Cand se vor finaliza lucrarile la cetatea din Alba Iulia? Ce proiecte mari de investitii se vor realiza in oras in urmatorii ani? Cand se va rezolva problema cainilor comunitari? Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a discutat online cu cititorii

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 24 iulie 2013, 13:36 Actualitate | Administratie Locala


Mircea Hava
Foto: Arhiva personala
Cand se vor finaliza lucrarile la cetatea din Alba Iulia? Ce proiecte mari de investitii se vor realiza in oras in urmatorii ani? Cum vrea Primaria sa rezolve problema cainilor fara stapan? Cate blocuri se vor reabilita termic in urmatoarea perioada? Ce fonduri europene a accesat Alba Iulia? Cat costa intretinerea strazilor din oras?  Primarul orasului Alba Iulia, Mircea Hava, a discutat online cu cititorii.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2492 vizualizari

 • Catedrala Marii Uniri (Miercuri, 24 iulie 2013, 14:36)

  rodica [anonim]

  Am vizitat recent Catedrala Marii Uniri de la Alba Iulia ( eu fiind din Satu Mare) si am fost surprinsa sa nu vad unul din simbolurile nationale -tricolorul . M-as fi asteptat sa il vad impunator pe cladire , la loc de cinste .
  V-as ruga sa-mi spuneti daca aveti in vedere sa il postati acolo unde i-ar fi locul , sau doar de 1 Decembrie se va intampla acest lucru ?
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 10:17)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui rodica

   In fata catedralei este amplasat catargul pe care strajuieste vesnic tricolorul. La fel si in Piata Cetatii. De obicei, in preajma marii sarbatori nationale de 1 Decembrie si a sarbatorilor importante este arborat pe turla catedralei drapelul. In momentul de fata, zona din fata catedralei este inclusa in santierul de restaurare a laturii de vest a cetatii, santier care va fi finalizat in aceasta toamna.
 • Intrebari (Miercuri, 24 iulie 2013, 15:56)

  alexandru [anonim]

  buna ziua domnule primar.am cateva intrebari pentru d-voastra:
  -cand va avea alba iulia o colectare selectiva a deseurilor?
  -exista o nemultumire pe scara larga legata de pretul apei potabile si pretul apei meteorice, care au valori din ce in ce mai mari in facturile platite de cetaeni catre apa ctta?nu credeti ca e timpul sa luati atitudine?sau aveti alte ineterse legate de aceasta companie locala de apa?
  -intersectia de la cinema dacia este cosmarul soferilor din alba iulia.un semafor pt pietoni ar rezolva situatia?nu are primaria in vedere rezolvarea acestei probleme?
  va multumesc.felicitari pt multidutindea de fonduri europene atrase in municipiu. speram ca trendul se va mentine si pe viitor.numai bine.
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 10:20)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandru

   1. Si in prezent se face o colectare selectiva prin contractul de concesionare a serviciului de salubrizare aflat inca in vigoare. Este necesara, evident, o imbunatatire a acestor servicii, dar si un efort de schimbare a mentalitatii populatiei care trebuie sa participe activ la acest proiect. Speram ca aceasta situatie sa fie simtitor imbunatatita odata cu operationalizarea sistemului de management integrat al deseurilor la nivelul intregului judet. Acest proiect este in derulare si este finantat cu fonduri din POS-ul de Mediu.
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 10:28)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandru

   2. Aceste tarife sunt reglementate prin cadrul legal in vigoare stabilit de ANRSC si subscrie contractului de concesionare a acestui serviciu. De altfel, Municipiul Alba Iulia, avand calitatea de actionar, detine capacitatea de a proba orice decizie printr-un singur vot. Asociatia APA Alba are delegatia tuturor Consiliilor Locale in acest sens. Aceste preturi sunt stabilite inclusiv in baza unor efecte de sustinere a proiectelor europene care au dus la modernizarea retelelor. Necesitatea majorarii preturilor la un moment dat a fost evidenta din perspectiva sustinerii contributiei la aceste proiecte. Astazi municipiul Alba Iulia detine un grad de acoperire cu servcii de apa si canal de aproximativ 100% la apa si peste 90% la canalizare, o carte de vizita ce nu se regaseste la nivelul multor administratii publice locale. In plus prin aceste eforturi, din anul 2015, va fi operationala o noua statie de epurare cu o capacitate ce depaseste fondul demografic actual, tinand cont de perspectivele de evolutie. Nu exista niciun interes ocult, iar toate deciziile sunt transparente si supuse votului consilierilor locali.
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 10:32)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandru

   In privinta susgestiei dumneavoastra, va mentionez ca lasand la o parte consideratiile personale, discutand cu forurile competente, s-a stabilit ca solutia amplasarii unui semafor in zona respectiva nu este dezirabila. In principal datorita incarcarii traficului. Se va incerca o solutie de modernizare a sensului existent si in functie de nivelul de incarcare al traficului se va interveni pentru fluidizare si in alta maniera.
 • Minerit in Alba (Miercuri, 24 iulie 2013, 16:06)

  Lica.lica [utilizator]

  Domnule Hava, care este situatia localitatilor miniere din Alba care asteapta de ani de zile acordul sa practice din nou minerit? La Rosia Montana se amana acest lucru de ani de zile. Ce se face la nivelul judetului pentru repornirea mineritului?
 • intrebare (Miercuri, 24 iulie 2013, 16:09)

  razvan popa [anonim]

  buna ziua domnule primar, ce parere aveti despre repornirea mineritului in Alba? se pot crea foarte multe locuri de munca in felul asta, cand se va reporni mineritul in judet?
 • minerit (Miercuri, 24 iulie 2013, 16:20)

  dani [anonim]

  ce se face concret pentru pornirea mineritului in judet? ca e vorba de multe locuri de munca si e pacat ca se amana de atata timp
 • spatiile verzi din incinta cetatii (Miercuri, 24 iulie 2013, 16:21)

  tiberiu stanciu [anonim]

  D-le primar,
  1) La cate hectare se ridica spatiile verzi din incinta Cetatii si cate ii revin pentru intretinere colegului de partid Todea pentru ca din acestea, doar la cele circulabile se mai vede ceva activitate.
  2). Cand se va reface pavajul deteriorat intre Poarta I-a si Poarta II-a si cand se vor schimba scandurile putrezite deja, la podul din fata Portii a III a
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 10:45)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui tiberiu stanciu

   Suprafata totala 232 239 mp insemnand zone de gazon, ronduri de flori si gard viu.. Din perspectiva intretinerii problema nu este inca solutionata. A existat o procedura de licitatie la care se asteapta decizia Curtii de Apel Alba Iulia. In acest mod se va stabili cine va gestiona acest lot. In prezent, pentru a nu se crea neajunsuri majore in privinta gestionarii spatiilor verzi se lucreaza pe perioada determinata cu operatorul local de salubritate.

   2. Toate obiectivele la care s-a intervenit sunt atent monitorizate de catre specialistii primariei. Chiar in aceasta perioada se verifica segmentul respectiv.
 • pt domnul primar (Miercuri, 24 iulie 2013, 16:53)

  Costin [anonim]

  somajul este una din principalele probleme din judet, in special in zonele miniere unde se tot amana repornirea acestei activitati. Intrebarea mea pentru dl. primar este: ce parere aveti despre repornirea mineritului in Alba?
 • Minerit (Miercuri, 24 iulie 2013, 18:15)

  paul [anonim]

  la Rosia Montana si in zona se vor crea foarte multe locuri de munca prin pornirea mineritului, cand se va da acordul pentru reluarea acestei activitati?
 • Parc industrial și izolare blocuri (Joi, 25 iulie 2013, 0:29)

  Ionel [anonim]

  1) De ce multe companii au evitat Alba Iulia? În parcul industrial din oraș au fost create mai puține locuri de muncă per populație oraș decât în alte orașe precum Sebeș, Blaj, Cluj-Napoca. Care este politica în legătură cu dezvoltarea parcului industrial?

  2) În moment de fața multe străzi din oraș nu au un astept plăcut ochiului din cauza modului în care blocurile au fost izolate. Aveți în plan sa introduceti câteva reglementări de genul: un bloc trebuie izolat complet, doar 3 culori sunt disponibile samd. ? Eventual trebuie gândită o soluție de ajutorare a celor 1-2 familii per bloc care nu dispun de capital pentru a-și izola apartamentul.

  Mulțumesc
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 10:53)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   In aceasta privinta s-a reglementat recent modalitatea de abordare cromatica a fatadelor blocurilor. Un sistem de anvelopare nu va putea avea mai mult de doua culori. In privinta proiectelor, Primaria Alba Iulia va depune un proiect ce include anveloparea mai multor blocuri din oras. Valoarea estimata a lucrarilor este de 625 000 euro.
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 11:09)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   1 In vremuri de criza Primaria Alba Iulia a fost cel mai mare investitor din oras atribuind intre 2008 si pana azi contracte care depasesc ca valoare 140 milioane euro. S-au creat si s-au mentinut peste 1500 locuri de munca in mediul de afaceri si economia locala, mentinand un nivel acceptabil al consumului si punand bazele unei zone atractive pentru investitii. In 2007 am creat Zona de Dezvoltare Economica unde deja au fost atrasi si isi desfasoara activitatea doi investitori care au investit aproximativ 45 000 000 euro, ingloband in prezent 200 locuri de munca cu perspective de a ajunge la 400. Situarea la o distanta de aproximativ 18 km de coridorul paneuropean (4) a reprezentat un impediment real asupra atractivitatii economice a orasului care speram sa fie inlocuit si depasit prin realizarea autostrazii Sebes- Turda. Poate merita amintit ca in perioada de boom imobiliar 2006-2008 preturile la terenuri in Alba Iulia rivalizau cu anumite zone din polii de crestere, precum Cluj Napoca. Motivul este evident: cresterea artificiala a preturilor indusa de cei care au fost despagubiti de catre Rosia Montana. Acest fapt a infranat decizia de a investi in aceasta zona.
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 11:32)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   Update.
   In prezent suntem in procedura de realizare a unui serviciu de rating municipal cu Moodys. De asemenea, suntem in procedura de realizare a strategiei de dezvoltare pentru perioada 2014- 2020. Incepand cu 2014 avem in plan o campanie de promovare si strangere a investitorilor conexata cu finalizarea majoritatii proiectelor de mobilitate urbana si infrastructura turistica la nivelul municipiului. Intetionam sa contactam organizatii de afaceri internationale. Camere de Comert si Industrie, sa fim prezenti la Targuri de Investitii si sa prezentam "Cealalta Capitala" ca o destinatie atractiva pentru investitiile competitive si inteligente. Atragerea investitorilor a fost si va fi un reper constant in agenda mea. Sper ca Guvernul sa relaxeze politica fiscala si sa simplifice birocratia, lucruri neaparat necesare pentru cresterea locurilor de munca.
 • Renovarea catedralei Marii Uniri (Joi, 25 iulie 2013, 10:24)

  PERIFERIGERI [utilizator]

  s-a facut asa de bine ca deja a iesit igrasia la vedere! Firma care a facut lucrarea ar trebui sa rezolve problema din resurse proprii!!!
  Eu am fost pe acolo anul trecut pe vremea asta. Daca s-a rezolvat intre timp imi cer scuze.
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 11:10)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui PERIFERIGERI

   Nu suntem administratorii acestui edificiu, el apartinand Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Am sprijinit si vom sprijini orice efort de punere in valoare a acestui edificiu in momentul in care suntem solicitati sa o facem.
 • lucrari infrastructura (Joi, 25 iulie 2013, 10:29)

  Razvan [anonim]

  Dle Hava
  1. Cand estimati (realist) ca se vor demara lucrarile de modernizare a zonei Alba-Micesti. Adica sa se continue lucrul bun facut pe axa Calea Motilor-Zlatnei. Aici ma refer la interventiile pentru modernizarea strazilor dreapta/stanga. Bineinteles ca acolo unde sunt predate la Primarie?
  2. Cand, pentru bunul Dzeu, sa va termina modernizarea Bazinului Olimpic? Este deja o saga care pare interminabila si e pacat pentru orasul nostru ca se intampla asa ceva...
  3. Amenajarea parcului dendrologic Valea Popii va fi legata de Calea Motilor cu un drum modernizat, pentru accesul facil al albaiulienilor?
  Multumesc
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 11:21)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan

   1 In prezent, se afla in procedura premergatoare de organizare o licitatie care se adreseaza modernizarii cartierelor componente si apartinatoare inclusiv Micesti. Peste 50 de strazi insumand aproximativ 70 de km vor fi modernizate. Perioada efectiva de lucru este data de definitivarea procedurilor de achizitie care in mod nefericit dovedesc o lentoare din pricina birocratiei excesive. In fisa de date a achizitiei, Primaria a prevazut durata de executie in maxim 30 de luni. Cu siguranta din anul urmator vom ataca lucrarile in Micesti.

   2 Saptamana viitoare Guvernul va face rectificarea bugetului. Avem promisiuni clare ca vor fi alocati banii necesari finalizarii lucrarilor. Altfel vom identifica solutii pentru a prelua si termina noi obiectivul aflat azi in administrarea Companiei Nationale de Investitii.

   3 Categoric da. In perspectiva imediat urmatoare de timp.
 • impactul economic (Joi, 25 iulie 2013, 10:42)

  Calinu. [utilizator]

  Buna ziua,

  Care este pozitia dumneavoastra in legatura cu repornirea mineritului in judetul Alba? Care va fi impactul economic asupra judetului si asupra orasului?

  Multumesc
  • R (Joi, 25 iulie 2013, 11:25)

   Mircea Hava [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calinu.

   Sunt un sustinator al tuturor proiectelor economice viabile, in speta si al mineritului desfasurat pe criterii durabile, competitive economic si solid ancorate in relatia cu economia orizontala si viata comunitatilor locale de unde provine forta de munca angajata. Alba este cel mai bogat judet din punct de vedere al resurselor de gen: aur, argint, cupru, sare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by