O jumatate de an, Kiss Alexandru, seful administratiei judetene, a tinut blocate 200 de milioane de lei vechi, din bani publici, la el acasa. Sub pretextul ca va construi la Oradea un cvartal de blocuri cu 24 de etaje, tip "zgarie-norilor", la sfarsitul lunii mai, Kiss a asociat Consiliul Judetean Bihor cu o firma privata din Ungaria. Sediul noii societati a fost stabilit la resedinta presedintelui CJ, de pe str. Closca din Oradea. "Pentru ca asa voi supraveghea mai bine cheltuirea banilor", a declarat Kiss la vremea respectiva.

Actiunile Consiliului Judetean Bihor (CJ) detinute in firma romano-maghiara Bretton-Romania SA n-au produs nimic. "La inceputul anului am vorbit de un proiect de constructie de locuinte. Firma Bretton Épitöipári és Beruházo Rt era una din solutiile posibile pentru construirea blocurilor cu 24 de etaje, dar din cauza avioanelor proiectul nu s-a mai putut realiza", le-a spus presedintele CJ Bihor consilierilor judeteni, ieri, in cadrul sedintei extraordinare.

Kiss le-a cerut acestora sa-i aprobe vanzarea prin licitatie a celor 200 de actiuni, reprezentand 10% din capitalul social varsat in conturile firmei romano-maghiare si le-a promis un nou mega-proiect de locuinte despre care va vorbi abia luna viitoare.

O noua promisiune, mai inversunata

Noua promisiune a sefului administratiei judetene a starnit zambete in randul consilierilor judeteni. "Orice lucru care a inceput prost sfarseste si mai prost", a spus unul dintre consilieri." „A inceput bine pentru ca s-au inscris 8.500 de oameni si se va sfarsi extraordinar. Va fi o realizare extraordinara, dar nu cu firma asta. Solutia definitiva va fi pusa pe tapet in decembrie.

Proiectul este aproape finalizat. De Craciun, oameni vor face primele contracte", a promis, inca o data Kiss. Presedintele CJ a avut discutii cu cativa constructori de locuinte autohtoni si straini, dar fara niciun rezultat. "S-a discutat si cu mine, dar totul a ramas la nivel de scrisoare de intentie", ne-a declarat Beniamin Rus, patronul firmei Selina, constructorul ANL-urilor din Bihor. Apropiatii presedintelui Kiss sustin ca acesta este atat de indarjit, incat acum e in stare sa construiasca, cu orice pret, apartamentele nici nu evitupromise.

In februarie, presedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru, a promis ca va sparge piata imobiliara din Oradea prin construirea a 4.000 de apartamente ieftine pe un teren primit de la MApN, intr-un cartier din apropierea Aeroportului Oradea. Printr-o sustinuta campanie mediatica, seful judetului a reusit, in scurt timp, sa adune peste 8.500 de cereri. Numarul mare de solicitari l-a impins pe Kiss sa pluseze, promitand ridicarea la Oradea a celor mai inalte blocuri din Romania. Proiectul s-a prabusit la scurt timp dupa ce a fost lansat din cauza imposibilitatii construirii de blocuri inalte pe culoarul aerian de aterizare-decolare al avioanelor de pe aeroportul oradean.