Umbla vorba prin targ ca daca ai ghinionul sa fi ciocnit in trafic de o masina tare cu numar rosu de Ungaria, Italia sau de Austria, ai toate sansele sa nu iti mai poti repara masina niciodata. Pentru ca majoritatea acestor masini, conduse de cetateni de etnie roma cu palarii mari de prin Craciunesti, ar avea numerele provizorii expirate.

"Acesti asa zisi conducatori auto, sfideaza legea, iar autoritatile inchid ochii", ne-a spus un localnic, revoltat de faptul ca politia rutiera ar tolera nejustificat, circulatia acestor masini pe strazile si soselele judetului. Si acest om este doar unul din cei multi, care prinsi in trafic au ajuns sa evite cum pot ei mai bine apropierea de masinile cu numere rosii.

Ei sustin ca stiu foarte bine de ce. Majoritatea acestor masini si conducatorii lor ar fi in ilegalitate. Daca Doamne fereste ii trece unuia prin cap sa "puna de-un accident", cel implicat in eveniment "a pus-o de mamaliga". Cam asta a fost expresia celor cu care am stat de vorba.

Ilegaltate "asigurata"

Asta inseamna ca masinile nu sunt inmatriculate, iar ca recul, nu au platite asigurarile. Despre verificarile tehnice nici nu se pune problema sa le aiba efectuate. Sunt adevarate masini capcana, care isi vad linistite de drumurile lor de la Craciunesti la Targu Mures si retur, cu toare ca Politia Rutiera desfasoara ample campanii de disciplinare a celor cuprinsi in trafic.

"Le cumpara, le aduc in tara si Dumnezeu cu mila. Le folosesc doar la noi in tara, mizand intr-un fel pe ajutorul tacit al politistilor. O alta mare mirare a noastra, a soferilor este modul in care au reusit acesti soferi, in mare parte analfabeti, sa obtina permisele de conducere. Cred ca de aceea nu ii amendeaza nimeni ca s-ar prinde ca habar nu au sa scrie si sa citeasca.

Si politistii si-ar bate singuri cuie in talpa. Stiu cazul cuiva care are dubla cetatenie, romano-italiana si umbla cu o masina inmatriculata in Italia. El are in permanenta probleme cu politia care ii verifica actele sa vada daca masina a parasit tara o data la sase luni, conform legii.

A primit amenzi usturatoare pe parcursul timpului pentru ca nu a scos masina "prin Europa" la termenul legal. Ce fel de statut privilegiat au acesti romi din Craciunesti si din alte zone cu tigani bogati din judet? Nu avem nimic cu acesti oameni, ii admiram pentru ca se descurca.

Dar de ce au statut de privilegiati, mai ales ca un potential accident in care putem fi implicati "impreuna", ne-ar aduce batai de cap, tot noua, celor care respectam legea", ne-a spus I.C., un conducator auto din Targu Mures, ingrijorat de faptul ca legea este eludata de o categorie de populatie in detrimentul celorlalte.

La limita

Afirmatiile acestor oameni ne-au surprins. Trebuie sa recunoastem ca dupa aceea am vazut cateva asemenea masini, dar cum nu avem acces la actele lor, am apelat la cei in drept. Comisar Lucian Archiudean, seful Politiei Rutiere a Municipiului Targu Mures, ne-a spus : "Majoritatea masinilor aduse de romi din Austria si Italia au intrat in legalitate.

Celor care dupa 120 de zile de la intrarea in tara, conform actelor de vama, nu au transcris autovehicolul, le-am luat placutele si talonul, astfel ca nu mai sunt cuprinse in trafic. Altfel se pune problema masinilor aduse din Ungaria. Majoritatea acestor gabori lucreaza si au resedinta in Ungaria. Vin acasa doar la cateva luni si atunci pentru zile sau saptamani.

Cele 120 de zile legale de valabilitate a numerelor rosii este greu de evidentiat astfel, mai ales ca se face confruntand actele de vama. Si de fiecare data cand se apropie scadenta ies din tara fie si pentru cateva cumparaturi. Dar au platite asigurarile si rovignieta si sunt conducatori auto ca noi toti, mai mult sau mai putin priceputi".