Revenim cu povestea expozitiei de pictura de la Szentendre (Ungaria), o poveste aparent inepuizabila, mai exact cu amanunte din culisele financiare ale acestui aranjament maghiaro-maghiar. Cica, printr-un telefon dat de cineva de la Ministerul Culturii, directorului Muzeului Judetean Maramures i s-a cerut sa pregateasca actele necesare pentru a... face platile catre fundatia maghiara de la Szentendre. Actele respective se afla la organizatori care, prin contract, sunt cei de la Szentendre.

In aprilie 2005, intre Muzeul Judetean Maramures si o fundatie culturala din Szentendre a fost incheiat un contract de imprumut pentru tablourile aflate in proprietatea Muzeului de Arta Baia Mare care urmau sa fie expuse la Szentendre, in cadrul expozitiei „Colonii de arta europene: Baia Mare".

Potrivit acestui contract, fundatia maghiara, in calitate de institutie care ia cu imprumut, este numita organizato

Cateva prevederi ale contractului sunt, credem noi, extrem de importante.

Muzeul de Arta baimarean a refuzat conceptul stiintific si expozitional propus de fundatia maghiara (am explicat in cateva materiale anterioare care au fost argumentele romanesti, cel mai important fiind refuzul de a accepta „moartea" Scolii de pictura de la Baia Mare imediat dupa al doilea razboi mondial), motiv pentru care „isi asuma prin acest contract exclusiv calitatea si conditia de institutie care imprumuta si nu isi asuma calitatea de partener sau coorganizator al acestei manifestari." Prin acest punct contractual, muzeul baimarean este degrevat de orice obligatii ulterioare (financiare sau de alta natura).

Prevederile contractului

Contractul precizeaza in articolul rezervat conditiilor in care urma sa fie transportate operele de arta ca „Toate cheltuielile de transport, atat la dus, cat si la intors vor fi suportate de organizatori." In ceea ce priveste asigurarea lucrarilor, contractul este la fel de clar: „Asigurarea va fi facuta pentru valoarea de 1.480.000 euro...

Organizatorii (fundatia maghiara, n.red.) se obliga sa transmita muzeului polita si certificatul de asigurare in original, cu cinci saptamani inainte de plecarea obiectelor de arta din Baia Mare, astfel incat muzeul sa poata indeplini formalitatile de export temporar..."

Pentru ca eram la capitolul Cheltuieli, acestea fiind subiectul articolului de fata, prin contract, organizatorii se obligau sa suporte toate cheltuielile de deplasare a specialistului desemnat de muzeul baimarean (transport, cazare, diurna, asigurari de transport si sanatate, taxe consulare).

Cu toate acestea, prin Hotararea nr. 1119, din 22 septembrie 2005, Guvernul Romaniei a aprobat finantarea de la bugetul de Stat, prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, a actiunii de la Szentendre.

E o enigma de ce partea maghiara isi asuma prin contract toate cheltuielile necesitate de organizarea expozitiei, pentru ca, in final, partea romana sa fie cea care face platile! La fel de enigmatic este si drumul banilor de la Bucuresti la Baia Mare. Exista presiuni pentru ca muzeul baimarean sa faca niste plati, dar banii se pare ca nu au ajuns inca in contul muzeului.

Marea problema

Marea problema este aceea ca muzeul, nefiind organizator, nu are nici o obligatie financiara, fapt prevazut si de contract, asa cum am mai aratat. Pe de alta parte, muzeul nu este ordonator de credite si nici nu poate face plati externe. Mai mult ca sigur, Grigore Man, directorul Muzeului Judetean, se afla intr-o situatie extrem de delicata.

Documentele (actele de transport, asigurarea pe durata transportului, taxe vamale) nu se afla la Muzeul Judetean Maramures. Problema care se pune este ca Muzeul Judetean Maramures poate face, in cel mai bun caz, decontari. Ca urmare, cei din Baia Mare ar trebui, potrivit scenariului gandit de Marko Bela, sa vireze niste sume defalcate.

Nimeni nu stie insa, nici macar aproximativ, la ce valoare se ridica sumele respective si nici ce reprezinta acestea.

Vasile Berci, presedintele Comisiei de Cultura din cadrul CJ Maramures, a declarat ca in acest caz, in mod normal, platile catre fundatia ungara nu se pot face de catre muzeu. Potrivit unor surse informate, platile pot fi facute doar de Ministerul Culturii, in baza Hotararii amintite.

De asemenea, contractul de imprumut dintre cele doua parti, dupa cum am aratat, prevede ca organizatorii (partea maghiara) suporta toate cheltuielile legate de expozitie. In aceste conditii, este interesant de urmarit modul in care Grigore Man va reusi sa depaseasca aceasta situatie, care poate avea urmari grave, in conditiile in care nu va fi tratata potrivit legii. Solicitam Curtii de Conturi o explicatie legata de acest caz.

Ciudata Hotarare de Guvern

Dupa vernisajul expozitiei de la Szentendre, ne intrebam cum s-a realizat sponsorizarea manifestarii de catre Guvernul Romaniei. Raspunsul l-am aflat din Monitorul Oficial nr. 886/4 oct.2005. Prin Hotararea nr. 1119 din 22 septembrie 2005 (adica cu 10 zile inaintea vernisajului) privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii si Cultelor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de Stat pe anul 2005, pentru organizarea expozitiei „Coloniile Europene de Arta: Scoala de la Baia Mare", a fost alocata suma de 24.000 lei (RON).

In articolul 1 al Hotararii apare insa o greseala: Muzeul Judetean Maramures apare ca fiind colaborator (alaturi de Ministerul Culturii si Cultelor si Fundatia Publica de Arta din Szentendre) la organizarea expozitiei. Fals! In contractul incheiat intre fundatia din Ungaria si Muzeul Judetean Maramures este prevazut faptul ca Muzeul nu este co-organizator al expozitiei.

Interesant este faptul ca Hotararea de Guvern este semnata de primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, si contrasemnata de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Nu apare nicaieri numele lui Marko Bela, principalul vinovat de „disparitia" a sase decenii din istoria Scolii de pictura de la Baia Mare.

Tinand cont si de faptul ca Hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial in 4 octombrie si ca vernisajul expozitiei a avut loc in 1 octombrie, mai ramane de elucidat modul in care Ministerul Culturii si Cultelor a virat banii inainte ca Hotararea sa aiba caracter de lege.

Alegerea lui Man

Am vrut sa-l contactam pe directorul Muzeului Judetean, Grigore Man, dar am descoperit declaratia care ne-a acordat-o in urma cu cateva saptamani, declaratie valabila si astazi: „nu mi-am spus inca punctul de vedere. O sa-l spun la momentul potrivit. Atat pot sa va spun, ca ceea ce s-a facut, din punct de vedere al muzeului si al intereselor muzeului, s-a facut legal si normal.

Sigur ca dumneavoastra ati insinuat acolo altceva, dar e treaba dumneavoastra. Imi rezerv eu dreptul de a raspunde." Am tinut cont de faptul ca Man ne-a anuntat ca isi alege singur momentul in care va iesi cu o cutremuratoare declaratie de presa si n-am mai insistat.

Ramane de vazut care va fi modalitatea prin care Man va face platile catre fundatia de la Szentendre, itele afacerii fiind destul de incurcate si anul pe sfarsite...