Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit, joi, pe comandantul forțelor speciale, a doua oară în jumătate de an când schimbă șeful unității care operează în teritoriile ocupate de Moscova, informează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia

Demiterea colonelului Serhii Lupanciuk și numirea generalului de brigadă Oleksandr Trepak în locul său au fost anunțate prin două decrete publicate pe site-ul președinției, fără o motivare legată de aceste decizii.

Din 2014 Trepak a participat activ la operațiunile defensive din estul Ucrainei împotriva separatiștilor din Donbas, susținuți de ruși. El a coordonat respingerea atacului rusesc asupra aeroportului din Donețk, una dintre cele mai ample operațiuni din acea vreme.

Lanțul de comandă al armatei ucrainene a fost schimbat pe mai mult nivele din februarie încoace când Zelenski l-a înlocuit pe șeful armatei, Valeri Zalujnîi, cu comandantul forțelor terestre Oleksandr Sîrski.

La acea vreme, Zelenski spunea că o nouă conducere va prelua controlul forțelor armate și promitea să restarteze sistemul aducând comandanți cu experiență care înțeleg nevoile de zi cu zi ale soldaților.

Schimbările au venit într-o perioadă de incertitudini pentru Ucraina, cu forțele rusești avansând în est, profitând de deficitul de soldați ucraineni pe front precum și de epuizarea stocurilor de muniție de artilerie.

Într-un alt decret publicat joi, Zelenski l-a reinstalat în funcție pe Dmitro Hereha, care fusese demis în luna martie fără explicație din postul de șef al logisticii armatei.

Lupanciuk fusese numit șeful forțelor speciale în noiembrie 2023 după demiterea predecesorului său Viktor Horenko. Demiterea lui Horenko a fost văzută la acea vreme ca un semn al distanțării dintre Zelenski și fostul șef al armatei care a fost concediat câteva luni mai târziu.

Activitatea forțelor speciale nu este mediatizată, dar se crede că au fost implicate în cele mai ambițioase operațiuni din zonele controlate de Rusia, în special în peninsula Crimeea.