Vasile Pop, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Mures, ne-a dezvaluit intentia companiei NOKIA de a investi in judet * Reprezentantii companiei finlandeze au vizitat Muresul saptamana trecuta, in cautarea unui loc pentru constructia unei fabrici de componente electronice * Rectorul UPM, Liviu Marian, s-a declarat dispus sa schimbe planul de invatamant al Universitatii pentru a asigura specialistii necesari * Dezvoltarea unor capacitati de productie NOKIA ar duce la aparitia a peste o mie de noi locuri de munca, spune Vasile Pop

Potrivit presedintelui Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Mures, Vasile Pop, cinci reprezentanti ai companiei finlandeze NOKIA au vizitat saptamana trecuta judetul, manifestandu-si interesul a de investi in dezvoltarea unor capacitati de productie.

La Mures a fost prezent chiar directorul de operatiuni pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Mikko Huttunen, impreuna cu reprezentanti ai filialei budapestane, cea care coordoneaza activitatea NOKIA in Romania.

Investitia este una de anvergura, apreciaza Vasile Pop, potrivit caruia finlandezii s-au interesat de achizitionarea a cel putin 10 ha de teren langa Targu Mures, cu posibilitati de extindere pana la 100 ha.

Venirea NOKIA la Targu Mures ar insemna o gura de aer pentru economia orasului, fiind vorba de o investitie de anvergura, in conditiile in care inchiderea combinatului AZOMURES ar putea lasa pe drumuri peste 3.000 de oameni.

Totusi, spune Vasile Pop, investitia nu este sigura, Muresul fiind in competitie cu alte judete, cei de la NOKIA fiind, de fapt, intr-un periplu prin tara pentru identificarea celui mai bun loc pentru a investi.

Potrivit presedintelui CCIA, depinde de autoritati daca intentia companiei finlandeze se va materializa sau nu. Targu Muresul a mai pierdut o serie de investitii importante in anul trecut, din cauza ca autoritatile nu au fost dispuse sa acorde investitorilor o serie de facilitati. (R.T.)

"Noi am facut mai multe interventii, la mai multe ambasade si la reprezentantii mediului de afaceri international. Prin aceste intrevederi si gratie bazei de date cu oportunitati de investitii, am reusit sa aducem in actualitate multe lucruri.

Este vorba de NOKIA, dar si de compania irlandeza Ryanair, al doilea operator lowcost din Europa, care s-a aratat interesat sa opereze de pe Aeroportul Targu Mures, extinderea unei investitii la Tarnaveni sau cea de la Sanpaul, unde o companie germana va dezvolta un proiect de 12 milioane euro in domeniul constructiilor", Ciprian Dobre, prefect Mures

"Noi avem specializari care i-ar putea interesa pe cei de la NOKIA, in cazul in care vin sa investeasca aici, atat in domeniul electronicii, cat si in automatizari. Depinde ce ii intereseaza, dar "Universitatea Petru Maior" poate asigura forta de munca specializata.

Iar daca e cazul, orice institutie de invatamant superior e dispusa sa-si schimbe planul de invatamant in functie de cerintele pietei, mai ales daca exista o solicitare din partea unui investitor mare", Liviu Marian, rector Universitatea "Petru Maior"

* Reporter: Cand si cine au fost ultimii investitori si in ce domenii activeaza?

Vasile Pop: In februarie si martie au investit in judetul Mures trei firme, dintre care doua in productie, iar una in domeniul comertului cu masini-unelte.

* Rep.: Exista colaborari cu potentiali investitori straini pentru deschiderea de noi societati in Targu Mures?

V.P.: In prezent avem discutii cu trei firme puternice din strainatate pentru a-si deschide sucursale si la noi in judet prin infiintarea unor societati comerciale.

Prima firma este NOKIA din Finlanda, care este interesata in achizitionarea unui teren de 10 ha langa Targu Mures, cu posibilitati de extindere pana la 100 ha.

* Rep.: La cat s-ar ridica investitia NOKIA si care sunt sansele sa se concretizeze?

V.P.: Nu stiu, dar va pot spune ca au fost cinci persoane, intre care si Mikko Huttunen, directorul de operatiuni pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, dar si doi reprezentanti de la Budapesta, unde sunt coordonate operatiunile in Romania.

Telul lor principal este deschiderea unor fabrici care sa produca componente electronice si in care sa lucreze aproximativ 1.500 de angajati cu posibilitati de extindere. Suntem in competitie cu alte zece orase din Ardeal.

Sper sa reusim, prezentand judetul nostru intr-o lumina favorabila, incepand cu forta de munca si terminand cu Parcul Industrial, care asteapta numai investitori in prezent, avand intreaga infrastructura instalata. Sigur, noi mijlocim contactul, dar si autoritatile trebuie sa-si faca treaba.

Altfel vom pierde aceasta investitie, cum s-a intamplat si in alte cazuri, cand Primaria Targu Mures nu a acordat niste facilitati, iar banii au plecat in alta parte.

Rep.: Ce alte firme s-au interesat de judetul Mures?

V.P.: Si firma Veritas Group Ltd din USA este interesata pentru infiintarea unei societati comerciale cu activitate de producere de obiecte din mase plastice. Speram ca in viitor sa infiinteze o fabrica de mase plastice.

Domnul Robert Smallwood, directorul firmei, fiind foarte multumit de discutiile pe care le-am purtat si de avantajele pe care le-am prezentat. O alta societate de finantare a IMM-urilor, Opportunity Microcredit Romania, este interesata de deschiderea unui Birou de Creditare impreuna cu Camera de Comert.

S-au stabilit conditiile de colaborare, urmand sa se semneze un protocol de colaborare si sa putem anunta membrii Camerei de Comert si toti agentii economici din judet despre oportunitatea simpla de a primi credite in conditii avantajoase si rapide de pana la 25.000 euro, pe baza planurilor de afaceri.

De asemenea, ca sa facilitam accesul la bani, am semnat un acord cu Fondul de Garantare al Creditelor, cu un comision extrem de avantajos.

* Rep.: Din ce tara vin cei mai multi investitori si in ce domenii prefera acestia sa investeasca?

V.P.: Din datele de la Registrul Comertului, in judetul nostru sunt inregistrate un numar de peste 2.000 societati comerciale cu capital strain, din care Ungaria cu 460 firme, Germania cu 422 firme, Italia cu 321 firme, Turcia cu un numar de 77 firme.

In privinta capitalului social investit Ungaria se situeaza pe primul loc, urmata de Turcia si Germania. Domeniile de activitate sunt diverse, activitatea de productie si comert fiind pe primele locuri.

* Rep.: Care sunt zonele preferate din judet si care sunt domeniile in care investesc acestia? Din punct de vedere economic si al numarului de investitori straini si autohtoni, pe ce loc se situeaza judetul nostru?

V.P.: Zonele preferate pentru investitii din judet sunt in orasele principale: Targu Mures, Reghin, Sighisoara, iar judetul Mures, in ceea ce priveste capitalul strain investit se situeaza pe locul 12 la nivel de tara.

* Rep.: Este adevarat ca va exista o camera de comert mixta?

V.P.: In Romania, sunt mai multe Camere de Comert bila-terale, majoritatea au sediul in Bucuresti. La noi in judet nu avem nici una pana in prezent. Suntem in discutii avansate de a deschide o filiala la noi in sediul Camerei de Comert, a Camerei de Comert romano-chineza. Nu cunosc alte camere bilaterale.

* Rep.: De ce pe partea de turism nu sunt investitii si interes din partea investitorilor in judetul Mures?

V.P.: In ce priveste turismul, cred ca infrastructura este principalul inconvenient in dezvoltarea lui. Nu poti face turism nici la Sovata, nici la Lapusna, pe Valea Gurghiului si nici nu se poate exploata din punct de vedere turistic zona Muresului, cand iti distrugi autoturismul sau nu poti merge in conditii civilizate cu autocarul.

* Rep.: Ce proiecte, programe aveti in derulare si daca exista programe noi?

V.P.: In intentia de a sprijini eforturile firmelor din judet pentru a se pregati si a face fata cu succes impactului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ne-am preocupat pentru gasirea unor surse de finantare prin programe ale Uniunii Europene, care sa ne permita completarea resurselor noastre materiale si umane pentru a putea desfasura o ampla campanie de informare in folosul intreprinzatorilor, prin care sa se creeze sisteme de natura sa sprijine procesul de integrare, sa contribuie la atingerea standardelor si cerintelor Uniunii Europene si la imbunatatirea mediului de afaceri.

Am obtinut o finantare de la Uniunea Europeana printr-un proiect in cadrul programului Phare, Fondul Europa 2005, pentru care am initiat colaborari cu urmatoarele organizatii: Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures ; Facultatea de Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca; Agentia de Protectia a

Mediului Mures si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Mures.

Alegerea partenerilor s-a facut din necesitatea de a beneficia de cunostintele unor experti, cadre universitare sau specialisti in domeniile abordate, care sa dispuna de experienta necesara selectarii si structurarii unui mare volum de informatii si adaptarii acestora la cerintele mediului de afaceri.

Prin aceste colaborari s-a urmarit si imbunatatirea pregatirii personalului CCIA Mures si a capacitatii sale de a administra si multiplica informatia europeana.