Rusia și Ucraina continuă să se atace reciproc în cea de-a 807-a zi a războiului. Kievul a anunțat vineri dimineața că a respins un atac rusesc cu drone în timp ce un oficial rus din regiunea Kaluga a anunțat un incendiu la o întreprindere după un atac cu vehicule aeriene fără pilot. Incendiul a izbucnit la o rafinărie, potrivit presei de stat. Acesta a fost stins și nu au existat victime, a susținut guvernatorul regional. De asemenea, Moscova a fost ținta unui atac cu dronă, susține primarul capitalei Federației Ruse.

Rușii bombardează orașul HarkovFoto: Ukrinform / ddp USA / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Ucrainenii au lovit un depozit rusesc de combustibil din regiunea Lugansk, scriu blogerii militari pe Telegram, precum și Tass, în timp ce imaginile arată un incendiu masiv
  • Intensificarea activității forțelor ruse la granița din regiunea Harkov face parte dintr-o operațiune psihologică menită să îndepărteze trupele ucrainene de zonele fierbinți din estul țării, a declarat vineri Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri că „lupte intense” au loc pe întreaga linie a frontului, după ce Rusia a lansat o ofensivă terestră majoră în nord-estul Ucrainei, relatează AFP.
  • Rusia „cu siguranță își va intensifica atacurile și va angaja mai multe trupe” în nord-estul Ucrainei „în următoarele săptămâni” și va încerca să creeze o „zonă tampon” de-a lungul frontierei, a avertizat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe
  • Roshel Smart Armoured Vehicles, o companie canadiană, își propune să producă vehicule blindate în Ucraina, a spus CEO-ul Roman Shimonov într-un interviu pentru Arhivele Apărării, scrie Ukrainska Pravda.
  • „Faza critică” în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei va veni în următoarele două luni, a declarat Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ucrainene
  • Cehia l-a plasat pe generalul-maior al serviciilor secrete militare ruse (GRU) Andrei Averianov pe lista de urmăriților

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 807 - LIVE pe HotNews.ro:

00:30Cehia l-a plasat pe generalul-maior al serviciilor secrete militare ruse (GRU) Andrei Averianov pe lista de urmăriților, relatează Kyiv Independent.

Anchetatorii țării cred că Averianov a coordonat presupusa operațiune a rușilor de sabotaj în 2014, care a dus la explozii la depozitul de muniții di orașul Vrbetice, din estul Cehiei, ucigând două persoane și provocând pagube în valoare de zeci de milioane de dolari.

23:56Pachetul anual de 3 miliarde de euro obținut din veniturile obținute din activele rusești înghețate este "aproape nimic" în contextul nevoilor de război ale Kievului, a declarat ministrul ucrainean al justiției, Denis Maliuska, pentru Politico.

23:19Ucrainenii au lovit un depozit rusesc de combustibil din regiunea Lugansk, scriu blogerii militari pe Telegram, precum și Tass, în timp ce imaginile arată un incendiu masiv, relatează Reuters.

23:02Intensificarea activității forțelor ruse la granița din regiunea Harkov face parte dintr-o operațiune psihologică menită să îndepărteze trupele ucrainene de zonele fierbinți din estul țării, a declarat vineri Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, potrivit The Kyiv Independent.

În loc să desfășoare o campanie ofensivă serioasă în nordul regiunii Harkov, „Rusia încearcă să atragă forțele și resursele noastre din regiunea Donețk în regiunea Harkov”, a declarat Voloșin pentru publicația Hromadske.

La începutul zilei, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că forțele ruse au lansat o tentativă de pătrundere în regiunea Harkov. Președintele Volodimir Zelenski a confirmat ulterior că Rusia desfășura noi operațiuni ofensive în zonă.

„Forțele de apărare și unitățile militare ucrainene au situația sub control”, a afirmat Voloșin.

În timp ce publicațiile ucrainene au scris că forțele ruse au cucerit patru sate de frontieră și încearcă să avanseze spre orașul Vovchansk, oficialii susțin că nu s-a pierdut teren în acest moment.

Andrii Kovalenko, șeful departamentului de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că operațiunea rusă seamănă cu o simulare a unui atac pe scară largă sau a unei acțiuni de recunoaștere în forță.

22:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri că „lupte intense” au loc pe întreaga linie a frontului, după ce Rusia a lansat o ofensivă terestră majoră în nord-estul Ucrainei, relatează AFP.

„Există lupte intense pe toată linia frontului”, a spus Zelenski într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, după ce a fost informat despre situație de către comandantul șef al forțelor armate.

„Am discutat despre acțiuni defensive și (căi) de a ne consolida pozițiile în regiunea Harkov” (nord-est), a adăugat el.

Potrivit acestuia, Ucraina trimite întăriri în regiunea Harkov și răspunde atacului rusesc cu artilerie și drone.

Liderul ucrainean a mai spus că Ucraina va răspunde noii provocări rusești cu forță și a cerut susținătorilor occidentali ai Kievului să ofere ajutor militar suplimentar.

„De-a lungul graniței noastre naționale și a liniei noastre de front, vom distruge inevitabil ocupantul pentru a contracara intențiile ofensive ale Rusiei”, a spus el în adresa sa video de seară.

„Este important ca partenerii noștri să-i susțină pe soldații noștri (...) furnizându-le echipamente în timp util”, a argumentat el.

21:32Armata rusă nu va face progrese „majore” în Ucraina, afirmă Casa Albă (AFP)

Rusia „cu siguranță își va intensifica atacurile și va angaja mai multe trupe” în nord-estul Ucrainei „în următoarele săptămâni” și va încerca să creeze o „zonă tampon” de-a lungul frontierei, a avertizat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

21:25Roshel Smart Armoured Vehicles, o companie canadiană, își propune să producă vehicule blindate în Ucraina, a spus CEO-ul Roman Shimonov într-un interviu pentru Arhivele Apărării, scrie Ukrainska Pravda.

„Avem deja mai multe ateliere în toată Ucraina care asigură reparații și întreținere pentru vehiculele noastre. Pe lângă aceste servicii, ne aflăm în etapele finale ale planificării pentru a localiza o parte din producția noastră în Ucraina. Roshel are peste 200 de refugiați din Ucraina angajați aici, în Canada, care au dobândit o expertiză unică în timp ce lucrează cu noi. Mulți dintre ei sunt dornici să se întoarcă în Ucraina și să continue producția produselor noastre în țara lor de origine, contribuind la economia locală și întărindu-ne prezența operațională acolo”.

Potrivit lui Shimonov, deținerea de unități de producție în Europa va permite companiei să deservească piețele europene mai eficient și să răspundă mai rapid la solicitările clienților.

Compania operează acum patru fabrici în Ontario, cu intenții de a se extinde în Statele Unite și Europa în viitorul apropiat.

20:18Viitorul summit de pace pentru Ucraina, aparent cea mai ambițioasă încercare din ultimii ani a Elveției neutre de a media un conflict major, arată în schimb cum interesele economice și de securitate ale Bernei se aliniază din ce în ce mai mult cu cele ale Europei Occidentale în detrimentul Rusiei, scrie vineri Reuters.

Mișustin, numit pentru un nou mandat de premier al Rusiei

19:53Ungaria nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina şi în instruirea soldaţilor ucraineni, şi nici la pachetul de ajutor pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat vineri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

„Ungaria nu va participa la aceasta”, a indicat Szijjarto, anticipând că, din cauza acestui refuz, „va fi o luptă în viitorul apropiat, întrucât NATO nu va dori să creeze un precedent permiţând vreunui aliat să rămână în afara uneia dintre operaţiunile sale”, potrivit agențiilor MTI și Agerpres.

După o întrevedere avută miercuri cu omologul său britanic David Cameron, ministrul ungar de externe a anunţat că în ziua anterioară statele membre ale NATO au primit propunerea menită să confere alianței un rol sporit în instruirea soldaţilor ucraineni şi în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, precum şi alocarea a 100 de miliarde de euro pentru susţinerea acestei ţări în războiul cu Rusia. Această iniţiativă din urmă a fost prezentată de Jens Stoltenberg la începutul lunii aprilie, la o reuniune a miniştrilor de externe din statele Alianţei.

Dar Ungaria va rămâne în afara „acţiunii nebuneşti a NATO”, în pofida tuturor presiunilor exercitate asupra sa în cadrul Alianţei, a promis Szijjarto, adăugând că ”va fi totuşi o luptă lungă, în care alegerile pentru Parlamentul European, când oamenii îşi vor putea exprima opţiunea pentru război sau pace, vor fi un punct important”.

Prin promovarea respectivei propuneri, NATO „şi-a depăşit propriile linii roşii şi face paşi imenşi către război, în timp ce o confruntare directă ar implica riscul declanşării unui al treilea război mondial”, a susţinut şeful diplomaţiei ungare.

19:07Președintele rus Vladimir Putin l-a numit vineri pe Mihail Mișustin în funcția de prim-ministru, a anunțat guvernul, după aprobarea nominalizării sale de către camera inferioară a parlamentului.

Când preconizează Ucraina va veni „faza critică” a războiului cu Rusia

18:49„Faza critică” în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei va veni în următoarele două luni, a declarat Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, într-un interviu acordat publicației The Economist și publicat vineri.

Declarația lui Pavliuk vine pe aceeași linie cu o afirmație a președintelui Volodimir Zelenski, care a spus că Ucraina se confruntă cu o „nouă etapă” în război, în contextul în care Rusia se pregătește să își extindă ofensiva. Forțele ruse au demarat o nouă operațiune ofensivă vineri, care vizează regiunea Harkov, a declarat Zelenski.

Rusia încearcă probabil să cucerească cât mai mult teritoriu posibil înainte ca impactul proiectului de lege recent adoptat de SUA privind ajutorul pentru Ucraina să se facă simțit pe câmpul de luptă, notează The Kyiv Independent.

Rușii „știu că, dacă primim suficiente arme într-o lună sau două, situația s-ar putea întoarce împotriva lor”, a spus Pavliuk.

Ceasiv Iar, un oraș din regiunea Donețk, rămâne una dintre țintele-cheie ale Rusiei, deoarece ar putea facilita avansul în continuare spre orașele ucrainene din apropiere - Kostiantinivka, Kramatorsk și Sloviansk.

Rusia urmărește să ocupe complet, în 2024, regiunile Donețk, Luhansk și, dacă este posibil, Zaporojie, a declarat anterior Pavliuk.

SUA trimit un nou ajutor militar Ucrainei

18:46Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timp ce SUA revin la un ritm obișnuit de furnizare a armelor către Kiev după adoptarea în Congres a unui pachet de ajutor militar de peste 60 de miliarde de dolari, a declarat vineri un oficial american pentru Reuters.

18:15 Parlamentul ucrainean a acceptat demisia ministrului Agriculturii Mikola Solskî, acuzat de corupție pentru că și-a însușit terenuri de stat înainte de a intra în guvern, a anunțat vineri ministerul său, relatează AFP.

La sfârșitul lunii aprilie, Solskî a fost plasat în arest preventiv și eliberat imediat datorită plății unei cauțiuni importante de 75,7 milioane de grivne, adică aproximativ 1,78 milioane de euro.

A fost prima dată când un ministru în exercițiu a fost închis în Ucraina, potrivit activiștilor anticorupție din țară.

Mikola Solskî și-a prezentat demisia pe 25 aprilie, la două zile după anunțarea acuzațiilor împotriva sa, dar aceasta a trebuit să fie aprobată oficial.

18:10Ministerul german de Externe a cerut vineri Occidentului să „asigure sprijinul” Ucrainei în fața ofensivei ruse de la Harkov, relatează AFP.

"Locuitorii din Harkov continuă să reziste cu curaj bombardamentelor constante ale Rusiei. Curajul dumneavoastră cere solidaritatea noastră.

Împreună cu partenerii noștri, suntem alături de Ucraina și trebuie să oferim sprijinul necesar pentru apărarea acesteia", scrie ministerul pe X .

17:13Duma, camera inferioară a parlamentului Rusiei a aprobat vineri nominalizarea lui Mihail Mișustin pentru preluarea unui nou mandat de prim-ministru, funcție pe care o deține din 2020, relatează Reuters și The Guardian.

Practic nu există opoziție în parlamentul rus, care l-a susținut pe Putin în toate deciziile sale, inclusiv în invazia din februarie 2022 a vecinului mai mic al Rusiei.

16:21Zuzana Caputova, președintele Slovaciei, s-a dus vineri la Kiev într-o vizită de adio, în timp ce mandatul său prezidențial este pe final, relatează Ukrainska Pravda.

Čaputová a declarat pe pagina ei de Facebook că aceasta este a patra ei vizită la Kiev în timpul președinției sale și a treia în timpul războiului.

„Un alt motiv pentru vizita mea este că am adus vești bune despre ajutorul Slovaciei pentru Ucraina”, a menționat Caputova.

15:34Cel puțin doi civili au murit vineri după ce Rusia a lansat un asalt terestru în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, și intensificarea bombardamentelor rusești asupra așezărilor de frontieră, a declarat guvernatorul Oleh Synehubov pe Telegram, informează Reuters.

O persoană a fost ucisă și cinci rănite în orașul Vovchansk, iar o altă persoană a fost ucisă în satul din apropiere, a declarat oficialul ucrainean.

Primele avioane F-16 vor ajunge în Ucraina în iunie-iulie

15:07Kievul se așteaptă ca primele avioane de luptă F-16 să fie livrate în iunie-iulie, a declarat vineri o sursă militară ucraineană de rang înalt, citată de Reuters.

Ucraina a cerut avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei în cei peste doi ani de război.

Sursa nu a precizat cine va furniza avioanele.

15:03Forțele ucrainene erau pregătite pentru un nou asalt terestru al Rusiei la granița regiunii nord-estice Harkov, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

„Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupe: brigăzi și artilerie”, a declarat el într-o conferință de presă, adăugând că Rusia ar putea trimite mai multe trupe pentru a-și susține tentativa de avansare.

14:59Moscova vrea să creeze o „zonă tampon” în regiunea Harkov pentru a-și proteja teritoriul

Rusia, care tocmai a lansat o ofensivă terestră în regiunea de frontieră Harkov, caută să creeze o „zonă tampon” pentru a împiedica Ucraina să lovească regiunea rusă Belgorod, care este vizată în mod regulat, a declarat vineri o sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean, potrivit AFP.

De asemenea, au fost lansate evacuări în Vovceansk, unde locuiesc aproximativ 3.000 de persoane, și în orașele învecinate din regiunea Harkov, din cauza „bombardamentelor masive”, a declarat Tamaz Gambarashvili, șeful administrației militare locale.

13:35Kievul a trimis întăriri militari pentru a ajuta la respingerea atacurilor rusești în zonele de frontieră din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, potrivit ministerului apărării, citat de Reuters.

Trupele rusești au încercat să pătrundă cu vehicule blindate la primele ore ale dimineții, dar au fost respinse.

„Lupte de intensitate variabilă continuă”, a precizat ministerul pe Telegram.

Civili ucraineni, evacuați din Harkov. Rușii și-au intensificat atacurile

13:26Autoritățile ucrainene au ajutat vineri la evacuarea civililor din orașul Vovchansk, din regiunea Harkov, și din zonele învecinate, din cauza intensificării bombardamentelor rusești, a declarat un oficial local, transmite Reuters.

„Majoritatea pleacă folosind mijloace de transport proprii. Dar, în același timp, împreună cu centrul umanitar, organizăm transportul pentru cei care nu au mașini", a declarat Tamaz Gambarashvili, șeful administrației militare din Vovchansk, pentru radio Hromadske.

12:58Forțele rusești au încercat să treacă granița în Ucraina cu grupuri de sabotaj, în timp ce au intensificat bombardamentele asupra orașului Vovchansk din regiunea ucraineană Harkov (nord-est), a declarat vineri guvernatorul Harkovului, Oleh Synehubov, informează Reuters.

Synehubov a declarat pe Telegram că încercările au fost respinse și că forțele ucrainene „își mențin cu încredere pozițiile și nu au pierdut niciun metru”.

El a mai spus că Rusia nu are resursele necesare pentru a avansa spre orașului Harkov și că acțiunile sale la frontieră au fost o „provocare”.

12:40Ministrul ucrainean al Justiției, Denis Maliuska, crede că între 10.000 și 20.000 de condamnați pot fi mobilizați din sistemul penitenciar, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o penurie de soldaţi şi armament în faţa unei armate ruse mult mai numeroase şi mai bine echipate.

11:26 Trupele rusești au atacat orașul Harkov cu o rachetă S-400, de pe teritoriul regiunii ruse Belgorod, din primele informații furnizate de procuratura din regiunea Harkov, notează Ukrainska Pravda.

Una din cele două victime este un copil.

10:27Birocrat fără ambiții politice, un tehnocrat fără trecut în serviciile de securitate sau „omul lui Boris Fiodorov”, primul ministru de finanțe al Rusiei, așa este descris premierul rus Mihail Mișustin, care vineri a fost propus de Vladimir Putin pentru un nou mandat, potrivit unor biografii realizate de agenția Reuters și de publicația independentă rusă The Moscow Times.

Rusia a pierdut aproape 480.000 de soldați de la începutul războiului

10:11Exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2023/24 au ajuns la 42,91 milioane de tone la 10 mai, față de 42,94 milioane cu un an înainte, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, arată datele publicate vineri, informează Reuters.

Exporturile din acest sezon au inclus 16,4 milioane de tone de grâu, 23,8 milioane de tone de porumb și 2,24 milioane de tone de orz.

Ucraina trimite de obicei aproximativ 95% din exporturile sale de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră.

09:48O persoană a fost rănită și mai multe locuințe au fost avariate în timpul nopții de un atac rusesc în orașul ucrainean Harkov, potrivit primarului, Ihor Terekhov , relatează The Kyiv Independent.

În timpul nopții au fost auzite cinci explozii în regiunea Harkov, mai notează publicația ucraineană.

09:35Rusia a pierdut 479.710 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, 980 de militari ruși au murit în ultimele 24 de ore, notează The Kyiv Independent.

09:15Primele imagini cu incendiu de la rafinăria din Kaluga, atacată în cursul nopții.

Rafinăria a mai fost atacată în luna martie 2024.

09:08Ministerul rus al Apărării a declarat pe Telegram că cinci drone ucrainene au fost distruse în cursul nopții deasupra regiunilor Moscova, Briansk și Belgorod, notează Reuters.

Guvernatorul regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat că nu au fost victime și nici pagube materiale în urma atacului.

Moscova, luată la țintă de ucraineni

08:52Ținta atacul ucrainean cu dronă din regiunea rusă Kaluga a fost o rafinărie, potrivit unor surse citat de agenția de stat RIA Novosti, scrie Reuters.

Guvernatorul regional Vladislav Șapșa nu a precizat la ce întreprindere a izbucnit incendiul.

RIA Novosti a relatat că trei containere cu motorină și unul cu păcură au fost mistuite de incendiu la rafinăria Pervyi Zavod din Kaluga, cea mai mare din regiune, potrivit The Moscow Times.

08:30Președintele rus Vladimir Putin a înaintat candidatura lui Mihail Mișustin pentru funcția de prim-ministru către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a anunțat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat de agenția de stat rusă TASS.

07:55 Forțele ruse de apărare aeriană au doborât o dronă în districtul orașului Podolsk din regiunea Moscova, potrivit primarului capitalei Federației Ruse, Serghei Sobinian, citat de presa de stat.

Oficialul rus a declarat că vehiculul aerian fără pilot viza Moscova.

Din informațiile preliminare, nimeni nu a fost rănit, potrivit edilului, citat de TASS.

07:45Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus toate cele 10 drone de atac lansate de Rusia în cursul nopții, au anunțat vineri dimineața forțele aeriene ucrainene, informează Reuters.

Forțele aeriene au precizat, într-o declarație pe Telegram, că Rusia a lansat, de asemenea, două rachete antiaeriene ghidate.

Sursa citată nu a precizat ce s-a întâmplat cu rachetele.

07:40Un atac cu dronă din Ucraina a provocat un incendiu de scurtă durată la o întreprindere din regiunea rusă Kaluga, a declarat vineri guvernatorul regiunii, conform Reuters.

„Incendiul a fost acum stins”, a declarat guvernatorul, Vladislav Șapșa, pe Telegram.

„Potrivit datelor preliminare, nu există victime”.

Nu este clar ce întreprindere a fost afectată, mai scrie Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

.