Membrii clanului Buricea au stat la pinda de ziaristi, in fata redactiei "Obiectiv", apoi l-au urmarit pe Titi Sgircitu si l-au amenintat cu moartea - in ambele cazuri, Politia a ridicat din umeri, pe motiv ca cetatenii respectivi n-au comis, inca, nici o infractiune.

Un "locotenent" al lui Buricea a fost batut de "tovarasii" lui "Canaru'", pina a recunoscut totul despre asasinatul comis in Radu Negru, si dus la Politie, de "baietii" lui "Romica" Bogateanu - oamenii legii au tras cite o amenda batausilor, pentru tulburarea linistii publice.

Cu jumatate de ora inainte de a fi ucis, "Canaru'" a fost abordat de un judiciarist, care l-a sfatuit sa nu se puna rau cu fratii Buricea, fiindca ar putea pati ceva neplacut.

Misterul care invaluie imprejurarile crimei din Radu Negru si mai ales motivele asasinatului mafiot comis in plina strada, de executantii fratilor Buricea - se adinceste.

Dupa ce s-a dus la Politie si a cerut sa se faca dreptate, pentru a nu se ajunge la inca o crima, "Romica" Bogateanu, liderul gruparii "Catali" si totodata nasul lui Marius Ilie, zis "Canaru'", cel care a fost omorit cu sabiile, vinerea trecuta, pe Str. Sebesului, a ordonat "zdrahonilor" sai sa faca munca de detectiv si sa adune informatii despre circumstantele si, mai mult, despre toti cei care au participat la executarea finului sau.

Joi seara, in timp ce un locotenent al sau era snopit in bataie de interlopii din Varsatura si, printre scatoalce, recunostea ca pe "Canaru'" l-au omorit 4, si nu 2 insi, dupa cum sustin Politia si Parchetul, Costica Buricea statea la pinda in fata redactiei "Obiectiv" si il indica "locotenentilor" sai pe redactorul care si-a permis sa scrie despre crima de pe Sebesului.

Si a doua zi, adica ieri, Buricea si-a facut drum pe Republicii si, intimplator, s-a oprit in fata redactiei cotidianului nostru, pentru a discuta, pret de jumatate de ora, un un cunoscut.

Referitor la "vizitele" absolut intimplatoare ale lui Buricea, cunoscute sub numele de "pinde", Politia a ridicat din umeri, specificind ca cetateanul Costica Buricea si acolitii sai nu au comis nici o ilegalitate prin faptul ca stau zilnic, zeci de minute, sa studieze miscarile jurnalistilor.

In schimb, oamenii legii mediatizeaza rezultatele incredibile ale raziilor, in urma carora zeci de "persoane au fost sanctionate contraventional, deoarece nu isi justificau prezenta in zona".

Politia pune asasinatul pe seama unui conflict spontan, insa surse autorizate ne-au precizat ca finul lui Bogateanu fusese amenintat in repetate rinduri de fratii Buricea si chiar fusese pus in garda de un doi sefi de servicii din cadrul IPJ ca n-o mai duce mult, fiindca i-a deranjat pe sefii clanului din Radu Negru.

Aceleasi surse ne-au declarat ca asasinii lui "Canaru'" ar fi participat si la crima de la sfirsitul lunii aprilie, comisa la o aruncatura de bat de locul unde a fost asasinat finul lui Bogateanu.

Atunci, Stanel Manaila (16 ani), un alt membru al gruparii fratilor Buricea, l-a omorit pe Cristian Dediu (21 ani), cu o lovitura de sis aplicata aproape de inima. Potrivit acelorasi surse, atunci au fost mai multi atacatori, printre care si Razvan Contu, zis "Folea" si Adrian Rosu, poreclit "Oblet", insa anchetatorii au concluzionat ca singurul vinovat este minorul, care a recunoscut fapta.

Simbata trecuta, dupa o zi de goana, "Folea" s-a predat si a fost arestat preventiv, insa "Oblet" este in continuare de negasit, existind informatii ca s-ar ascunde pe raza municipiului Galati. Surse demne de incredere sustin ca "Oblet" este pastrat in umbra, ca sa comita inca un omor si a nu ajunge in puscarie "doar" pentru o singura fapta.

In timp ce Politia detine toate aceste informatii si ridica neputincioasa din umeri, membrii clanului Buricea cauta o noua victima: monitoreaza fiecare miscare a unor reporteri de la "Obiectiv" si au amenintat pina acum cu moartea doi dintre apropiatii lui "Canaru'".

Buricea i-a pindit pe ziaristi si i-a amenintat cu moartea pe Sgircitu si "Romica" Bogateanu

In acest context, joi dupa amiaza, un taxi inscriptionat "Dan Taxi", la bordul caruia se afla unul dintre fratii Buricea si 3 "locotenenti", a stationat mai mult de jumatate de ora, in fata redactiei cotidianului nostru.

Sesizata de reporterii nostri de prezenta indivizilor ce nu isi justificau prezenta in zona -contraventie ce aduce, de obicei, amenzi usturatoare celor care stau in gasca si sparg seminte, in fata blocului - Politia a incercat, timid, sa ia atitudine.

Desi interlopii au "pichetat" zeci de minute redactia, au disparut, ca un facut, cu 15-20 de secunde, inainte de aparitia dubei Politiei, trecind pe linga aceasta. In mod bizar, politistii de la Compartimentul Violenta au omis sa informeze conducerea Politiei Municipiului.

"Pina in prezent (ieri, in jurul orei 16.00 - n.r.) nu am fost informat despre sesizarea facuta joi. Agentii care s-au deplasat la locul evenimentului mi-au declarat ca nu exista nici o masina cu acest numar, deoarece nu au reusit sa localizeze taxiul respectiv, desi au cerut si sprijinul specialistilor de la Politia Rutiera", ne-a spus, ieri, comisarul sef Gheorghe Dinicu, comandantul Politiei Municipiului.

Tot joi, in jurul orei 18.00, Costica Buricea l-a urmarit si pe Titi Sgircitu, cunoscut camatar, cercetat pentru mai multe inselaciuni, apropiat al gruparii din Varsatura.

Dupa ce l-au urmarit pas cu pas, interlopii din Radu Negru l-au prins singur pe Sgircitu, in Parcul Monument, in apropierea terenului de tenis, iar Costica Buricea i-a aruncat printre dinti: "L-am «facut» pe «Canaru'»! Urmezi tu, apoi Romica»!" La scurt timp, Sgircitu s-a dus la sediul IPJ, pentru a anunta ca a fost amenintat cu moartea.

"Sgircitu sustine ca a fost amenintat cu moartea de catre Costica Buricea, motiv pentru care am inaintat dosarul la Parchet", ne-a precizat seful Serviciului de Investigare a Criminalitatii. Ieri, toata ziua, Sgircitu a dat cu subsemnatul in fata procurorilor, povestind cum i-a promis Buricea ca ii va face felul.

Interlopi amendati, fiindca au facut ancheta militieneasca

In jurul orei 18.30, trei membri ai gruparii "Catali" care faceau munca politienesca prin cartierul Radu Negru, incercind sa stringa probe si declaratii de la martorii asasinatului comis pe Str. Sebes, l-au prins, in apropierea blocului H, pe Stelica Baciu, unul dintre "locotenentii" fratilor Buricea.

"L-am prins si l-am intrebat despre crima, iar Baciu a vrut sa fuga. I-am dat citeva dupa ceafa si, vazind ca nu are scapare, a zis tot. A povestit ca ii faceau pinda lui «Canaru'» de ceva timp, si cind a ajuns «Canaru'» in Radu Negru, Baciu i-a dat telefon lui Buricea si l-a anuntat. Baciu mai zis ca au venit imediat «Folea», «Oblet», Pascu si Martin, inarmati cu sabiile, apoi a venit Buricea, cu masina.

Cei 4 l-au taiat pe «Canaru'» si au fugit. Dupa ce a recunoscut Baciu, am chemat politistii, sa recunoasca si in fata lor. Am vrut sa aratam ca noi nu omorim, ca aia ai lui Buricea, ci ca vrem doar sa ajunga criminalii la puscarie.

La Politie, Baciu n-a mai recunoscut ce ne-a zis noua. Pe noi ne-a amendat, iar pe Baciu l-a sfatuit un politist sa depuna reclamatie, pentru ca l-am batut. Nici n-au vrut sa ne asculte politistii", ne-au povestit cei 3 interlopi din gruparea "Catali".

Desi "baietii" din gruparea "Catali" au recunoscut ca l-au altoit pe Stelica Baciu, ca sa-l determine sa vorbeasca, ofiterul care s-a ocupat de caz ne-a declarat: "Nu este vorba despre un conflict, ci despre o cearta intre mai multe persoane. Noi aveam actiune in

zona si, vazindu-i, i-am chemat la sediu, pentru a lamuri situatia.

Autorii au fost sanctionati contraventional, cu cite 3 milioane de lei, pentru tulburarea linistii publice." Cu toate ca altercatia din Radu Negru a fost catalogata drept o "cearta" ordinara intre vecini de cartier, oamenii legii s-au implicat cu promptitudine, pentru a-i impaca pe beligeranti.

Dupa ce "certaretii" au fumat pipa pacii la Serviciul Judiciar, "omul" lui Buricea a depus plingere impotriva agresorilor si a retras-o, in aceeasi seara.

Interesanta a fost atitudinea ofiterului care a coordonat investigatiile: iritat de prezenta reporterilor de la "Obiectiv" in fata sediului IPJ, la acea ora tirzie, s-a rastit la doi interlopi care asteptau sa iasa "tovarasii" lor, batausii lui Baciu.

Indivizii cu cefe groase si plini de tatuaje stateau pe trotuar, fumind cite o tigara, iar politistul i-a luat la goana: "Mai, voi iar faceti chestii de-astea? Nu o terminati cu scandalul? De ce faceti scandal, ce inseamna asta, aici? Chiar vreti sa aveti de-a face cu mine?", dupa care a intrat furios in sediu, zicind ziaristilor ca n-are nimic de declarat, deoarece nu s-a intimplat nimic.

Acelasi judiciarist a fost vazut in Radu Negru, discutind cu Marius Ilie, zis "Canaru'", cu jumatate de ora inainte ca acesta sa fie omorit cu sabiile, de "oamenii" fratilor Buricea.

Surse autorizate ne-au precizat ca ofiterul l-a urmarit citeva minute pe "Canaru'", apoi l-a abordat si a discutat cu interlopul, intr-o scara de bloc, avertizindu-l sa nu se mai puna rau cu fratii Buricea, fiindca i s-ar putea intimpla ceva.

Pe de alta parte, ofiterul respectiv sustine ca se afla in zona, deoarece avea actiune: "Eram intr-o actiune ordonata, impreuna cu alti colegi. Era cu circa 3 ore inainte de crima. Nu i-am zis ca i se pregateste ceva, fiindca nu sint medium, sa prevad evenimente. L-am sfatuit sa nu dea importanta amenintarilor si sa o termine cu atacurile cu sabii, ca doar nu sintem in razboi. Dupa aceea s-a intimplat omorul."