Romano-catolicii, reformatii, unitarienii si luteranii se pregatesc sa intampine Sfintele Paste. La o saptamana diferenta de acestia vor face acelasi lucru ortodocsii si greco-catolicii. Fiecare in felul lor tinand seama de canoanele si dogmele bisericesti.

In comunitatile mici, precum cea din Sangeorgiu de Mures, unde traiesc romani si maghiari, acest fapt cu cat este mai evident si diferit, cu atat este mai interesant, starnind in mod firesc curiozitate celor din jur care apartin altor credinte.

Pentru reformati si romano-catolici spre exemplu, in saptamana premergatoare Pastelor, atentia se concentreaza in mod deosebit pe curatenie si procurarea celor cuvenite Sarbatorilor Pascale.

In acelasi timp, insa, pentru tinerii reformati care se pregatesc sa fie confirmati in credinta, aceasta saptamana este una incarcata de semnificatii.

Fiecare dintre tinerii ce urmau a fi confirmati a avut de invatat cate 100 de intrebari si raspunsuri din Catehismul numit si "de la Heidelberg". Acesta este alcatuit din trei parti principale avand 52 de teme.

Confirmati in Sambata Floriilor

Pentru cei 21 de tineri maghiari din Sangeorgiu de Mures, 12 fete si 9 baieti, elevi la Gimnaziul de stat din localitate, slujba oficiata de preotul Becski Eors in sambata Floriilor va fi cu siguranta una de neuitat.

Cu totii au fost confirmati in cadrul ceremoniei desfasurate timp de doua ore, fiecare trebuind sa raspunda la cate 6-7 intrebari, puse de preot in prezenta parintilor si a rudelor apropiate prezente la ceremonie.

Prezenti la acest ceremonial au fost insa in mod obligatoriu si nasii de botez ai tinerilor ce au urmat a fi confirmati. In cadrul ceremonialului bisericii reformate, nasii de botez au obligatia sa-i "conduca" pe tineri pe drumul spre confirmare.

Inainte de confirmare, timp de o saptamana, tinerii au frecventat biserica in fiecare seara intre orele 18-19, in asa-numita "saptamana a marturisirii pacatelor". Aceasta practica este o conditie obligatorie pentru ca duminica sa se poata impartasi cu Sfanta Cuminecatura.

In acest fel, tinerii confirmati intampina mai curati sufleteste Sfintele Sarbatori Pascale.

Pregatiri deosebite si la romano-catolici

Sarbatorile Pascale sunt asteptate cu o mare efervescenta si de catre maghiarii care apartin credintei romano-catolice.

In Biserica din Sangeorgiu de Mures, unde slujeste preotul Baricz Lajos - o biserica-monument istoric din secolul al XIV-lea -, miercuri dimineata, un grup de gospodine faceau curatenie de zor, iar intr-o incapere apartinand parohiei, o clasa de elevi de la scoala din localitate isi desfasura ora de religie sub indrumarea atenta a profesoarei Magyari Zsuzsanna.

De fapt sunt ultimele pregatiri inaintea Sfintelor Paste. Potrivit traditiei Bisericii catolice, credinciosii acesteia de pretutindeni se pregatesc sa intampine Sfintele Paste cu un post de 40 de zile.

Numit si Postul Mare, acesta reprezinta in fapt un timp al faptelor bune, al rugaciunilor, al convertirilor si al iertarii pacatelor. O semnificatie aparte in viata acestei comunitati o are insa Saptamana Mare, saptamana de post care incepe cu Duminica Floriilor.

In aceasta saptamana se sfintesc matisorii, iar printr-o procesiune desfasurata in jurul bisericii, credinciosii isi amintesc de intrarea lui Hristos in Ierusalim.

Zile sfinte

In joia mare, credinciosii isi amintesc de Cina cea de Taina in care Hristos a fondat Euharistia. In unele biserici se mai practica ceremonialul spalarii picioarelor, care aminteste de faptul ca suntem datori sa slujim oamenii.

Dupa slujba de seara urmeaza golirea altarului, adica inlaturarea tuturor obiectelor care amintesc de prinderea lui Hristos si de parasirea lui de catre ucenici. Din joia mare si pana in sambata mare nu se bat clopotele.

In vinerea mare credinciosii isi amintesc de moartea lui Hristos prin rastignire, iar seara reconstituie drumul crucii.

Dupa apusul soarelui, in sambata mare, se incepe sarbatoarea Invierii lui Hristos, in cadrul careia are loc ceremonialul de sfintire a focului si apei, iar dupa slujba are loc procesiunea prin care se da de stire intregii lumii ca Hristos a inviat.

"M-am pregatit in mod deosebit pentru confirmare. Acest eveniment a insemnat pentru mine o apropiere si mai mare fata de esenta credintei crestine reformate, dar in acelasi timp are o incarcatura emotionala deosebita pentru ca acest eveniment, unic in viata mea este situat in preajma Sfintelor Paste.

Este un fapt de care imi voi aminti toata viata. Sunt bucuroasa ca am reusit sa raspund fara greseala la cele 6 intrebari care mi s-au pus, desi marturisesc ca am avut emotii foarte puternice", Gyorgy Noemi-Andrea, eleva in clasa a VIII-a la Gimnaziul de Stat "Sfantul Gheorghe" din Sangeorgiu de Mures

"Ne pregatim sa intampinam asa cum se cuvine sarbatoarea Invierii Domnului , mai curati la suflet, mai buni si mai atenti cu cei din jurul nostru, dar in mod deosebit cu cei care se afla in suferinta. Acum impreuna cu elevii din aceasta clasa facem ultimele pregatiri pentru Sfintele Paste.

Tot cu aceasta ocazie fac ultimele precizari legate de semnificatia unor obiceiuri si traditii pascale: vopsirea oualor, sfintirea mancarurilor si stropirea cu apa a fetelor in a doua zi de Paste", Magyari Zsuzsanna, profesoara de religie romano-catolica la Gimnaziul de Stat "Sfantul Gheorghe" din Sangeorgiu de Mures