Din 2000 si pina acum, aproape 40 de miliarde de lei vechi de la Bugetul Consiliului Local au intrat in buzunarele largi ale firmei SC Independent Guard Security SRL (IGS), firma de paza si protectie infiintata de Constantin Adascalitei, viceprimar al Iasului.

La inceputul anului 2000, pe vremea cind era primar, Constantin Simirad l-a „rasfatat" pe finul Adascalitei cu un contract prin care IGS se angaja sa asigure paza unor posturi si obiective din subordinea municipalitatii.

In 2002, dupa un scandal de presa, Constantin Adascalitei (pe atunci consilier local – n.r) a hotarit sa iasa din situatia de incompatibilitate intre calitatea de consilier si cea de actionar al IGS si a anuntat public ca si-a vandut actiunile, ca nu mai are nici o legatura cu firma si ca intentioneaza sa imbratiseze o cariera de politician.

In urma unor investigatii jurnalistice, reporterii cotidianului „Jurnalul de Est" au obtinut o serie de informatii care il contrazic pe „politicianul" Adascalitei si care indica relatii cordiale intre acesta si IGS.

Sa-l credem pe Adascalitei?

Primul argument privind legaturile viceprimarului cu fosta sa firma: Mariana Adascalitei, sotia viceprimarului, lucreaza in cadrul IGS. Ea nu este un angajat de rind, ci chiar sefa resurselor umane. „Stiu ca are cartea de munca acolo, dar n-as putea spune ce salariu are. Fiecare e cu treaba lui", explica vicele.

Pentru paza obiectivelor din subordine, municipalitatea ieseana a incheiat contracte cu trei societati: IGS, Security Force si Directia Judeteana de Ordine Publica (fostul Corp al Gardienilor Publici). Chiar la inceputul anului, Primaria a renegociat contractele de paza pe considerentul ca salariul minim pe economie a crescut.

Surpriza insa: tariful cel mai ridicat l-a obtinut IGS, iar Security Force, cea de a doua firma privata, nu a beneficiat de nici o majorare.

S-a stabilit ca IGS sa fie platita cu 784,84 RON pe luna pentru fiecare dintre cei 70 de agenti, in timp ce Security Force a ramas tot la 535 RON lunar, pret pe care l-a practicat si anul trecut, iar gardienii au obtinut un pret de 772,8 RON lunar pe cap de agent.

„Am depus cerere pentru a obtine o marire a valorii contractuale, insa nu am primit raspunsul", a declarat Constantin Constantinescu, administratorul Security Force. Ion Tanasa, director general al IGS, considera ca afacerea cu Primaria nu este asa banoasa cum pare la prima vedere. „Vreau sa subliniez ca preturile noastre includ si TVA, in timp ce gardienii nu sint platitori de TVA.

La sfirsit, atunci cind trag linie, nu ramin mai cu nimic", s-a plins Tanasa. Totodata, directorul IGS a tinut sa adauge ca nu a fost o renegociere, ci o prelungire a contractului. „Am fost instiintati ca Politia Comunitara va prelua treptat din obiectivele noastre. Cind ei vor lua aceasta decizie, contractele cu firmele private inceteaza brusc", a punctat Tanasa.

El a mai spus ca, de cind si-a vindut actiunile, viceprimarul Adascalitei nu mai are nici un amestec in firma. Daca socotim cit reprezinta valoarea totala pe care IGS ar trebui sa o incaseze de la Primarie, ajungem la 550 de milioane de lei vechi, adica 6,6 miliarde de lei pe an.

Tinind cont ca societatea a incheiat contract cu Primaria din anul 2000, o noua inmultire conduce la frumoasa suma de 40 de miliarde de lei. Asadar, Adascalitei sustine ca nu mai are legaturi cu IGS, insa firma mosita de el a obtinut tarife maximale in contractul cu municipalitatea.

Adascalitei, seful celor care trebuie sa ia piinea de la gura privatilor

Un alt aspect demn de luat in seama sint declaratiile facute de oficialii Primariei care, inainte de infiintarea Politiei Comunitare, au afirmat in repetate rinduri ca politistii comunitari vor prelua treptat obiectivele de paza care acum sunt pazite de societatile private.

Politistii comunitari au inceput activitatea la inceputul lunii, insa pina acum nu s-au atins de Cimitirele Eternitatea si Sfintul Vasile sau de Directia Piete, obiective a caror paza este asigurata de IGS.

Intrebat cind va prelua si aceste obiective, Alexandru Hordila, directorul Politiei Comunitare, a raspuns ca nu poate da un termen concret deoarece este necesara promovarea unei hotarari in Consiliul Local. Interesant este ca, pe linie ierarhica, Alexandru Hordila este subordonat chiar viceprimarului Adascalitei.

„Nu am nici o implicare in activitatea IGS"

In ceea ce-l priveste, Constantin Adascalitei sustine ca relatiile sale cu IGS s-au incheiat demult. „Nu mai am nici o implicare in activitatea firmei de cind am renuntat la actiuni. Dincolo de orice speculatie, ramin mentorul spiritual al IGS. Pe foarte multi angajati de acolo eu i-am antrenat si este normal ca unii dintre ei sa imi poarte respect", a precizat Adascalitei.

Pentru a fi convingator, el a punctat ca IGS este o societate cu peste 700 de angajati, cu filiale deschise in mai toate orasele importante din Moldova. „Contractul cu Primaria este mult prea mic in comparatie cu celelalte afaceri ale firmei. Orice as spune, cred ca si peste 50 de ani se va gasi cite unul care sa spuna ca ma ocup de IGS", a conchis viceprimarul.

Afacerile fac casa buna cu politica

Despre viceprimarul Constantin Adascalitei nu se poate spune ca i-a mers rau de cind a intrat in politica. Anul trecut, acesta si-a cumparat un hectar de pamint la Miroslava, in declaratia de avere cei 10.000 de metri patrati fiind trecuti ca teren arabil. „Terenul a fost tranzactionat printr-o firma imobiliara. Am platit noua euro pe metru patrat.

M-am gindit ca fac o investitie buna, care imi va aduce profit in timp", a explicat Adascalitei intr-o discutie avuta in luna ianuarie. Acum insa are toate motivele sa se bucure. „Am facut o miscare rentabila. Preturile in zona s-au marit considerabil", ne-a spus viceprimarul ieri.

El sustine ca banii cu care si-a cumparat terenul au fost obtinuti din dividendele de la firmele la care este asociat. Tot anul trecut, vicele Adascalitei a obtinut aproximativ trei miliarde de lei din dividende si vinzarea unor actiuni