Mai marii urbei au fost contactati telefonic de unul dintre redactorii GAZETEI, care s-a recomandat Traian Avarvarei si care suna din partea unui cunoscut. Actorul nostru trebuia sa ajunga in cateva minute la Bacau si era dornic sa se intalneasca cu directorul, presedintele sau deputatul X. Pentru acestia avea un mielut, niste vinisor de tara si cateva oua proaspete.

Mielul era proaspat taiat, iar cel care primea “ploconul” trebuia sa aiba grija cum il manipuleaza, sa nu murdareasca cu sange biroul de stab.

Farmaciile pot astepta

Oana Chelaru, presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Traian Avarvarei a sunat din partea unui medic de familie. Chelaru accepta fara nici o ezitare carnita de miel, vinul si ouale. Rade suav la fiecare propozitie, iar vocea ii devine blajin-satisfacuta. “Nu-i mare lucru, e vorba de un miel, un vinisor, niste oua proaspete de tara”. “Ha-ha-ha.

Aveti mobil?” “Nu am.” “Sa aveti niste folii de plastic, e cu sange mielul. si un bidon, 20-25 de litri, pentru vin. Cu ouale e mai simplu”. “Daca ati veni intr-o ora, o ora jumatate, eu zic ca mai sunt la birou.” Chelaru nu vrea sa lase sa-i scape ocazia si-si ia masuri de precautie, in caz ca nu ajung la timp la sediul CJAS.

“Incerc sa ma organizez si eu pana ajungeti si zic sa ne intalnim aicea, la birou. Daca nu sunt eu, las vorba la soferul meu. Da? Nelu Moraru il cheama si il las pe el responsabil”. Evident incantata, sefa CJAS inchide multumind. S-a asigurat de Paste.

Bogdaproste

Neculai Lupu, presedintele Consiliului Judetean Din partea unui primar din zona Moinesti: “Am un mielusor, un vinulet. Mi-a spus sa vin, sa vi-l las acolo” “Un vin bun.” “Nu-i obligatoriu. Luati legatura cu soferul meu, cand ajungeti in Bacau. Ma cheama Lupu, da’ eu miel nu mananc. Bogdaproste, pana una alta” “Ne trebuie un bidon. 20-25 de litri.

si celofan. Sa traiti.” Dom’ presedinte a fost ceva mai rezonabil. A zis si bogdaproste. A ras scurt, ca un om care primeste o veste buna. Dumitru Popa, secretar general al Primariei Bacau “Ajung si am ceva pentru d-voastra. Este vorba de niste mici atentii. “…. Aaa… Dar mai devreme de patru n-avem cum. Atunci ne sunam cu telefonul si va spun unde”.

“Canistre sa aveti, ca am luat de la cineva din sat si trebuie sa le duc inapoi, si folie, ca e taiat mielul, il am in portbagaj si sa nu murdarim”. Nici secretarul Primariei n-a pus prea multe intrebari. Statea doar prost cu timpul, dar a promis ca rezolva problema.

De care o fi

Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert “De la o firma care a fost recent la expozitie, atunci cu targul, stiti c-am discutat…” “ Vreau sa stiu daca aveti niste sacose, ceva, ca vin si eu cu un mielusor, m-ati ajutat, ati fost domn…” “Unde sa vin?” “La Camera.

” “Vin? Rosu sau alb? Mi-a adus cineva de la manastire… domle, unu rosu. Va garantez ca n-ati baut asa ceva” “Orice este, numai bun sa fie”. Simpatic ca intotdeauna domnu’ Simovici. Baiat de comitet care n-ar refuza un vinut. Mai ales daca este moca.

Nistor a plecat dupa plocon

Vasile Nistor, deputat al PD Din partea unui cunoscut de prin Comanesti. In buna traditie romaneasca, un mielusor, o chestie. “Ba, fratilor ! Eu vin la Comanesti, dupa amiaza. Astazi v-ati apucat de taiat, chiar astazi? Trebuia miercuri, joi… Dar lasa ca vin eu la voi, la Comanesti. Ne intalnim”. “Un vinulet adus de la popi, n-ati baut asa ceva niciodata.” “Bun.

Dupa amiaza il gustam”. Of, nea deputatu’, iar ati dat cu stangul in dreptul. Tocmai la Comanesti, pentru niste vin si carne de miel? In goana mare, fuguta, cand ati auzit ca este rost de procopseala? Nu ne mira. Este clar ca doar atata ati invatat dupa ce ati tocit bancile Parlamentului: sa dormiti pe dumneavoastra si sa va umpleti traista. Somn usor ! Rezolvam noi

Ioan Melinte, Directia Agricola Din partea unui primar din judet: “Am un mielusor, un vinulet. O mica atentie, nu-i mult, dar ati fost domn cu noi…” “Ma gasiti la Directie. Cand ajungeti la Bacau… va sun eu”. “Sa pregatiti niste folie… Damigeana, stam prost cu chestiile astea”. “Da, sigur, gasim noi. Dati un telefon si rezolvam”.

Cuminte ca mielul lui Melinte. Asa, domnu’ director, vine baiatu’ cu ploconu’. Saru-mana pentru ca m-ati ajutat. De Craciun vin cu porcul.

Emil Lemnaru, primar Onesti “Va sun din partea unui domn pe care l-ati ajutat cu niste lucrari. Va aduce ceva de Paste, un mielusor, un vinisor” “Nu-nu-nu” “Va roaga frumos… Avem un vinulet de la manastire. Buuuun”. “Beti-l sanatos dumneavoastra sau aduceti-l la mine, sa-l dau eu la saraci.

” “Aveti un bidon, o damigeana, ca stam mai rau cu lucrurile astea…” “N-am, dar ada matale intr-un bidon de cate kile vrei, ca ti-l dau eu inapoi”. Primarul onestean a fost, este drept, ceva mai circumspect. S-a lasat convins doar cu precizarea ca o face pentru cei saraci. Asa o fi.

Nu, nu, nu!

Constantin Radulescu, primar Asau. Traian Avarvarei suna chipurile la recomandarea unei cunostinte comune cu care edilul ar avea ceva afaceri: “Persoana vrea sa va multumeasca si, in buna noastra traditie, m-a insarcinat sa va ofer cateva atentii, un mielusel, un vinulet.” “Nu va deranjati, Rezolvam orice, dar nu asa. Daca incercati ceva, nu mai facem nimic. Nu ca-s sfant.

Sfant nu este nimeni”. Avarvarei incearca sa-l convinga in continuare pe primar sa accepte obolul, Radulescu refuza: “Stati cuminti, rezolvam problema asa cum am vorbit, ca doar nu dau de la mine”. Un primar ceva mai corect. Nu a acceptat plocolnul, dar a subliniat ca afacerea va fi rezolvata. Nu ne indoim. Pareti om de cuvant.

Vasile Botomei, candidat la functia de primar din partea PNTcd. Traian Avarvarei se recomanda ca fiind un cetatean de pe strada Republicii: “Va doresc mult succes in campanie. si pentru ca va apreciez, vreau sa trec pe la d-voastra pentru a va oferi cateva atentii, asa ca de Paste, un miel, un vin…”. “A, sa va dau bani pe ele?”.

“Nu, nu, din respect pentru dumneavoastra”. “Veniti sa ne cunoastem la magazinul meu”. “Sa aveti o damigeana si ceva de plastic, sa nu patam, pentru ca mielul este taiat”. “Veniti sa ne cunoastem si vedem noi”. Botomei a parut surprins ca are un simpatizant care vrea sa-i ofere o atentie. A ras cu destula pofta cand a aflat ca are de primit ceva.

De bucurie, de uimire ? Repede, ca se strica mielul Florin Velisar, director Directia Sanitar Veterinara Bacau. Avarvarei s-a declarat insarcinat de un medic veterinar din zona Corbasca pentru a aduce ofranda. Velisar a devenit brusc ingrijorat de starea mielului. “Hai, ca mielul trebuie bagat la rece. Cand ajungi in oras, langa stadion, acolo am clinica”.

seful DSV da indicatii precise unde trebuie depozitate produsele. “Vinul, rosu sau alb ?”. “Rosu”. “A, da, asta trebuie tras. Vezi ca am un bidon de 20 de litri la birou. si inca ceva, sa-mi lasi numele ca vreau sa stiu cine ma iubeste”. Rade. Final de dialog. GAZETA va iubeste, domnu’ derector.

Ana Marchis, inspector general adjunct, Inspectoratul Judetean scolar: Inspectorul era in Bucuresti, dar vocea a capatat inflexiuni dulci cand a auzit ca un domn de la Valea Seaca pe care l-a ajutat intr-o problema sare cu mielul, vinul si outele. “Sa va dau numarul baiatului meu si luati legatura cu el”.

A repetat de trei ori numarul odraslei, pentru a fi sigura ca pachetul ajunge la destinatie. Sa ajungem inspectori scolari, sa rezolvam contestatii si repartizari, sa avem prieteni pe la tara de unde vin bunatatile. Lectia ramane deschisa.

Dragos Benea, viceprimar Bacau. “Nu, multumesc. Nu am nevoie. Sa dea domnul primar de care spuneti la niste saraci”. Unul dintre putinii care au fost categorici. Nu, nu are nevoie. Intr-adevar, o surpriza. Una placuta. Acestia sunt cativa dintre cei care ne conduc.

Iubitori de mici sau mari atentii, persoane care, desi castiga bine sau chiar foarte bine, nu fac nazuri cand aud ca li se ofera ceva gratis. Incercarea noastra demonstreaza ca sunt obisnuiti cu astfel de atentii, ca totul merge pe dat dreptul, desi stimabilii pozeaza in societate ca niste oameni cu constiinta impacata. Dar nu sunt.

Iar gustul amar al acestor convorbiri am vrut sa fie cunoscut si de cititori. De oamenii simpli, carora nu are cine sa le ofere atentii si care, din putinul lor, abia incropesc o masa de Pasti. Din munca lor.

Dansul continua

In trompeta locala a acestui partid a aparut un ditamai materialul in care li se explica bacauanilor ca, de fapt, ei au vrut sa puna gheara pe miel doar ca sa-l dea la saraci. Ca ei n-au nevoie. Asta e varianta lor. Varianta noastra, care poate fi verificata de orice bacauan, cu sau fara functie de conducere, e cea de mai sus. Fiecare conversatie telefonica a fost inregistrata.

Pentru detalii, redactia GAZETA fixeaza program de auditii intre orele 15 si 16, miercuri pana vineri. Atunci, Toma Necredinciosul poate audia inregistrarile noastre. Astfel, va descoperi singur cat de … cu foamea-n glanda e Oana Chelaru, cat de insetat este Doru Simovici, cat de atent la sanatatea mielului e Florin Velisar.

Deputatul Nistor, auzind de plocon, a si plecat la Comanesti sa-si ridice “dreptul”. Dumitru Popa a fixat rapid o ora. Ati “muscat-o”, domnilor! Ati demonstrat ca acceptati cu mare bucurie sa primiti ceva, orice, numai “moca” sa fie. La salariile pe care le aveti, ati dat fericiti din coada cand ati auzit ca veti primi un miel.

Bine macar ca unii au zis bogdaproste!