La Bacau se poate orice. Se incalca legea grosolan. Pe nimeni nu intereseaza. Subprefectul Gabriel Vlase, totodata sef al staff-ului electoral al PSD, lanseaza candidati in cursa electorala fara nici o jena. A fost la Garleni, dupa cum ne spune ziarul Desteptarea. Incalcand legea.

GAZETA a cerut ajutorul partidelor din opozitie, dar suflarea trompetei electorale este, pentru acestea, mai de succes decat respectarea legii.

Cu 50 de zile inainte de inceperea campaniei electorale, suprefectul Gabriel Vlase trebuia sa spuna adio postului caldut pe care l-a ocupat in acest mandat. Asa spune legea electorala. Potrivit Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, art.

114, prefectii si subprefectii nu pot candida si nu pot participa la actiunile din campania electorala, sub sanctiunea demiterii din functie, decat in situatia in care demisioneaza cu cel putin 50 de zile inaintea alegerilor locale.

Acest lucru nu s-a intamplat, Vlase demonstrand cu varf si indesat ca se poate sa ai doua palarii: functionar public, platit de populatie si coordonator de campanie electorala. La el functioneaza proverbul "… cu sufletul in rai".

GAZETA a atras atentia, in repetate randuri, tuturor celor care trebuiau sa se autosesizeze, publicand mai multe materiale in care s-a explicat cu lux de amanunte de ce Gabriel Vlase este in incompatibilitate. Dar cum cainii latra si ursul merge, Vlase si-a vazut nestingherit de treaba, folosindu-si neuronii pentru a face campanie partidului aflat inca la putere.

Fara nici o remuscare, convins ca traieste in tara lui Papura Voda unde nimeni nu ii va cere vreodata socoteala, subprefectul de Bacau s-a deplasat in teritoriu sa unga ca mare vataf de primarie un membru din rural. Actiunea a avut loc la Garleni, sambata, 15 mai, unde, la bratul primarului Dumitru Sechelariu, Vlase i-a taiat panglica lui Emil Caraban. Manevra a fost cat se poate de gresita.

Din aceeasi cauza a fost mazilit subprefectul din Arad si urmeaza sa isi piarda functia prefectul si subprefectul din Maramures. BEC a respins contestatia subprefectului Florin Remetan privind decizia BEJ Arad de a sesiza Guvernul pentru demiterea acestuia. Majoritatea membrilor BEC au hotarat ca subprefectul se face vinovat de incalcarea prevederilor legii.

Colegii de la "Buna Ziua, Ardeal" si cei de la GAZETA de Maramures au avut grija sa ii puna la zid. Asta pentru ca in judetele mentionate mai exista o bruma de dreptate. Nu si la noi, unde nici macar opozitia nu a plescait.

Cine sa va creada?

GAZETA a contactat telefonic intreaga suflare din opozitie, cerandu-le sa intervina. Nu au vrut sa se trezeasca din somn. Toti s-au lansat in promisiuni si dupa ce ne-au explicat ca "bai, Ramona, aici face fiecare ce-i taie capul", au dat din umeri: "ce vrei, acum?". Doar respectarea legii. Nimic altceva.

In aceasta oala incap cat se poate de bine atat cei din PRM, PNL, PD, ce a mai ramas din PNTCD, cat si PUR Bacau. Au fost contactati telefonic deputatul PNL Valeriu Gheorghe, care chiar ne-a explicat pe la ce ora va ajunge la redactia noastra faxul-proba de sustinere, cerand in schimb hartia prin care noi am sesizat organele abilitate ale statului. A uitat poate sa spuna ziua.

Credem ca se gandea la Joi dupa Miercurea Ciuc.

Adrian Iordache, membru al staff-ului PNL, si-a aratat si el consideratia. Telefonic. Sa nu transpire, apasand butonul de la fax. Sa fie de vina afacerile tete-a-tete cu PSD, domnule Iordache?

Liviu Miroseanu, presedintele filialei municipale a PD, capul campaniei electorale a democratilor bacauani, a fost si el, teoretic, de acord. Nu si practic. Poate nu am reusit sa intram in gratiile deputatului Vasile Nistor, desi aici nu se pune problema cine pe cine place. Legea e lege, chiar daca GAZETA v-a calcat si va va calca pe bataturi.

Aurel Damian, vicepresedintele PRM la nivel de judet, nu a iesit din tiparul colegilor de opozitie. Chiar daca a promis ca sustinerea actiunii incepute de GAZETA va fi prioritatea, candidatul la Primarie a uitat sa-si puna in practica promisiunea.

Romeo Stavarache, presedintele filialei PUR Bacau, este, poate, singurul care ar trebui iertat. La ora la care i-am cerut sa intre in priza, umanistul se afla la Arad. Poate vroia sa se convinga de faptul ca subprefectul de acolo chiar a fost demis.

Stefan Talamba, presedintele filialei judetene a PNTCD, a fost, de asemenea, contactat de noi. Ca si ceilalti de opozitie, Talamba a promis sprijin. A uitat sa precizeze, ora, ziua si deceniul.

Cu jalba in protap

Pana acum, prea putini au reusit sa convinga ca sunt, intr-adevar, opozitie, scris intr-un singur cuvant. ACUM era momentul, stimabililor. Gabriel Oprea, ministrul delegat pentru Administratia Publica trebuia sa auda ca existati. Pe masa lui trebuia sa ajunga sesizarea voastra. GAZETA v-a luat-o inainte.

Am trimis sesizari catre Biroul Electoral Judetean (BEJ) Bacau, in atentia presedintelui de aici, cat si ministrului mentionat mai sus. Se pare ca cel din urma a trimis o echipa la Bacau, pentru a verifica corectitudinea informatiilor date de noi. Putem doar sa presupunem ca se va face dreptate iar Gabriel Vlase va fi demis. Se presupune ca ancheta va fi finalizata la inceputul acestei saptamani.

Nu! Nu! Nu!

Subprefectul Gabriel Vlase sustine de fiecare data ca nu incalca in nici un fel Legea 67/25 martie 2004. "Nu ma aflu in nici o incompatibilitate. Nu incalc legea pentru ca nu candidez si nici nu particip la actiuni cu caracter electoral", sustinea Vlase in urma cu cateva saptamani. Adevarat. Vlase nu a incalcat legea. Doar dintr-un punct de vedere: acela ca nu este candidat.

In rest, daca domnia sa considera ca participarea la lansari de candidati ai PSD nu reprezinta implicare in campania electorala atunci e grav. Gabriel Vlase nu mai stie sa citeasca asa cum trebuie sau citeste numai ceea ce il intereseaza dintr-un act normativ.

De altfel, chiar daca nu se intampla "nenorocirea" de a participa la acea lansare buclucasa, reamintim faptul ca subprefectul Vlase tot se afla in incompatibilitate. Asa cum am afirmat in editiile noastre anterioare, Gabriel Vlase ocupa functia de presedinte executiv al partidului cu atributii organizatorice in campania electorala din acest an.

Acest fapt a fost subliniat in repetate randuri in presa locala, citat fiind chiar cel care a luat aceasta decizie la nivel local, in speta Viorel Hrebenciuc, presedintele PSD Bacau, vicepresedintele PSD la nivel national si vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Care-i problema?

Gabriel Vlase nu prea comenteaza sesizarile noastre din ultima perioada. Pare ca nici nu-l intereseaza faptul ca s-a gasit cineva sa ceara respectarea legilor. Singurul care a avut ceva de spus in legatura cu cererea noastra a fost chiar tatal sau, coregraful Petrica Vlase. "De ce tot cereti demisia fiului meu? Ati putea sa imi fiti copii.

Stiti ca de un an de zile prefectul Mardare are probleme in familie? Cine trebuia sa conduca Prefectura in tot acest timp?". Mentionam ca, in toata aceasta perioada, nu s-a simtit lipsa mainii forte a prefectului. Poate doar cand a inchis ochii in cazul incompatibilitatii lui Gabriel Vlase. Si apoi, care este legatura dintre problemele cuiva si incompatibilitatea lui Vlase?

Liniste de mormant in curtea opozitiei

Absolut toti contracandidatii lui Sechelariu se bat cu caramida in piept ca edilul trebuie schimbat, ca PSD fura, ca una, ca alta. Dar atunci cand aveau posibilitatea sa faca efectiv ceva, toti au spalat putina. Si cate alte nereguli erau de semnalat! Ca Vlase face campanie, desi nu are voie, deci trebuie scos din joc.

Ca Dragos Benea, viceprimarul, merge la lansari cu masina Consiliului Local, adica isi scoate la defilare candidatii din comune pe banii nostri, lucru cu care nimeni nu este de acord. Sa amintim aici doar traseul de la Parincea. Sau cel de la Faraoani. Desi lista e mai lunga. Cu toate acestea, nimeni nu s-a sinchisit sa depuna vreo plangere la BEJ.

Ba mai mult, PSD a fost cel care a avut ceva de comentat vizavi de masinile folosite in campanie de democratul Mihai Banu. In conditiile in care nimeni nu sustine actiunea inceputa de noi, putem doar presupune ca barfele de culise au un sambure de adevar.

Nu o data, cei ce se invart in cercuri inalte au sustinut ca majoritatea contracandidatilor sunt tinuti la "respect" cu diverse lucruri. Ca in Securitatea de ieri.

"Suprefectul, ca reoprezentant al Guvernului in teritoriu, este garantul legii. El trebuie sa vegheze la respectarea legilor, sa fie un expemplu", a declarat Gabriel Oprea, ministru delegat pentru Administratia Publica.

Anomalii electorale

Incompatibilitatea lui Vlase nu este singura de pe lista cu care a ales sa defileze PSD. Cei pe care si i-ar dori partidul de la guvernamant sa fie pe scaunele din Consiliul Local sau din Consiliul Judetean nu pot participa la alegeri, conform Legii 161/ 19 aprilie 2003.

Legea privind prevenirea si sanctionarea coruptiei spune clar: "Functionarul public poate candida pentru o functie eligibila sau poate fi numit intr-o functie de demnitate publica. Raportul functionarului public se suspenda:

a) pe durata campaniei electorale, pana in ziua ulterioara alegerilor, daca nu este ales;

b) pana la incetarea functiei eligibile sau a functiei de demnitate publica, in cazul in care functionarul public a fost ales sau numit", se precizeaza in articolul 97.

Dar daca subprefectul se face ca ploua, de ce sa nu ii urmeze exemplul si colegii sai de partid? Chiar daca ocupa functii de conducere in institutii publice, unii pretendenti la fotoliul de consilier judetean nu sunt deloc incomodati de acest lucru. De exemplu, candidatul nr.

3 la fotoliul de consilier judetean este nimeni alta decat Elena Sova Gatu, directorul Directiei Sociale din subordinea Primarie Bacau. La fel si Oana Chelaru, presedinta Casei Judeteane de Asigurari de Sanatate ocupa un confortabil loc 5 in aceeasi lista. Eligibil, fara indoiala. Pe lista pentru Consiliul Local, pe locul 5 este Livia Sibisteanu, inspector scolar general adjunct.

Dar aceasta functie nu a impiedicat-o sa ocupe fotoliul de piele rezervat la sedintele CL din acest mandat. Pe locul 6 este Rodica Padureanu, sef peste perosanele cu dizabilitati din intreg judetul.

Si daca nici aceasta situatie nu va sare in ochi, atunci ce mai spuneti de faptul ca pe locul 9 se afla insusi Ion Butucaru, directorul general al Primariei Bacau? Desi aceste situatii par a fi in contradictie cu legea electorala si legea anticoruptie, in mod sigur s-a gasit deja o portita legala pentru ca distinsele doamne sa fie salutate pe viitor cu "saru mana, doamna consilier".

Anomaliile de pe liste nu se opresc aici. Pe locul 4 pe lista pentru Consiliul Judetean se afla Cristian Vintila. Pe locul 6 este Dumitru Bontas, cunoscuta figura a Universitatii George Bacovia. Pe locul 7, decanul de varsta si aplaudacul cel mai frenetic al lui Viorel Hrebenciuc, Nicolai Ciocan. Pe locurile 9 si 10 sunt doi lideri sindicali, Marian Ion si Georghe Huluta.

Pe 11, loc eligibil, sta binecunoscutul traseist politic Ionel Floriu. Acesta si-a dat demisia din PD, sustinand ca va ramane independent. Pana la proba contrarie. Pe locul 16 il regasim pe simpaticul Andrei Paraschivescu, fiul lui tata… si profesor la Universitatea George Bacovia.