Un atac ucrainean cu drone a provocat un incendiu și a avariat mai multe rezervoare la un depozit de combustibili din regiunea rusă Krasnodar, a anunțat joi dimineață administrația locală. De cealaltă parte, forțele aeriene ucrainene au spus că au doborât deasupra regiunii sudice Odesa 17 dintre cele 20 de drone lansate de forțele ruse peste noapte.

Femeie care atinge poza unui soldat ucrainean la un memorial din Kiev pentru cei uciși în războiul declanșat de RusiaFoto: Francisco Seco / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 806 - LIVE pe HotNews.ro:

23:30Primul lot de obuze achiziționat de țările aliate în cadrul inițiativei conduse de Cehia ar trebui să ajungă în Ucraina în luna iunie, a declarat președintele ceh Petr Pavel pentru postul german de televiziune ARD.

Pavel a declarat în februarie că Praga a identificat 500.000 de obuze de 155 mm și 300.000 de obuze de 122 mm în afara Europei care ar putea fi cumpărate și trimise în Ucraina. (Kyiv Independent)

22:56Ucraina va primi trei sisteme de rachete HIMARS, furnizate de SUA și plătite de Germania

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunțat joi că aliații occidentali vor livra Ucrainei încă trei sisteme de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) pentru a le folosi în luptele împotriva Rusiei. „Provin din stocurile armatei americane și vor fi plătite de noi”, a declarat Pistorius după o întâlnire cu omologul său american Lloyd Austin, la Washington.

22:31Zelenski îl demite pe şeful SPP, după ce doi subordonaţi au fost acuzaţi de planificarea unor asasinate

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe şeful Administraţiei Securităţii Statului (echivalentul Serviciului de protecţie şi pază), la două zile după ce doi dintre membrii acesteia au fost acuzaţi de complot în vederea asasinării preşedintelui şi a şefilor serviciilor de securitate ucrainene.

21:57Carmen Iohannis, primită de Jill Biden: „Nu voi uita niciodată cum poporul român a primit refugiații din Ucraina”

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui României, a fost primită la Casa Albă de către Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, care i-a mulțumit pentru modul în care românii au primit refugiații din Ucraina sosiți în țară după declanșarea invaziei rusești.

Putin, noi amenințări nucleare. Cum a arătat Ziua Victoriei la Moscova

21:52Vizita lui Xi Jinping în Ungaria: „Convergență de opinii asupra ofensivei rusești”

După Paris și Belgrad, președintele chinez Xi Jinping a adus joi, în ultima etapă a turneului său european, un omagiu solidității legăturilor care leagă țara sa de Ungaria, cu o „cooperare economică înfloritoare și o convergență de opinii” asupra ofensivei rusești din Ucraina.

Beijingul și Budapesta sunt pe aceeași lungime de undă, pledând pentru o soluționare pașnică în Ucraina, rămânând în același timp aproape de Kremlin, scrie AFP.

20:38Putin avertizează că forțele nucleare ale Rusiei sunt întotdeauna pregătite de luptă

Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt „întotdeauna” pregătite de luptă, a subliniat joi Vladimir Putin în discursul său de celebrare a victoriei sovietice asupra lui Hitler, pe fondul tensiunilor legate de conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

Președintele rus a supervizat parada militară din 9 mai din Piața Roșie, piesa centrală a narațiunii Kremlinului care exaltă puterea țării. Au participat peste 9.000 de soldați, potrivit presei ruse, vehicule blindate, lansatoare de rachete și avioane de vânătoare.

19:30 Preşedinta Parlamentului European, în vizită la Kiev: UE trebuie să-şi ţină promisiunile, să-şi intensifice sprijinul

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a invitat joi Uniunea Europeană să furnizeze ajutorul promis Ucrainei şi să-şi „intensifice” şi mai mult sprijinul său împotriva invaziei ruse, în cadrul unei vizite la Kiev.

O dronă a parcurs o distanță record și a lovit o rafinărie Gazprom

18:11Ce a discutat Viktor Orban cu Zelenski la telefon, înainte de a-l primi în vizită pe preşedintele Chinei

Premierul ungar Viktor Orbán şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri o conversaţie telefonică, a declarat pentru agenţia MTI Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al lui Orban. Au fost trecute în revistă toate elementele importante ale relaţiilor dintre Ungaria şi Ucraina. Subiectul principal al negocierilor a fost problema războiului şi păcii, a precizat Havasi.

17:02 Zelenski l-a schimbat pe șeful forțelor care acționează în zona controlată de ruși. Este a doua înlocuire în numai șase luni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit, joi, pe comandantul forțelor speciale, a doua oară în jumătate de an când schimbă șeful unității care operează în teritoriile ocupate de Moscova. Demiterea colonelului Serhii Lupanciuk și numirea generalului de brigadă Oleksandr Trepak în locul său au fost anunțate prin două decrete publicate pe site-ul președinției, fără o motivare legată de aceste decizii.

16:10VIDEO O dronă a parcurs o distanță record și a lovit o rafinărie Gazprom din Bașchiria, anunță ucrainenii

O sursă din serviciile de informații de la Kiev a spus pentru Reuters că drona a lovit o unitate de procesare a petrolului din Bașchiria (cunoscută și sub numele de Republica Bașcortostan) după ce a zburat o distanță „record” de 1.500 de kilometri.

Zelenski l-a înlocuit pe comandantul forțelor speciale

15:46 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit joi pe fostul comandant-șef al armatei, popularul general Valeri Zalujnîi, ambasador al Kievului în Marea Britanie, o funcție diplomatică importantă, însă una care îl va duce în afara țării.

14:59Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat într-un interviu publicat joi de cotidianul Rzeczpospolita că are pregătit un „rucsac de urgenţă” în caz de situaţie neprevăzută sau de război şi şi-a încurajat concetăţenii să facă acelaşi lucru.

14:41 Rusia a pus sub acuzare doi distribuitori de film din cauza difuzării serialului american „Supergirl”

Doi distribuitori online de filme din Rusia, dintre care unul deținut de compania Yandex listată pe bursa americană, au fost puși sub acuzare de Moscova pentru încălcarea legii privind așa-zisa „propagandă LGBT” prin difuzarea serialului american „Supergirl”.

14:26 Zelenski l-a demis pe colonelul Serhii Lupanchuk de la comanda Forțelor de Operațiuni Speciale (SOF) ale armatei ucrainene, potrivit unui decret prezidențial publicat joi, scrie Kyiv Independent.

Un alt decret a anunțat că generalul de brigadă Oleksandr Trepak este noul comandant al SOF.

Zelenski a început o campanie de schimbări la vârful armatei în februarie, când l-a schimbat pe comandantul-șef al Valerii Zalujnîi. Alte schimbări importante au fost anunțate în aprilie, când au fost numiți noi șefi la comanda forțelor operaționale din sud, est și respectiv vest.

Câștiguri tactice minore pentru ruși în aprilie - evaluarea britanică

13:55 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „În aprilie 2024, atacurile rusești s-au intensificat în estul Ucrainei, numărul lor crescând cu 17%. Din total, peste trei sferturi au fost în zonele de front din Avdiivka, Ceasiv Iar și Marinka.
  • Atacurile din apropierea Ceasiv Iar au crescut cu 200% în aprilie față de martie. Este aproape sigur o reflectare a noilor încercări ale Rusiei de a obține controlul orașului, aflat într-o zonă înaltă la vest de Bahmut.
  • În ciuda creșterii substanțiale a numărului de atacuri pe această axă, Rusia a obținut doar câteva câștiguri tactice minore în zonă de-a lungul lunii aprilie și aproape sigur a suferit pierderi mari.”

13:37 Drone lansate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au lovit două depozite de petrol din apropierea orașului Anapa, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, provocând incendii de proporții, a declarat joi o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene pentru Reuters.

Sursa a spus că depozitele de petrol erau folosite ca puncte de transbordare pentru a furniza combustibil trupelor rusești din Crimeea . „SBU va continua să reducă potențialul economic și logistic al Rusiei pentru a purta un război”, a declarat sursa.

Ucraina își dublează azi importurile de electricitate

13:29 Ucraina intenţionează să dubleze joi importurile de electricitate, după un puternic atac rusesc asupra sistemului energetic al ţării, a anunţat Ministerul Energiei.

Importurile ar urma să crească la 16.699 megawaţi-oră (MWh), faţă de 7.600 Mwh miercuri, a informat pe Telegram Ministerul ucrainean al Energiei.

Instituţia a precizat: „Astăzi, la solicitarea Ucrainei, a fost deja efectuată furnizarea de energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia”. (Reuters via Agerpres)

13:06 Un singur tanc la parada de la Moscova, invitați din Laos și Cuba, dar nu din Occident: Putin admite „vremurile dificile”.

Parada de „Ziua Victoriei” din capitala Rusiei s-a desfășurat și anul acesta sub constrângerile războiului. Un singur tanc T34 a defilat, alături de alte vehicule militare, potrivit Sky News, în vreme ce criza din relațiile cu Occidentul a impus o selecție extremă a invitaților.

12:51FOTOGALERIE Parada de la Moscova: Armata rusă a venit cu un T-34, nu au lipsit rachetele strategice, iar Șoigu a mers prin ploaia rece într-o decapotabilă

11:38Ţările NATO ar trebui să convină la următorul lor summit de la Washington asupra unei ţinte de 2,5% din PIB pentru apărare, consideră ministrul de externe britanic David Cameron, conform extraselor dintr-un discurs pe care îl va susţine joi şeful diplomaţiei britanice.

Parlamentul ucrainean a demis un vicepremier și un ministru

11:26 Parlamentul Ucrainei l-a demis și pe ministrul agriculturii Mykola Solsky, care și-a înaintat demisia la sfârșitul lunii aprilie, în condițiile în care este anchetat pentru achiziția unui teren al statului, a anunțat pe Telegram deputatul Yaroslav Zheleznyak, potrivit Reuters.

Solsky, 44 de ani, a fost în centrul eforturilor ucrainene de a ține în viață sectorul cerealelor, în condițiile problemelor de export prin porturile de la Marea Neagră, a câmpurilor agricole afectate de mine și a terenurilor care au ajuns să fie ocupate de ruși.

10:51 Parlamentul ucrainean a votat joi pentru demiterea vicepremierului Oleksandr Kubrakov, o figură-cheie a guvernului care a supervizat eforturile de reconstrucție din timpul războiului și a condus eforturile de a înființa o rută maritimă vitală pe Marea Neagră, a anunțat deputatul ucrainean Yaroslav Zheleznyak pe Telegram.

Demiterea vine în contextul în care există planuri de a diviza puternicul său minister al infrastructurii în două portofolii guvernamentale separate. Nu este clar la acest moment cine îl va înlocui, notează Reuters.

Putin, de Ziua Victoriei: Nu vom permite nimănui să ne amenințe

10:02 VIDEO Vladimir Putin, avertisment de „Ziua Victoriei”: „Nu vom permite nimănui să ne amenințe”

Rusia sărbătorește joi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează în Ucraina.

09:37 VIDEO Atac masiv în Rusia într-un moment de sărbătoare. Oameni răniți în Belgorod, depozit de carburant lovit în Krasnodar

09:13 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1.300, 11 tancuri, 35 alte blindate de luptă, 23 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 69 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

Ucrainenii au lovit orașul Belgorod din Rusia

08:46 Un atac aerian ucrainean asupra regiunii ruse Belgorod a rănit opt persoane și a avariat zeci de locuințe și mașini, a declarat joi guvernatorul regiunii de la granița cu Ucraina. Printre răniți se află o fetiță de 11 ani care a fost transportată la spital, a afirmat Viaceslav Gladkov pe Telegram.

Aproximativ 34 de apartamente din 19 clădiri au fost avariate, precum și 36 de mașini în orașul Belgorod, centrul administrativ al regiunii, a adăugat Gladkov.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 15 rachete lansate de sistemul RM-70 Vampir și o dronă deasupra regiunii, a afirmat Ministerul rus al Apărării. De asemenea, trei drone au fost doborâte deasupra regiunii ruse Kursk și două deasupra regiunii Briansk, a spus acesta pe Telegram. Toate regiunile menționate sunt la granița cu Ucraina. (Reuters)

Pe rețelele de socializare au fost postate numeroase clipuri cu incendii și nori de fum în orașul Belgorod.

Iohannis: România va ajuta Ucraina atât timp cât va fi nevoie

08:23Va trimite Bulgaria sisteme antirachetă în Ucraina? Premierul interimar Dimitar Glavcev a anunțat că „Bulgaria va continua să sprijine ferm Ucraina”, în cadrul unei videoconferințe telefonice pe care a avut-o cu premierul ucrainean Denas Şmîhal.

Bulgaria are sisteme de rachete S-300 și S-200 Vega, care pot fi folosite și în Ucraina. Bulgaria a trimis deja rachete defecte pentru sistemele de rachete antiaeriene S-300.

08:14 Klaus Iohannis a primit „Oscarul Washingtonului”: România este conştientă de „rolul cheie" pe care îl are în a ajuta Ucraina / Suntem un exemplu în multe domenii în Europa Centrală și de Est.

Iohannis a spus că toate aceste eforturi „continuă, atât timp cât este nevoie", pentru că România este conştientă de „rolul cheie" pe care îl are în a ajuta Ucraina să obţină victoria şi pacea, „să reuşească economic şi să se integreze în Uniunea Europeană".

Incendiu la un depozit de combustibili din Rusia după un atac cu drone

07:42 Armata ucraineană a transmis că azi-noapte „inamicul a atacat cu 20 de drone de atac de tip Shahed lansate de la Capul Chauda din Crimeea”. „Ca urmare a operațiunilor de luptă, 17 UAV de atac au fost distruse în regiunea Odesa”, potrivit ucrainenilor.

07:31 Incendiu și daune la un depozit de combustibili din regiunea rusă Krasnodar după un atac ucrainean cu drone, potrivit autorităților locale.

Circa șase drone au fost distruse și resturi au picat pe rafinăria de lângă satul Yurovka, a spus adminsitrația de criză a regiunii, pe Telegram. „Mai multe rezervoare au suferit daune”, a spus aceasta, adăugând că nimeni nu a fost rănit în atac. (Reuters)

Pe rețelele de socializare au apărut clipuri neverificate ce arată un incendiu de proporții.

Șeful Pentagonului: Prea devreme pentru a se vedea efectele ajutorului SUA

06:15 Rusia: Întrevedere a preşedintelui Putin cu premierul armean după luni de tensiuni. Armenia, un aliat tradiţional al Rusiei, pune sub semnul întrebării legăturile cu Moscova de luni de zile, după ce o forţă rusă de menţinere a păcii nu a intervenit în timpul unei ofensive a Azerbaidjanului la Nagorno-Karabah, anul trecut.

01:16 Dacă Rusia nu pierde, Europa va trebui să se pregătească pentru mai multe războaie, avertizează Kosovo. Donika Gervalla-Schwarz, şefa diplomaţiei kosovare, a transmis că sprijinul tinerei sale națiuni pentru Ucraina este necondiționat - în ciuda faptului că Kievul nu a recunoscut independența Kosovo.

00:20Prea devreme pentru a se vedea deja efectele ajutorului american pe frontul din Ucraina, spune șeful Pentagonului. „Este nevoie de timp pentru a desfășura unele dintre aceste capacități”, a declarat Lloyd Austin în fața unei subcomisii pentru Apărare din Senatul SUA.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Preşedintele Cehiei remarcă un „paradox istoric”, în discursul de Ziua Victoriei în Europa: Fosta Germanie nazistă învinsă a devenit o ţară democratică, angajată în favoarea păcii şi a stabilităţii în Europa. Iar Rusia a ajuns invadatoare.
  • Rada ucraineană a adoptat proiectul de lege care dă undă verde mobilizării unor deţinuţi în armată. Parlamentul de la Kiev a adoptat miercuri un proiect de lege care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii.
  • Anunț major al premierului Lituaniei: Suntem pregătiți să trimitem soldați în Ucraina, pentru misiuni de antrenament. Ingrida Šimonytė a spus că are aprobarea parlamentului.
  • Manevre nucleare, amenințări către Franța și Marea Britanie, avertisment pentru NATO: Rusia ridică tonul în conflictul cu Occidentul. Maria Zaharova a subliniat că eventuala sosire a militarilor francezi în Ucraina îi va transforma pe aceștia în ținte legitime ale Moscovei, în vreme ce purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat că o intervenție directă a NATO în război ar fi foarte periculoasă.
  • Forțele ruse au preluat controlul satului Kyslivka din regiunea ucraineană Harkov și a satului Novokalynove din regiunea Donețk, a transmis miercuri Ministerul rus al Apărării.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe Viktor Orban la summitul pentru pace din Elveția în timpul unei discuții telefonice. „Poziția Ungariei este importantă pentru noi”.
  • Marea Britanie îl va expulza pe atașatul militar al ambasadei Rusiei, va retrage statutul diplomatic al unor proprietăți și va limita durata de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi.
  • Ambasadorii statelor UE la Bruxelles au convenit adoptarea unui act normativ prin care profiturile generate de către bunurile deținute de banca centrală a Rusiei, înghețate după începerea războiului din Ucraina, să poată fi direcționate pentru finanțarea apărării ucrainene, a anunțat guvernul belgian.
  • Republica Moldova este o ţintă constantă a atacurilor ruseşti asupra infrastructurii, nu doar a televiziunii publice, ci şi a serviciului poştal şi a instituţiilor guvernamentale, acestea fiind vizate în mod regulat de hackeri, pe care experţii îi asociază Rusiei, a declarat ministrul de externe moldovean Mihai Popşoi.
  • Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus. Ambasada Rusiei s-a plâns că nu a primit „nicio informație” din partea autorităților poloneze cu privire la reținerea militarului rus.

---------------