Daca pina acum Romania doar importa astfel de produse, culturile cu organisme modificate genetic (OMG) incep sa apara si in agricultura romaneasca. Soia, cartoful si griul modificate genetic se produc si in Romania sau sint in faza de testare. Cei care cistiga sint agricultorii, obtinind productii-record, insa cei care pierd sintem noi, consumatorii.

Fara sa ne dam seama, ne putem trezi cu o criza alergica extrem de puternica. La Iasi, cea mai profitabila pare a fi cultura de soia. Spre exemplu, marile societati agricole scot 4.000 de kilograme la hectar, dublu fata de cit se culege in cazul unei culturi normale.

In ceea ce priveste culturile cu organisme modificate genetic (OMG) din judetul Iasi, conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi sustine ca, pina in acest moment, singurul produs cultivat la noi este soia. Mai exact, avem 2.743 de ha de culturi de OMG de soia, adica peste 33% din intreaga cultura de soia din judet.

„Sintem in al treilea an de cind se cultiva in judetul Iasi soia modificata genetic. Scoatem o productie de 4.000 de kg la hectarul de soia modificata genetic, dublu fata de cit se culege in cazul unei culturi normale.

Din acest motiv, marile societati agricole din judet, precum Moldova Tiganasi, Agricola Tirgu Frumos, Euroelmar, sint interesate sa cultive acest produs", ne-a explicat Constantin Arustei, director exectiv la DADR Iasi.

Greenpeace: Aproape 100% din cultura de soia este modificata

Totusi, aceste date pentru cultura de soia se bat cap in cap cu cele comunicate de reprezentantii organizatiei ecologiste Greenpeace. „La noi in tara, cultura de soia se afla pe primul loc la productia de OMG, conform unor estimari facute de fermierii ecologici.

Ba, mai mult, se pare ca aproape 100% din cultura de soia din Romania este modificata genetic, din cauza contaminarii culturilor nemodificate de la cele modificate. Oficial, doar 75% din cultura de soia este modificata genetic", ne-a declarat Anamaria Bogdan, coordonator proiecte Greenpeace pentru Romania.

Potrivit datelor furnizate de organizatia ecologista, zone favorabile in Moldova sint depresiunile Jijiei si Bahluiului, dar si cimpia Siretului - intre Bacau si Roman.

„Tot ce este in jurul plantei moare, raminind doar soia"

Organismele modificate genetic sint rezultat al cercetarilor stiintifice care vizeaza cresterea productiei, mai ales ca marii agricultori si-au dat seama ca suprafata arabila nu poate fi marita la infinit. Aceste cercetari au avut drept scop gasirea unei solutii pentru reducerea costurilor la culturile mari.

„Daca pina in secolul XIX cercetarile vizau gasirea unor substante chimice prin care sa se reduca pierderile la anumite culturi, din secolul XX cercetatorii si-au indreptat atentia catre genetica si ingineria genetica. O gena se introduce in baza genetica a unor plante pentru a i se spori rezistenta la anumiti daunatori.

De exemplu, la soia anumite gene sint inlocuite cu altele rezistente la anumiti fertilizatori, cum ar fi Round-up, de aceea soiul se si numeste Round-up Ready soia. Aceasta inseamna ca terenul pe care se cultiva aceasta soia este stropit cu Round-up si tot ce este in jurul plantei moare, raminind doar soia.

Actiunea afecteaza toate plantele din jur, insectele si tot ce se gaseste in acel sol", ne-a explicat Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad".

Rosii si capsuni obtinute dintr-o gena de peste de apa rece

Ba, mai mult, ingineria genetica folosita in crearea de alimente cu proprietati noi a facut posibile combinatii genetice intre diferite specii, in urma carora au aparut specii absolut noi, pe cale artificiala. De exemplu, rosiile si capsunile modificate genetic sint obtinute folosind o gena de peste de apa rece si astfel pot fi produse tot anul.

Mai mult decit atit, cercetatorii au reusit sa anihileze gena care le face sa putrezeasca, iar soia si porumbul modificate genetic devin rezistente la unele pesticide, la boli si seceta. In viitor, orezul modificat genetic va avea componentele nutritive de cereala, dar si pe cele de carne.

Verdictul medicilor: Alimentele de acest gen sint factor de risc alergic

Singurele informatii sigure referitoare la impactul organismelor modificate genetic (OMG) asupra sanatatii umane sint acelea ca astfel de produse pot produce crize de alergie deosebit de puternice. „Pietele si supermarket-urile abunda de legume, fructe si produse din soia modificate genetic. Alimentele respective sint factor de risc alergic si creeaza sensibilizare in timp.

Reactiile se manifesta atit la nivel respirator, cit si cutanat, insa manifestarea cea mai periculoasa este socul anafilactic, procentele crescind de cinci ori in ultimii 15 ani", a spus prof. dr. Georgeta Sinitchi, seful Clinicii de Alergologie a Spitalului „Sf. Spiridon".

In prezent se fac teste pentru a diminua reactia alergica si totul se studiaza la nivel molecular, la nivel de secventa de aminoacizi. „Este suficient ca o mica parte dintr-o substanta sa fie modificata, iar rezultatele sint de-a dreptul spectaculoase. O persoana care inainte minca rosii fara probleme poate deveni alergica, daca va consuma rosii modificate genetic", a adaugat prof. dr. Sinitchi.