Romanu' s-a nascut sa eludeze legea. Lumea asta ar fi mult mai trista daca noi nu am exista. Zilele trecute intr-o raita prin pietele orasului mi s-a reconfirmat acest adevar. Si el vine tocmai de la traditionala noastra branza. In fiecare piata, cel putin asa zice legea, trebuie sa existe o hala in care sa se comercializeze strict produsele lactate aduse pe piata de micii producatori.

Vanzarea casului, a branzei si a urdei, este strict interzisa in acele locuri. Pe hartie doar, pentru ca in doua magazine situate in piata mare a orasului, alaturi de costite afumate si pulpe de porc, palidul cas produs la stana este scos la vanzare cu nonsalanta.

"Se poate vinde, de ce sa nu se poata, ca doar nu e la un loc cu carnea", ne-a spus Viorica Lazar, vanzatoare intr-unul din aceste magazine. Adica nu era adevarat ce vedeam. Carne si branza in acelasi galantar. Am cerut parerea celui mai avizat om al judetului in acest domeniu si am aflat ca, "produsele lactate se pot vinde doar in raioane separate.

Acelasi vanzator nu poate comercializa si carne si branza. De regula, produsele lactate ale micilor producatori se vand in halele specializate ale pietelor. Vom trimite medicul veterinar la fata locului sa vada despre ce e vorba si daca e cazul sa ia masurile de rigoare", ne-a spus Ioan Rusu, director DSV Mures.

Care e de fapt problema

In hala speciala destinata vanzarii produselor lactate, nu e deloc agitatie. Sapte vanzatoare in halate albe, asteapta potentialii cumparatori, care intra, vad preturile si o carmesc inspre magazinele de carne, unde casul este mai ieftin. Una din aceste vanzatoare, mic producator, ne-a contactat pentru a ne spune pasul ei.

"Toate femeile care vindem aici in hala avem certificat de producator, prin care se atesta ca avem 4-500 de oi la stanele personale. Pe baza acestui certificat, pentru a ne putea vinde marfa in piata, platim zilnic 35.000 analiza pentru cas, branza sau urda, si vama pentru masa alte 70.000 de lei. Cantarul mai costa 65.000, iar abonamentul pentru masa, pe un trimestru este de 700.000 de lei.

Nu mai punem banii dati pe transport. Pana aici nu avem nimic de spus pentru ca hala ne ofera conditiile necesare de igiena pentru vanzarea acestor produse. Problema este ca de trei ani, noi ne vindem produsele proaspete, la acelasi pret, la 80.000 de lei.

Am incercat sa tinem cu dintii de 100.000 de lei pe kg, dar avem concurenta neloiala, din partea celor care ar trebui sa vanda in magazinele lor, doar carne. Nu putem face asta pentru ca zilnic preturile lor la produsele lactate sunt mai mici decat ale noastre cu pana la 20.000 de lei. Si isi permit asta pentru ca ei cumpara casul si branza din targuri la un pret mic, apoi trec la spionat.

Si lumea alege sa cumpere de la magazinele lor. 20.000 de lei conteaza pentru fiecare. Dar noi in acest ritm vom ramane pe dinafara. Vom "muri" ca si producatori", ne-a spus ciobanita, cu dorinta de a ramane anonima. Eterna frica a romanului chiar si atunci cand stie ca are dreptate…