Aparitia gripei aviare la om in Turcia, unde au murit deja trei persoane din cele noua care au fost contaminate, a pus in alerta autoritatile din tara noastra, care pareau sa scape de griji o data cu inchiderea treptata a focarelor de gripa aviara la pasari. Situatia din tara invecinata se agraveaza de la ora la ora, zeci de persoane fiind suspectate ca s-au imbolnavit.

Autoritatile romane cerpopulatiei sa respecte in continuare regulile de consumare a carnei de pasare si au dispus o serie de masuri suplimentare pentru a nu fi confruntate cu tragedia din Turcia. Astfel, persoanele care circula in strainatate, in special in Turcia si in Asia, trebuie sa respecte o serie de reguli pentru a nu se imbolnavi. De asemenea, avind in vedere ca astazi se reiau cursurile scolare, elevii trebuie supravegheati cu mare atentie si dusi imediat la medic la primele simptome asemanatoare ale gripei aviare.

Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va declansa o noua campanie de vaccinare a pasarilor impotriva pseudopestei aviare, iar Ministerul Sanatatii va continua campania de vaccinare gratuita a populatiei.

Tragedia din Turcia, unde se contureaza aparitia unei epidemii de gripa aviara la om, a pus in alerta autoritatile romane si implicit pe cele din Vrancea. Populatia este avertizata ca trebuie sa respecte reguli stricte pentru a limita pe cit posibil aparitia gripei aviare la om si in Romania.

Practic, ceea se intimpla in Turcia readuce in prim plan aceasta problema, dupa ce gripa nu parea sa mai fie un pericol in tara noastra odata cu venirea gerului. Situatia este ingrijoratoare pentru Vrancea, care se afla in ecinatatea unor judete in care au fost depistate mai multe focare de gripa aviara.

In primul rind, vrincenii trebuie sa fie foarte atenti la consumarea carnii de pasare, care trebuie preparata la o temperatura mai mare de 70 de grade, si sa respecte regulile de igiena impuse de medici. "Carnea trebuie fiarta si prajita foarte bine inainte de a fi consumata, iar in cazul in care credeti ca ati fost expus gripei aviare, urmariti-va starea de sanatate timp de 10 zile.

Daca prezentati febra, tuse sau dificultate in respiratie sau daca va imbolnaviti in perioada de 10 zile, consultati un medic", recomanda Ministerul Sanatatii. Vaccinarea antigripala va continua, fiind vizate in special persoanele in virsta si copiii.

Deoarece astazi elevii se intorc la scoala, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a cerut tuturor inspectoratelor scolare intensificarea activitatii de instruire in scoli pentru prevenirea extinderii gripei aviare.

Pe linga masurile de siguranta aplicate deja, elevii, profesorii si parintii vor fi instruiti cu privire la efectele, modul de raspindire, masurile de protectie personala si modalitatile de prevenire a gripei aviare. Specialistii le recomanda parintilor si cadrelor didactice sa se prezinte la cabinetele medicale cu copiii care au simptome de viroze respiratorii si raceli usoare.

Anul acesta, o data cu inceperea cursurilor, triajul epidemiologic se va realiza in special pentru depistarea afectiunilor respiratorii.

Duceti gainile la vaccin

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va declansa o noua campanie de vaccinare a pasarilor impotriva pseudopestei aviare. Persoanele care refuza sa-si vaccineze galinaceele risca sa primeasca o amenda intre patru si opt milioane de lei.

"Boala de Newcastle", cum mai este cunoscuta pseudopesta aviara, este produsa de un virus care afecteaza gainile, curcile, fazanii si bibilicile, in timp ce ratele si gistele nu sint afectate. Daca pasarile nu sint vaccinate, boala se raspindeste rapid si poate duce la moartea tuturor pasarilor din gospodarie.

Simptomele clinice specifice sint febra, refuzul hranei, sete in exces si accelerarea respiratiei. Intrucit nu exista tratament pentru psedudopesta aviara, combaterea bolii se realizeaza prin uciderea si distrugerea intregului efectiv de pasari din gospodaria contaminata, prin dezinfentii, dezinsectii si deratizari, precum si prin vaccinarea pasarilor sanatoase din zona de protectie.

ANSVSA suporta contravaloarea vaccinului pentru pasarile aflate in proprietatea persoanelor fizice, destinate consumului familial, in timp ce contravaloarea manoperei este suportata de proprietar.

Alarma la Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii a convocat miine conducerile directiilor de sanatate din judetele in care au fost focare de gripa aviara, care vor trebuie sa prezinte situatia catagrafierii populatiei si a vaccinarilor antigripale efectuate, pentru a se vedea o evidenta cit mai precisa.

Pina la aceasta data au fost vaccinate gratuit impotriva gripei peste un milion de persoane, din care 52.000 din localitati in care au existat focare de gripa aviara la pasari. In rezerva strategica a Ministerului Sanatatii se afla 40.000 de doze de vaccin antrigripal, iar la directiile de sanatate alte 40.000 de doze. La acestea se mai adauga 135.000 de doze de medicamente antivirale.

Medicii de familie din zonele in care au existat focare de gripa aviara vor tine in continuare populatia sub supraveghere. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat ca persoanele care prezinta simptome suspecte vor fi internate intr-o sectie speciala din cadrul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" Bucuresti. Desi pina la aceasta data, potrivit ministrului Sanatatii, nu s-a inregistrat nici un caz de gripa sezoniera, a fost intensificata actiunea de editare si distribuire a materialelor informative in teritoriu, pentru ca populatia sa fie cit mai bine informata cu privire la modul de contaminare si transmitere, precum si la simptomele gripei aviare.

Au fost instituite masuri de supraveghere mai atenta a granitelor, in special in zona Giurgiu, deoarece acolo este un punct de tranzitare catre Turcia, dar si in ceea ce priveste calatorii care tranziteaza tara noastra.

Ministrul Eugen Nicolaescu a solicitat venirea in Romania a unei echipe a Organizatiei Mondiale de Sanatate pentru a analiza planul de masuri deja instituit pentru prevenirea si controlul gripei aviare si pentru a stabili daca se impune o reactualizare a acestui plan, avind in vedere aparitia cazurilor de gripa aviara la om in Turcia.

Cum sa va feriti de temutul virus H5N1

Vrincenii care se pregatesc sa plece in Turcia sau in tarile asiatice trebuie sa repecte regulile impuse de Ministerul Sanatatiireferitoare la pericolul contactarii virusului H5N1.

In acest sens, MS solicita vamesilor realizarea unui protocol privind regulile pe care cetatenii trebuie sa le respecte atunci cind calatoresc in afara tarii, in special in zonele unde s-au depistat focare de gripa aviara. Pentru a evita riscul imbolnavirii cetatenii trebuie"

- sa evite contactul cu pasari (ex. pui, gaini, rate, giste, porumbei, prepelite) sau orice alte pasari salbatice;

- sa evite zonele in care pasarile infectate cu virusul H5N1-pot fi prezente, precum pasarile din curti si din ferme si pasarile din piete;

- sa nu consume produse din carne de pasare neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mincaruri care contin singe provenit de la acestea;

- sa nu calatoreasca in timp ce sint bolnavi si sa-si limiteze contactul cu alte persoane cit de mult posibil, pentru a preveni raspindirea oricarei boli infectioase.

Este interzis persoanelor care calatoresc in afara granitelor sa scoata sau sa introduca animale si pasari din/in tara.

Ca si in cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe miini, cu atentie si frecvent, folosind apa si sapun, pentru a indeparta potentialele surse de infectie de pe piele. Cind nu exista sapun la dispozitie si miinile nu sint vizibil murdare, se poate folosi alcool pentru stergerea miinilor.

In plus, atunci cind preparati hrana:

- separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sint gata de consumat. Nu folositi acelasi cutit pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sint gata de consumat;

- spalati-va pe miini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si celor prelucrate termic;

- nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata;

- toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau singe, trebuie prelucrate termic cu atentie. Galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Deoarece virusurile gripale sint distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70°C;

- inainte de a manipula si prelucra termic ouale, spalati-le cu apa cu sapun iar dupa aceea spalati-va pe miini;

- nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic;

- dupa manipularea pasarilor sau oualelor crude, spalati-va pe miini si spalati toate suprafetele si instrumentele atent cu apa si sapun.

Daca credeti ca ati fost expus gripei aviare, urmariti-va starea de sanatate timp de 10 zile! Daca prezentati febra, tuse sau dificultate in respiratie sau daca va imbolnaviti in perioada de 10 zile, consultati un medic! Inainte de a incepe consultatia, spuneti medicului ce simptome aveti, daca ati venit in contact direct cu pasari si unde ati calatorit.