PSD a intrat intr-o etapa a relansarilor plina de optimism. Cel putin in vazul lumii, Geoana a adoptat o atitudine de lider al unui partid care inca mai crede ca poate fi pe creasta valului.

Aceasta saptamana a fost animata de venirea sefului socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, care a imbracat tricourile de sarbatoare ale noului lansat PSD.

Acelasi tip de bucurie colectiva a mai acaparat PSD si in perioada alegerilor din 2004, cand Adrian Nastase aparea cu un zambet stantat la adunarile electorale organizate in stil american, plin de balonase si stegulete. Deocamdata "Generatia 2008" nu este privita cu prea mult optimism de efectivele PSD.

Asa cum nici membrii PSD nu debordeaza de ]ncredere ]n programul de resuscitare a partidului, nici "concurenta" nu acorda prea multe sanse de reusita ale acestor initiative. Deputatul PD Daniel Buda considera, referitor la "generatia 2008", ca "nu poti sa faci o noua generatie daca nu ai cu cine".

"E greu de spus care va fi evolutia PSD in viitor", opineaza democratul clujean.

Initiativa presedintelui Mircea Geoana pare putin credibila acum, c\nd generatia care va fi aruncata ]n lupta la urmatoarele alegeri nu are nici un nume nou si nici o figura care sa nu poata fi asociata cu "generatia Iliescu".

Geoana a incercat sa injecteze o doza de incredere in actiunile sale prin prezenta lui Poul Nyrup Rasmussen, care a participat activ in aceasta saptamana la promovarea noii imagini a PSD. Mircea Geoana a jucat "Perinita" cu cativa copii dintr-un orfelinat din Ploiesti, apoi a vizitat rafinaria de la Brazi.

In drum spre conferinta de presa, Geoana si Rasmussen s-au oprit sa asculte necazurile unor batrani care asteptau rabdatori la coada la medicamente.

Se pare ca munca pe teren i-a marcat profund pe cei doi, care au ajuns la concluzia ca doar revenirea PSD la guvernare ar creste sansele de supravietuire a batranilor bolnavi. Vizita in judetul Prahova a avut loc la dorinta presedintelui Partidului Socialist European.

Acesta a declarat ca ]n Romania exista mari probleme la nivel economic si social si ca este nevoie de un alt guvern.

Maratonul sefului socialistilor europeni in Romania a culminat la mijlocul saptamanii cand, in curtea partidului din Kiseleff, s-au strans peste o mie de pesedisti in vederea lansarii "Generatiei 2008".

Imbracati cu sacouri peste tricourile "de culoarea rosie a stangii romanesti", conform descrierii plastice a lui Geoana, social democratii au relansat, odata cu noua generatie, si moda anilor t80.

La eveniment a participat si senatorul PSD Cluj Vasile Dancu, care a impartit temperatura scazuta din curtea partidului cu restul colegilor sai. "A fost mai mult un eveniment politic social mediatic", povesteste Dancu.

"Am declansat un proces de selectie, de schimbare si de alegere a unui prim set de tineri care vor participa la viitoarele alegeri", a continuat acesta.

Desi s-a dorit o manifestare la care sa participe mai mult tineri, din cauza unor neintelegeri, printre cei peste o mie de social democati s-au inserat si persoane cu ambitii politice de 2008, dar putin mai varstnice.

"Unele organizatii din teritoriu nu au inteles sa trimita tinerii la eveniment ne-au trimis si pensionari", a precizat Dancu. Acesta mai spune ca "vor urma o serie de proiecte si un fel de concursuri pentru a face selectia intre tineri ce doresc sa fie social democrati".

Partidul nu este insa la prima tentativa de innoire. Ca atare, mesajele optimiste nu mai insufla ]ncredere, mai ales c\nd nu contin substanta necesara care sa le faca credibile. Geoana risca sa toceasca atat interesul membrilor partidului, cat si al populatiei.

Vasile Dancu este de parere ca sloganul "Generatia 2008" a fost ales in mod simbolic, deoarece vor exista mai multe etape de selectie.

Deocamdata, din randul "tinerilor" s-au remarcat doar Marian Vanghelie si Marian Oprisan care, nestingheriti de prezenta lui Ion Iliescu si a altor "grei" ai partidului, au testat probabil cu adevarat cum ar putea fi atmosfera viitorului PSD.

Se pare ca acum, in 2006, exista sase candidati pentru generatia 2008& George Maior, Titus Corlatean, Dan Mihalache, Cristian Diaconescu, Ana Birchall si Marius Lazar.

Dupa vanatoarea coruptilor din partid care s-a finalizat spectaculos cu un safari printr-un partid curat, acum Geoana renaste o generatie pe care cei mai multi o considera inexistenta.