 2014, 8:35)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    Politicienii au fost destepti, dar NOI care i-am vitat, cum am fost?
    Nu ma refer la cei din Drumul Taberei, ca nu stiu, si nici la noi cei din sectorul 3, care am ales un ALT Negouta, ci la majoritatea bucurestenilor, care l-au reales pe Doktor Oetker!!
    Peste tot in oras, inclusiv in parcuri, se taie la greu pomii si se betoneza. Daca era un caz izolta, su un anumit sector, ziceai ca este ceva specific, local, dar asa?!
    O singur explicatie este posbilia: bucurestenii detesta zonele verzi!
  • +7 (7 voturi)    
   Pune la socoteala si primariile sector 3 si 6 (Marţi, 12 august 2014, 18:44)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui a4

   E dezastru ce se intampla in sectorul 3: bd. Unirii defrisat partial, gardurile vii pavate, parcuri concesionate si betonate.
   In sectorul 6 tocmai se betoneaza 2 ha din parcul Tineretului si nimeni nu face nimic.
  • +3 (3 voturi)    
   la sectorul 6 mai adauga... (Miercuri, 13 august 2014, 9:44)

   frum [utilizator] i-a raspuns lui a4

   si copacii taiati din parculetul Strandului Ciurel, anual, pentru a face loc unor cladiri... mai pune la socoteala si jumatate dintr-un spatiu verde ce era loc de joaca in spatele blocurilor, la intersectia Uverturii cu Virtutii, pentru a face loc unui bloc cu 6 etaje. Anul acesta vor disparea si cei cativa copacei care care au mai ramas din vechiul loc de joaca, impreuna cu parcarea dintre blocuri, pentru ca terenul a fost retrocedat...
 • +6 (6 voturi)    
  Betoman spatiul verde! (Marţi, 12 august 2014, 18:32)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Betonam spatiul verde si plantam copaci in compensare. Unde se planteaza acesti copaci, daca suprafata de spatiu verde se reduce? De ce e nevoie de toateaceste constructii in parcuri: scene, sere, amfiteatre, sali polivalente...De ce?
 • +8 (8 voturi)    
  Parcul Drumul Taberei (Marţi, 12 august 2014, 18:56)

  NeculaiFudulu [anonim]

  "Saracul parc Drumul Taberei" a trebuit sa fie si el sacrificat pentru a se sifona niste bani. Evident ca acum parcul e mai sarac in copaci si spatiu verde si mai bogat in betoane si constructii metalice, exagerat de multe, dupa parerea mea, fata de suprafata parcului. Sigur ca institutiile responsabile, toate subordonate primariei, afirma sus si tare ca totul e minunat. Poate pentru buzunarele lor. Nu puteau lasa parcul asa cum era, cu o intretinere obisnuita, periodica si sa-si fi materializat fanteziile legate de parcuri in alte zone ale sectorului 6 (de exemplu, in continuarea cartierului Brancusi pana la linia de centura sau in zona fostelor sere din Prelungirea Ghencea si in continuare in spatele lor). S-ar fi putut astfel face si un parc nou. S-ar cere nu? Dupa dezvoltarea urbanistica destul de haotica din ultimii doua zeci si ceva de ani (tot cu avizele institutiilor primariei
  ; vezi bloc cu 14 nivele, complexul Primavara, in zona cu case 2+1). Ar fi scapat astfel si Parcul Drumul Taberei, opera unor arhitecti si constructori de pe vremea raposatului care n-au facut numai lucruri rele. In alta ordine de idei, organele primariei ar trebui sa vina dupa o zi cu ploaie sa vada cum ies camioanele si utilajele cu rotile pline de noroi din santierul parcului pe asfaltul strazilor din jur iar pe santier sunt nu stiu cate randuri de paznici si firme de securitate dar nimeni nu pune mana pe un furtun sa spele rotile utilajelor care ies pe strada. Treaba tipic romaneasca iar vreun responsabil din primarie, cu adevarat responsabil unde sa-l gasesti?
 • +4 (6 voturi)    
  Spaga troneaza (Marţi, 12 august 2014, 20:04)

  Matrafirefox [utilizator]

  La primariile de sector nu conteaza culoarea politica, toti sunt pusi pe capatuiala, fiindca unde au ei vilele e destul spatiu verde.
 • +3 (3 voturi)    
  Puscarieee ! (Marţi, 12 august 2014, 20:26)

  Runnaway1985 [utilizator]

  Cate 1 an de puscarie pentru fiecare copac .. daca nu cumva chiar 10 ani .. pentru fiecare om implicat in acest 'masacru' ..

  Iar pentru cei plantati sa se dea totusi o remuneratie consistenta .. Donam noi, 'celor care le pasa' nicio problema !
 • +3 (3 voturi)    
  ! (Marţi, 12 august 2014, 22:14)

  chiuaua [utilizator]

  Intr-adevar s-au facut defrisari insa nu se spune nimic despre plantarile de palmieri, banani, orhidee si vitele de vie originare din Filipine ce vor da boabe de struguri cat mingiile de golf. De asemenea in bazinele de inot, asa numitele 3 ligheane , s-au adus corali din marea Caraibelor, pesti exotici,iar in parc s-a dat drumul la 2 milioane de papagali,atatia cati locuitori sunt in Bucuresti.Oficial.
 • +5 (5 voturi)    
  Parc Moghioros (Marţi, 12 august 2014, 22:30)

  ady77 [utilizator]

  O adevarata placere sa locuiesti in preajma parcului, locuri de parcare nu mai sint, iar hingherii de masini nu iarta nimic, basca ca au inceput si alte lucrari de schimbare de garduri si spatiu verde in zona. Din proiect arata frumos parcul dar ce te faci cu aleile inguste ce sau facut, ca nu au loc 2 carucioare de copii, unul pe linga altul. Gardul exterior e din anii 60.
  Un cartier minunat ce sa mai, avem praf cit cuprinde de la tot felul de lucrari (parc,metrou, viitoare magazine pe locul fostei puscarii Tricodava, schimbare de garduri, si spatiu verde), caini la orice colt de strada. La mai mare don primar.
  • +3 (3 voturi)    
   scuza-ma! (Miercuri, 13 august 2014, 8:39)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Eu sun t in sect 3, pe linga fostul parc am trecut doar de cateva ori, si am vazut exact ce spui.
   Dar don Primar acelea de care zici, CINE l-a votat?
   Nu cumva voi, locuitorii sectorului?
   Ca nu cred ca a fost IMPUS de invadatori extraterestrii, veniti cu farfuriile zburatoare ca in Independence Day!
 • +4 (4 voturi)    
  care 2013? (Marţi, 12 august 2014, 23:04)

  tba [utilizator]

  parcul s-a inchis imediat ce s-au pornit lucrarile la metrou. nu in 2013.
  au daramat tot si au ras copacii. apoi n-au mai facut nimic, ca s-au terminat banii. parcul a fost inchis in total cca trei ani. cand au rezolvat problemele au inceput sa toarne beton si sa monteze fiare. asta in loc de verdeata si copacii pe care i-au distrus.
  metroul a distrus copacii si iarba de langa strada, primaria distrus parcul.
  e o placere sa locuiesti in zona moghioros
 • +4 (4 voturi)    
  Cu multumiri (Marţi, 12 august 2014, 23:58)

  Cetateanu [utilizator]

  Multumesc ca ati abordat si acest sector. Evident ca pe multi cetateni mai tare i-ar bucura ca nemernicii: Poteras, Manescu, Borcea, consilieri sector VI - PNL/PDL/'PSD sa-i abordeze DNAu, justitia, curtea de conturi si macar sa-i pedepseasca Dumnezeu pentru ticalosia si avaritia lor. Va subliniez ca tabloul maretului proiect faraonic degeaba pentru cetateni, n-ar fi complet fara "parteneriatul" public privat Manescu - Borcea, ce a transformat spatiul verde al strandului DT intr-o "oaza" de beton. Ce am mai intrebat: chiar nimeni nu verifica cum sunt facute proiectele astea? Cum dupa ce ani de zile au fost tocati bani pentru irigatii, plantari de copaci, bine realizate (ramasi in general cam 10% din ce s-a pus), clopotei bine paziti etc, se refac lucrarile? Cei drept totdeauna sunt aceeasi castigatori, ai licitatiilor (sau prieteni ai lor cu firme fantoma) prieteni si tovarasi ai primarilor. Institutia prefectului n-are nicio responsabilitate?
  Probabil ca sunt multe de adaugat: scarba si dezgustul care le inspira acesti politicieni verosi ma fac sa ma opresc aici.
 • +1 (1 vot)    
  Se va ... (Vineri, 5 decembrie 2014, 15:48)

  Rdu [utilizator]

  se va , se va...
  "Drumul Taberei trebuie terminate in aceasta toamna" - care toamna ca e iarna deja...Si este unul din putinele parcuri din zona daca nu singurul.
  Intre timp au mai demarat un progam de modernizare spatii verzi prin care au distrus spatiile verzi din jurul blocurilor, inlocuiesc borduri si reasfalteaza strazi fara probleme...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by