Cazul agresarii a doi jurnalisti din Valea Jiului, corespondenti ai doua ziare nationale, s-a rezolvat: achitat! - a consfintit Judecatoria Petrosani. Aceasta decizie se adauga lungului sir al batausilor de ziaristi din tara, care nu au platit pentru faptele lor.

In urma cu trei ani si jumatate, doi indivizi au atacat doi jurnalisti, la doar 100 de metri de Politia Petrosani. Se petrecea dimineata, in jurul orei 9,30, cand acestia ieseau din bloc. Corespondentul Romaniei Libere, Carmen Cosman, a fost lovita din spate, trantita la pamant si lovita cu picioarele, agresorii vizandu-i in special capul.

Colegul sau, corespondent la Evenimentul Zilei, Marius Mitrache, a incercat sa intervina moment in care a fost lovit la randul sau. Desi trecatorii s-au oprit si strigau la agresori, nici un martor se pare ca nu a fost relevant pentru instanta de judecata, pentru ca la momentul agresiunii Politia a „intervenit” foarte tarziu.

"Dosarul beton” - un fas pentru instanta

Dupa trei ani de cercetari ale Politiei din Petrosani, sub supravegherea Parchetului de la Petrosani, s-a anuntat ca s-a rezolvat cazul, cu probe „beton”, dosarul fiind trimis la instanta de judecata. Dupa circa sapte luni, stupoare: Judecatoria Petrosani achita pe protagonistii dosarului „beton” (formula folosita de unii politisti - n.n.).

Cel gasit de Politie, ca un potential agresor, Florian Voican, a fost achitat, la fel si instigatorul sau, omul de afaceri Ioan Comsa, pentru ca neexistand agresor, nu exista nici instigator.

Decizia nu a fost o surpriza pentru mai multi ziaristi care au consultat si ei dosarul inainte ca acesta sa intre pe rolul instantei si carora li s-a parut „subtire”, dar nefiind de specialitate au sperat totusi ca se va face dreptate. Dar n-a fost sa fie. Acest caz se adauga multitudinii celor din tara in care nici un agresor de ziaristi nu a platit pentru fapta sa.

"Dupa trei ani de asteptari, aflu ca de fapt, pana la urma, nu m-a batut nimeni. Agresorul gasit de politisti nu a fost gasit vinovat de catre instanta, iar alta persoana acuzata de lovirea mea nu exista.

Problema si mai grava este ca nu imi aduc aminte ca vreun agresor al vreunui ziarist din Romania sa fi patit ceva, astfel ca reprezentantii mass - media pot deveni victime sigure ale celor care se simt deranjati de materialele noastre de presa” - a declarat Carmen Cosman.

“Este surprinzatoare sentinta data de instanta, in conditiile in care atat politia, cat si procurorii au declarat ca dosarul este <> din punct de vedere al probelor. Nu ne ramane decat sa speram ca astfel de incidente nu vor mai avea loc” - a spus Marius Mitrache.

Si batuta si cu banii luati

Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara au comunicat, in luna martie a acestui an ca, in dimineata zilei de 25 iulie 2003, Voican, impreuna cu o alta persoana, a agresat-o pe jurnalista.

Comandatul IPJ Hunedoara, Alexandru Dragici-Rosioru, a precizat ca autorul agresiunii “a avut mai multe incercari anterioare de intimidare, motivul constituindu-l articolele cu caracter critic publicate de jurnalista despre afacerile derulate impreuna cu alti asociati”.

Sa intelegem ca doar pentru acest considerent ("incercari anterioare de intimidare”) Voican a fost considerat ca fiind unul dintre agresorii jurnalistilor? Probabil ca da, avand in vedere decizia instantei de judecata. Oricum Politia a mai bifat un caz rezolvat, pasand pisica Parchetului si Judecatoriei.

Culmea este ca ziarista trebuie sa plateasca lui Ioan Comsa vreo 5 milioane lei si alte 800 mii cheltuieli judiciare, de parca ea ar fi instrumentat cazul si nu Politia si Parchetul. Colegii au sfatuit-o, gluma amara, sa le solicite politistilor si procurorului sa faca cheta si sa plateasca aceste sume, pentru ca dosarul inaintat instantei le apartine sau sa-i actioneze in judecata.

Teama care o induc asemenea cazuri ca oricine poate sa agreseze persoane fara sa pateasca nimic, te duce cu gandul ca sistemul are mari carente, iar cei din interior, desi ii cunosc mecanismul, nu-i ofera probatoriul incontestabil. Un profesionist adevarat stie...