Ninsoarea si viscolul au blocat opt drumuri judetene. 180 de localitati au ramas fara curent electric din cauza viscolului.

Firele de inalta tensiune de la releul de comunicatii de pe Magura Odobesti au fost rupte din cauza greutatii zapezii .

Ambulantele au ajuns cu greu sau deloc la bolnavi. La Nereju s-au inregistrat precipitatii de 38,4 litri pe metru patrat si un strat de zapada de 44 cm. Meteorologii spun ca ninsorile nu sint neobisnuite, pina la echinoctiul de primavara.

Iarna a tinut sa ne mai puna o data la incercare. Desi meteorologii spun ca ninsorile nu sint ceva neobisnuit la inceput de martie, forta cu care zapada si viscolul s-au abatut asupra Vrancei a dat de furca autoritatilor. Stratul de zapada s-a apropiat de jumatate de metru, la Nereju.

La grea incercare au fost pusi indeosebi drumarii si echipele de interventie de la Electrica, aici existind cele mai mari probleme. Pe drumurile din judet se circula foarte greu, din cauza vizibilitatii reduse. Opt drumuri judetene s-au blocat pe parcursul zilei de ieri, interventia utilajelor fiind adesea inutila din cauza viscolului.

Ambulantele au ajuns cu greu sau chiar deloc la bolnavi, insa din fericire nu au existat cazuri grave, care sa fie puse in pericol. Pe de alta parte, viscolul a lasat 180 de localitati fara energie electrica, insa aseara numarul acestora s-a redus la 105.

Si reteaua de comunicatii din zona Moldovei a fost pusa in pericol, datorita faptului ca firele de inalta tensiune de la releul de comunicatii de pe Magura Odobesti s-au rupt din cauza greutatii zapezii. In Focsani, vintul a culcat la pamint citiva copaci. Potrivit meteorologilor, vremea va ramine rece in judet.

Iarna inca nu si-a spus cuvintul. Cel putin asa reiese dupa ninsoarea care s-a abatut duminica asupra judetului. Un stat greu de zapada a pus stapinire pe toate arterele circulindu-se in conditii de iarna. Pe opt drumuri judetene traficul rutier a fost blocat in cursul zilei de ieri, o parte dintre acestea fiind inca inzapezite.

Potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, ieri la prinz erau inchise urmatoarele drumuri: DJ 205 H Domnesti - Paunesti, DJ 119 C Ruginesti - Anghelesti, DJ 205 L

Vrincioaia-Paulesti, DJ 202 E Sihlea-Voetin, DJ 202 F Mihalceni- Balesti, DJ 205 E intre DN 2 si localitatea Ciuslea, DJ 205 R Batinesti-Tifesti, DJ 119 J Adjud- Adjudu Vechi - Siscani si multe drumuri comunale. Pe celelalte drumuri nationale si judetene masinile circula foarte greu, viteza acestora nedepasind 40 de km/h.

Pe E85, intre Focsani si Adjud, viscolul a pus stapinire pe tottraficul. Intre localitatile Garoafa, Bizighesti, Haret, Calimanesti si Pufesti vizibilitatea era aseara foarte scazuta, cu greu putindu-se vedea mai departe de zece metri. De altfel, sint portiuni de drum in care soferii nu pot distinge marginea soselei, astfel incit acestia sint nevoiti sa circule pe mijlocul drumului pentru a nu iepi in decor. Trei tineri din Domnesti si-au abandonat ieri masina pe cimp si si-au continuat drumul, infasurati in paturi spre Domesti Sat, aflat la doi kilometri distanta.

"Ne-am pus paturile pe noi ca sa ne mai adapostim si noi de viscolul asta! E foarte frig si am lasat masina ca nu puteam inainta. Trebuie sa ajungem neaparat la o batrina, astfel incit ne-am hotarit sa o luam pe jos. O sa ajungem pina la urma, e iarna si nu avem ce face!", spuneau tinerii. Cum circulatia rutiera a fost oprita in zona Domnesti - Pufesti, mai multi localnici au venit in centru pe jos. "Drumul spre Paunesti e blocat de azi noapte. Am venit din sat si am facut dublu fata de cit faceam in mod normal. Troienele sint de un metru si ceva.

Mergem greu, dar nu ne sperie pe noi iarna! Utilajele de dezapezire au trecut de dimineata inspre Paunesti, dar in urma, viscolul a adus zapada la loc. Pina nu se opreste vijelia, drumul nu poate fi deblocat", ne-a spus Dana Costache, o femeie din Domnesti.

Din pacate multe dintre utilajele drumarilor nu au actionat la timp, astfel incit portiuni din drumurile nationale ce tranziteaza judetul sint acoperite cu portiuni de gheata, transformindu-se astfel in adevarate patinoare. Interventiile echipelor de la compania de drumuri judetene sint ingreunate de viscolul puternic ce pune zapada din nou pe carosabil.

Releul de pe Magura a fost avariat

Daca in cursul diminetii retelele de energie electrica erau avariate in 112 localitati, la un interval de citeva ore numarul a ajuns la 180. Cu toate interventiile echipelor de la Electrica, aseara mai ramasesera in bezna 105 localitati.

Potrivit ISU, 17 retele de medii tensiune apartinind Electrica au fost afectate, iar alte patru de inalta tensiune, din Focsani, Panciu si Marasesti au avut de suferit, ca si alte 433 de transformatoare. Grupul de Suport Tehnic din cadul ISU Vrancea s-a intrunit ieri la prefectura pentru a remedia situatia.

28 de echipe ale societatii de electricitate, unele si din Bacau, se afla in teren si vor lucra non-stop pentru refacerea avariilor. Situatia este cu atit mai grea din aceasta privinta deoarece releul de la Magura-Odobesti, ce asigura retelele de comunicatii pentru o buna parte din regiunea Moldovei, a fost avariat. Majoritatea firelor de inalta tensiune s-au rupt din cauza vintului si a cantitatilor de zapada depuse. Pentru a nu intrerupe retelele de comunicatii, releul a fost adaptat la un generator.

Prefectura, impreuna cu garnizoana Focsani, a pus la dispozitie un autotractor senilat care a transportat 200 de litri de motorina si echipele societatii Electrica, pentru alimentarea generatorului de la Magura-Odobesti. Tractorul cu senile a fost folosit deoarece nu se poate patrunde in zona cu autovehicule din cauza zapezii. Potrivit prefectului Ion Oprea, acesta rezerva va fi suficienta pentru o saptamina, timp in care spera sa fie refacute legaturile releului. "Generatotul are combustibil doar pentru opt ore, de aceea am trimis un ATS cu mototrina. Retelele de comunicatii nu au fost stopate, deoarece releul a fost adaptat urgent la generator", a spus prefectul.

Reteaua de telefonie fixa a cazut in Gologanu, Rastoaca si Chiojdeni, aici fiind avariate 14 centrale telefonice bazate pe curent electric. 70 de stilpi ai Romtelecom s-au prabusit la pamint din cauza vintului puternic ce depaseste 80 de kilometri la ora. Pe de alta parte, alimentarile cu gaze au functionat normal. La Panciu au existat probleme cu furnizarea apei potabile.

Ieri, de la orele 14.00, pancenii au ramas fara apa, pentru citeva ore. Potrivit viceprimarului Nicolae Petrisor, avaria a fost cauzata de lipsa energiei electrice. "Reteaua electrica a fost afectata, situatie care a condus la oprirea pompelor de aductiune a apei potabile.

Situatia a revenit la normal, iar in jumatate de ora orasul va avea din nou apa", a precizat, in jurul orelor 16.30, viceprimarul Nicolae Petrisor.

Ambulantele nu pot ajunge la bolnavi

Drumurile impracticabile pun in pericol dializatii, gravidele si alte persoane care ar putea avea nevoie de asistenta medicala de urgenta. Medicii spuneau ieri ca cel mai greu se ajunge la Odobesti, Bolotesti, Naruja si Jaristea, intirzierile fiind de maxim jumatate de ora fata de cum preluau inainte bolnavii.

"Am avut citeva solicitari din zonele blocate, insa nu au pus probleme, deoarece nu au fost urgente foarte grave. Toti dializatii, gravidele si urgentele au ajuns la spital, insa cu intirziere. Nu am avut cazuri extreme care sa se agraveze din cauza ca nu am ajuns la timp. Speram nici sa nu avem astfel de solicitari la care sa nu putem ajunge, iar viata pacientilor sa fie pusa in pericol.

La unele urgente nu au ajuns chiar deloc", ne-a spus medicul Nicolae Varasciuc, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta. Cu toate ca isi pierd mai mult de jumatate dintr-o zi pentru ca singele sa le fie purificat de aparate, mai multe persoane are fac hemodializa, programate pentru tura de dimineata, au necesitat reprogramare pentru tura de dupa-amiaza, deoarece nu au avut cu ce sa ajunga la timp.

"Citeva persoane de la Slobozia- Ciorasti, Odobesti- sat Olteni si o persoana din Negrilesti, care fac hemodializa de trei ori pe saptamina, nu au putut ajunge din cauza ca masinile ambulantei nu au putut ajunge dimineata, la ora 6.00, cind erau programati. Intr- adevar, masinile Ambulantei au ajuns cu intirziere, insa nu atit de mult incit sa ne dea turele peste cap", ne-a spus Gina Dumbrava, asistent-sef in cadrul Centrului de Dializa Focsani.

Copaci la pamint, in Focsani

Ninsoarea de duminica a transformat Focsaniul intr-o mare alba de apa, gheata si zapada. Traficul rutier a fost serios afectat, multi soferi fiind pusi in dificultate de carosabilul inselator. Lucratorii de la Directia de Dezvoltare si Servicii Publice din cadrul Primariei au intervenit pentru deszapezire inca de duminica dupa-amiaza, de la orele 17.30.

Munca lor a fost ingreunata totusi de zapada care a cazut pina tirziu in noapte. Cu toate interventiile autoritatilor, ieri orasul se transformase intr-o imensa balta. "Am intervenit pentru deszapezire atit cu oameni, dar si cu utilaje. In functie de temperatura, daca aceasta va scadea, vom interveni si cu material antiderapant.

Am fost ajutati si de lucratorii de la CUP RA care, din cauza apei de pe strazi, au curatat si au favorizat scurgerea acesteia in canalele colectoare", ne-a declarat Filipache Sirbu, directorul Directiei de Dezvoltare. Recenta ninsoare a provocat si numeroase pagube atit pe domeniile publice, dar si persoanelo fizice.

Din cauza greutatii ghetii si a zapezii care s-a depus pe ramurile copacilor ormanentali din Focsani, dar si a vintului destul de puternic, mai multi pomi au fost doboriti la pamint. Ieri, Gradina Publica din Focsani arata ca dupa bombardament, mai multi copaci fiind pur si simplu rupti si cazuti peste bancute.

Atentie la avalansele de pe acoperisuri

Muncitorii de la Directia de Dezvoltare au fost chemati sa intervina si in degajarea unui copac care a cazut peste un autoturism in zona Garii, acesta fiind distrus. De asemenea, lucratorii au fost nevoiti sa lucreze cu si mai multa atentie, pentru ca ramurile cazute din copaci rupsesera si citeva fire de cablu TV.

Muncitorii s-au temut ca acestea ar putea fi cabluri de inalta tensiune si ca s-ar fi putut electrocuta. "In Focsani au fost cam 7-8 copaci rupti din cauza vintului, a zapezii si ghetii care i-a incarcat si mai mult.

Acestia nu au rupt insa fire electrice, doar citeva fire de cablu TV. Un copac a cazut si peste o masina pe Aleea Florilor din zona Garii, dar am intervenit si l-am luat. In sedinta pe care am avut-o la

Primarie, cei care au retele electrice au fost rugati sa le verifice, dar noi nu am gasit astfel de probleme. Am intervenit cu oamenii nostri sa curatam de crengi si trunchiuri de copaci zonele unde acestia au fost rupte", ne-a mai declarat Filipache Sirbu.

Reteaua de televiziune prin cablu de la UPC a fost afectata intr-o masura mult mai redusa, deoarece cablurile folosite de companie sint mai groase. Datorita defectiunilor la reteaua de energie electrica, amplificatorul de semnal care deservea zona Cimpineanca si

Golesti nu a functionat o anumita perioada, in noaptea de duminica mai ales. Citeva cazuri de avarii la cabluri, datorate greutatii zapezii, au fost semnalate si in Focsani, la locuitorii de la case. Problemele au fost insa rezolvate rapid.

Rabufnirea iernii de duminica a provocat noi probleme si pentru pietoni, care au fost nevoiti sa se fereasca nu numai de baltoace, ci si de bucatile de zapada care se desprind de pe acoperisuri sau copertine precum si de turturii formati la streasinile blocurilor si balcoanelor.

Autoritatile locale recomanda locatarilor sa-si curete aleile de acces, dar si acoperisurile sau streasinile, pentru a evita otentialele accidente.

Zapada apoasa, cu "greutate"

Meteorologii spun ca vintul si precipitatiile sub forma de ninsoare nu sint ceva anormal in aceasta perioada. Singura particularitate a acestei zapezi este aderenta mai mare pe crengi si pe firele de inalta tensiune, cablurile de telefonie si televiziune prin cablu. "A batut vintul, a nins si viscolit, insa astfel de fenomene nu sint ceva anormal, pina la echinoctiul de primavara. In alti ani am avut ninsori si in aprilie- mai. Singura particularitate a fost aderenta mai mare a zapezii, din cauza ca a fost mai cald in prealabil.

Astfel, zapada s-a depus intr-un strat mai consistent pe crengi, pe fire, iar acestea s-au rupt. Si intr-adevar, zapada a fost mai apoasa. Cantitatile de precipitatii nu au fost mari in Focsani, 26 de litri pe metru patrat, iar stratul de zapada a fost de 12 centimetri.

Spre dimineata am avut si burnita, de acea s-a depus un strat de polei", ne-a declarat Mariana Cucoli, directorul Statiei Meteo Focsani.

Desi Vrancea nu se afla printre judetele care au primit avertizare meteorologica, prognozele arata ca vremea se va mentine neforabila si in zilele urmatoare cind vintul va sufla cu peste 90 de km la ora. Potrivit datelor prezentate de specialistii INMH, in urmatoarele zile vremea va continua sa fie rece, insa cantitatile de precipitatii vor fi extrem de reduse, chiar 7-8 l/mp pe saptamina.

Specialistii se asteapta ca mercurul termometrelor sa urce si pina la 15 grade Celsius, insa dupa data de 20 martie.

Zapada de aproape jumatate de metru

Nereju a ramas polul zapezii din judet, avind in vedere ca aici au cazut cele mai mari cantitati de precipitatii, respectiv 38,4 litri pe metru patrat. Potrivit hidrologilor, stratul de zapada a atins 44 de centimetri la Nereju. Si la statia hidrometrica Ciucuc s-au inregistrat 34 l/mp si un strat de zapada de 36 centimetri. La Reghiu, pe de alta parte, zapada a atins 32 de cm, la o cantitate de precipitatii de 26,9 l/mp. Desi la Jiliste au cazut precipitatii de 34,5 l/mp, omatul nu s-a depus decit 10 cm.

"Cele mai mici cantitati de precipitatii au cazut in zona Adjudului - 3,6 litri pe metru patrat si 6 centimetri strat de zapada. Pe riuri nu sint probleme, nu s-a inregistrat nici un fel de crestere", au precizat specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Vrancea.