Ultima surpriza pe piata achizitiilor a venit in urma cu numai citeva zile, cind omul de afaceri Stefan Vuza si-a anuntat intentia de a cumpara fabrica de hirtie Letea Bacau. Este cea de-a treia societate pentru care, in ultimile saptamini, afaceristul moldovean si-a manifestat dorinta de a o prelua.

In aceasta primavara, prima companie care i-a atras atentia presedintelui grupului Societatile Comerciale Romane (SCR) – care are deja in componenta 10 firme – a fost RAFO Onesti. Firma care a fost in pragul de a intra in faliment urmeaza sa fie privatizata, dupa ce a acumulat datorii uriase la bugetul de stat.

In competitie, alaturi de afaceristul iesean, a intrat si Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. „El este principalul favorit la cistigarea competitiei de preluare a RAFO Onesti, dar conditiile de privatizare s-au mai schimbat. Statul nu s-a hotarit inca ce sa faca, desi intr-o prima faza a decis vinzarea prin lichidare, dupa care s-a razgindit.

Conditiile de privatizare sint inca in aer si asteptam sa vedem ce decizie va lua Guvernul cu privire la privatizarea combinatului", ne-a declarat Stefan Vuza, presedintele grupului SCR.

Investitor-surpriza la Tractorul?

A doua companie luata in calcul in ultimul timp pentru preluare a fost Tractorul Brasov.

Scoasa la vinzare de catre AVAS, fabrica brasoveana a atras competitori grei din toata lumea: este vorba despre o divizie a marelui concern german Daimler, producatorul autoturismelor Mercedes, pe numele sau Preiss – Daimler Group Gmbh, despre Sanko Holding (Turcia), Nardi (Italia), Mahindra& Mahindra (India), Gieberei Heunisch Gmbh (Germania) si Industrial Trust Provider (Romania) si firma lui

Stefan Vuza, Serviciile Comerciale Romane. Aceste intentii de a cumpara fabrica au venit chiar inainte de ca Autoritatea sa faca public anuntul de privatizare. Ieri, insa, o noua surpriza s-a produs la sediul AVAS.

Depunerea dosarelor de inscriere la privatizare a fost aminata in mod subit pentru doua saptamini. „Vom vedea care au fost motivele care au stat la baza acestei aminari si daca ne vom mai inscrie la privatizare. Probabil este vorba despre un concurent puternic care a anuntat in ultima clipa ca vrea sa intre in cursa.

Sigur e ca nu va fi o licitatie simpla pentru preluarea Tractorul Brasov", ne-a spus Vuza.

Ultima atractie: Letea Bacau

Oportunitatea ca Dumitru Sechelariu sa vinda fabrica Letea Bacau i-a atras atentia si omului de afaceri Stefan Vuza. El a solicitat si a efectuat deja auditarea fabricii, la fel cum au procedat si alte doua companii din Austria si Rusia, care se anunta principalii concurenti la preluarea singurei fabrici de hirtie de ziar din Romania.

„Probabili nu doar aceste doua companii vor fi competitorii, pentru ca asteptam intrarea in competitie a inca unui grup romanesc. Noi am efectuat auditarea si asteptam momentul in care Sechelariu va avea disponibilitatea pentru a vinde. El este intr-o situatie destul de delicata si va scoate la vinzare fabrica.

Cistigatorul nu va fi ales in functie de presiuni sau interese, ci va fi ofertantul cel mai bine pozitionat finnaciar", ne-a spus Stefan Vuza. Situatia de la Letea Bacau este, insa, inca neclara, generata de situatia in care se afla acum Dumitru Sechelariu, arestat pentru fapte de coruptie. Trebuie spus ca Vuza mai detine o fabrica de hirtie si celuloza, Somesul Dej.